Κύπριος Πρέσβης στο Βερολίνο στην Bild: Καλούμε την Τουρκία να απέχει από παράνομες δραστηριότητες

Η ιστοσελίδα της εφημερίδας Bild δημοσιεύει συνέντευξη του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γερμανία, Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου, με τίτλο «Πρέσβης της Κύπρου: «Ο Eρντογάν πρέπει να σταματήσει αμέσως τις παράνομες γεωτρήσεις».

Σε ερώτηση για το εάν οι γεωτρήσεις που πραγματοποιεί η Τουρκία αποτελούν απειλή για την κυπριακή εθνική ασφάλεια, ο Κύπριος Πρέσβης απάντησε:«Μαζί με τους εταίρους μας στην ΕΕ, έχουμε χαρακτηρίσει αυτές τις δραστηριότητες επισήμως και επανειλημμένα ως παράνομες και καλέσαμε την Τουρκία να απέχει από τέτοιες πράξεις, να ενεργεί σύμφωνα με το πνεύμα της καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Πραγματικά, 37 ναυτικά μίλια στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Κύπρου υπάρχει παράνομη δραστηριότητα του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου «Fatih». Έντεκα μίλια στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Κύπρου δραστηριοποιείται παράνομα το πλωτό γεωτρύπανο «Yavuz» και στα νότια εντοπίζεται παράνομη δραστηριότητα του σεισμικού ερευνητικού σκάφους «Barbaros». Και τα τρία πλοία συνοδεύονται από μεγάλο αριθμό τουρκικών πολεμικών σκαφών. Αυτές οι ανεύθυνες ενέργειες της Τουρκίας πρέπει να σταματήσουν αμέσως προς όφελος της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σχετικά με το εάν η κυρώσεις που ενέκρινε η ΕΕ κατά της Τουρκίας φθάνουν αρκετά μακριά, ο Πρέσβης είπε «το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε μια πρώτη δέσμη μέτρων υπό το φως των συνεχιζόμενων παράνομων γεωτρητικών δραστηριοτήτων από την Τουρκία (…) Σημειώνουμε με ικανοποίηση ότι το Συμβούλιο αποφάσισε να συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα και κάλεσε την Επιτροπή να συνεχίσει να εργάζεται για ενδεχόμενα στοχευμένα μέτρα εάν η Τουρκία συνεχίσει αυτές τις παράνομες δραστηριότητες».

Τέλος, κ. Χατζηχρυσάνθου σημείωσε πως το μήνυμα του προς τον Τούρκο Πρόεδρο «καθορίζεται από το γράμμα και το πνεύμα του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, του Διεθνούς Δικαίου και των πολυάριθμων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την κατάσταση στην Κύπρο. Με λίγα λόγια τον καλώ να σέβεται το κράτος δικαίου που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ΕΕ, στην οποία θέλει να ενταχθεί και η Τουρκία».

Πηγή: ΚΥΠΕ