ΚΕ: Επικρίνει το ΑΚΕΛ ότι αμφισβητεί την τοποθέτηση για επανέναρξη συνομιλιών στη βάση πλαισίου Γκουτέρες

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου διατύπωσε επικρίσεις κατά του ΑΚΕΛ γιατί ισχυρίζεται, όπως αναφέρει, ότι προτάσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για συζήτηση, προκειμένου να υπερβούμε το εμπόδιο που δημιουργεί η αποστασιοποίηση της τουρκικής πλευράς από τις συγκλίσεις που προϋπήρξαν και η αξίωσή της για την ανάγκη “μιας θετικής ψήφου” για κάθε απόφαση, αποτελούν “ακύρωση των συγκλίσεων”.

Σε γραπτή δήλωση ο ΚΕ διερωτάται γιατί το ΑΚΕΛ ενώ είναι σε θέση να γνωρίζει πολύ καλά ότι παραβίαση συγκλίσεων προέκυψε με την εγερθείσα αξίωση της τουρκοκυπριακής πλευράς για γενικευμένη “θετική ψήφο”, στη διάσκεψη της Γενεύης, “επιμένει να εφευρίσκει επικρίσεις για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καταλήγει να αποδίδει ανύπαρκτες ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά”.

Ο κ. Προδρόμου αναφέρει πως είναι γνωστό πως ο Πρόεδρος ζητά επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου διακόπηκαν και στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και προσθέτει ότι “αντί το ΑΚΕΛ να θέτει συνεχώς σε αμφισβήτηση αυτή την ξεκάθαρη τοποθέτηση της πλευράς μας, θα ήταν χρήσιμο να τοποθετηθεί ως προς δυο τουλάχιστον από τα ανυπέρβλητα εμπόδια που δημιουργεί η τουρκική στάση και για το ρόλο που παίζουν εμποδίζοντας μέχρι στιγμής την επανέναρξη του διαλόγου”.

Ο Εκπρόσωπος αναφέρει επιπρόσθετα ότι από τη Γενεύη και μετά η τουρκική πλευρά, τόσο η επίσημη Τουρκία όσο και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, αρνήθηκαν με διάφορες προφάσεις την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Επίσης αναφέρει πως η τουρκική πλευρά έχει καταστήσει σαφές έναντι του Πλαισίου Γκουτέρες ότι επιμένει και σε διατήρηση των εγγυήσεων και σε τουρκική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο, επιστρατεύοντας για το σκοπό αυτό και μια “εκδοχή” του Πλαισίου που θα διαιώνιζε εγγυήσεις και στρατιωτική παρουσία και θα παρέλειπε τις ρητές αναφορές του Γ.Γ. στις αναγκαίες εδαφικές αναπροσαρμογές.

Πηγή: ΚΥΠΕ