Νέα Ζηλανδία: Μετά τις επιθέσεις στα τεμένη η κυβέρνηση αγοράζει τα όπλα των πολιτών

H κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας προχωρά σε απαγόρευση πολλών τύπων όπλων τα οποία θα αγοράσει από τους πολίτες που τα κατέχουν, μετά τις θανατηφόρες επιθέσεις στα τεμένη του Κράιστσερτς.

Δεκάδες κάτοχοι όπλων στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, την πόλη όπου έγιναν οι θανατηφόρες επιθέσεις στα τεμένη, παρέδωσαν τα όπλα τους στις αρχές έναντι χρημάτων.   Πρόκειται για μια κυβερνητική πρωτοβουλία μετά τις επιθέσεις παράλληλα με την απαγόρευση πολλών τύπων ημιαυτόματων όπλων, η κατοχή των οποίων έως τώρα ήταν νόμιμη.

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά η αστυνομία, τις πρώτες ώρες της αγοραπωλησίας 68 κάτοχοι όπλων παρέδωσαν τα ημιαυτόματα τους με την αστυνομία να τους πληρώνει συνολικά πάνω από 200.000 δολάρια Νέας Ζηλανδίας. Συνολικά αναμένεται να διοργανωθούν πάνω από 200 ανάλογες αγοραπωλησίες.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια Νέας Ζηλανδίας για να αγοράσει τα όπλα των πολιτών, η κατοχή των οποίων δεν είναι πια νόμιμη. Οι κάτοχοι τους έχουν περίοδο αμνηστίας έως τον Δεκέμβριο να τα παραδώσουν στις αρχές. Υπολογίζεται πως στη Νέα Ζηλανδία υπάρχουν περίπου 1,5 εκατομμύριο πυροβόλα όπλα.

Οι επιθέσεις στα τεμένη του Κράιστσερτς σημειώθηκαν στις 15 Μαρτίου και στοίχισαν τη ζωή σε 51 ανθρώπους. Ο δράστης, ο Αυστραλός Μπρένταν Τάραντ αντιμετωπίζει κατηγορίες για 51 δολοφονίες, 40 απόπειρες και τρομοκρατική δράση. Έχει δηλώσει πως δεν αποδέχεται τις κατηγορίες. Η δίκη του θα ξεκινήσει τον Μάιο του 2020 και αναμένεται να κρατήσει περίπου 6 εβδομάδες.

Πηγή: lifo.gr