Ο Αρχηγός Αστυνομίας ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στη διερεύνηση της υπόθεσης “Ορέστη”

Τη βαθιά ικανοποίηση της Αστυνομίας, αλλά και τις θερμές του ευχαριστίες και την εκτίμησή του, για τη συμβολή τους στη διερεύνηση και στη διαλεύκανση της υπόθεσης που συγκλόνισε την κυπριακή κοινωνία τους τελευταίους μήνες, με τις αποτρόπαιες πράξεις του 35χρονου κατά συρροή δολοφόνου, σε βάρος πέντε αθώων γυναικών και δύο ανυπεράσπιστων παιδιών, εξέφρασε στα μέλη που συνέβαλαν στις έρευνες, ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, σε σημερινή τους συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Σε ομιλία του, ο Αρχηγός Αστυνομίας αφού ανέφερε ότι στον 35χρονο έχει επιβληθεί από το Δικαστήριο, επτά φορές ισόβια κάθειρξη με πέντε διαδοχικές, ποινή, η οποία είναι η πιο βαριά που έχει επιβληθεί σε ισοβίτη στα χρονικά της Κυπριακής Δικαιοσύνης, μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής, είπε ότι το γεγονός αυτό, καταδεικνύει πόσο ειδεχθή και απάνθρωπα ήταν τα εγκλήματα που διέπραξε.

Σημείωσε ότι ο κύκλος της εξιχνίασης του πρωτοφανούς εγκλήματος, ξεκίνησε από την ημέρα που εντοπίστηκε η πρώτη σορός, της Mary Rose στις 14 Απριλίου, 2019 σε φρεάτιο στο μεταλλείο Μιτσερού, διήρκεσε 72 ολόκληρες ημέρες και τέλειωσε με την ανεύρεση της τελευταίας σορού, αυτή της 6χρονης Σιέρα, στις 2 Ιουνίου, 2019 στη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο.

«Επί σειρά εβδομάδων, δεκάδες μέλη της Αστυνομίας αλλά και πολίτες, εργάστηκαν ακατάπαυστα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, την άμεση σύλληψη του δράστη και την παρουσίασή του ενώπιον της Δικαιοσύνης. Υπογραμμίζω ιδιαίτερα την αυστηρή προσήλωση και τον υψηλό επαγγελματισμό που επέδειξαν οι επικεφαλής και οι ανακριτές του ΤΑΕ Λευκωσίας, με την υποστήριξη των υπολοίπων μελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας και μελών άλλων Αστυνομικών Διευθύνσεων, Υπηρεσιών και Μονάδων, τους οποίους συγχαίρω βαθύτατα και υπερευχαριστώ», πρόσθεσε.

Όπως είπε, από την όλη επίπονη και άοκνη εργασία τους, είναι αξιέπαινο το γεγονός ότι τα μέλη του ΤΑΕ Λευκωσίας, υπό την καθοδήγηση του Υπεύθυνου, Ανώτερου Υπαστυνόμου Νεόφυτου Σιάηλου και του Βοηθού Υπεύθυνου, Υπαστυνόμου Ιωάννη Γιωρκάτζιη, ακολουθώντας μία ορθότατη πορεία διερεύνησης της υπόθεσης, κατόρθωσαν και συνέλαβαν τον 35χρονο Μεταξά, μέσα σε τέσσερις μόλις ημέρες από τον εντοπισμό της σορού του πρώτου θύματος.

«Κατά την ανακριτική διαδικασία, έλαβαν τρεις θεληματικές καταθέσεις που οδήγησαν στην πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης, εξασφάλισαν υποδείξεις σκηνών, παρέλαβαν 500 τεκμήρια και έλαβαν επιπρόσθετα μέχρι και 900 καταθέσεις», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε την καταλυτική και ταχεία ενεργοποίηση των μελών του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και του Δικανικού Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Δεδομένων που σε άμεσο χρόνο εντόπισαν το πρόσωπο πίσω από το προφίλ «Ορέστης 35» και μέσω των Badoo, Facebook και Google, εντόπισαν το I.P Address του κατηγορούμενου.

«Καταλυτική ήταν επίσης και η συμβολή των μελών του Τμήματος Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Αστυνομίας που παρείχαν υπηρεσίες Wi-fi στην σκηνή με προωθημένο σταθμό, για να μπορεί να τεθεί σε λειτουργία το sonar, του οποίου τις δυνατότητες γνωρίζετε», πρόσθεσε.

Ο κ. Μιχαηλίδης συνεχάρη ιδιαίτερα τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΕΜΑΚ, τα οποία μαζί με ιδιώτες επαγγελματίες δύτες, από την ιδιωτική εταιρεία Brasal Marine Service, και στελέχη άλλων ειδικοτήτων, εργάστηκαν νυχθημερόν, για την ανεύρεση των επτά σορών.

«Από καρδιάς επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αφυπηρετούντα Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανώτερο Αστυνόμο Μάρκο Τράγκολα, ο οποίος ήταν συνεχώς στην πρώτη γραμμή. Ο φίλος Μάρκος, είχε την ευθύνη του συντονισμού των ερευνών στις λίμνες, που κράτησαν από τις 14 Απριλίου μέχρι τις 12 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία, συγκλονισμένος ο δύτης, έφερε στην επιφάνεια τη σορό του δεύτερου κοριτσιού», πρόσθεσε.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας ευχαρίστησε και τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Brasal και τους υπαλλήλους/χειριστές του τεχνολογικού εξοπλισμού που προσέφεραν τις εξειδικευμένες υπηρεσίες τους, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, αψηφώντας χρόνο, κόπο, γιορτές και αργίες.

«Η ανθρωπιά, ο αλτρουισμός και η λεβεντιά που επέδειξαν, ήταν αξιοζήλευτη Η υπόθεση αυτή, είναι ένα ισχυρό παράδειγμα συνεργασίας της Αστυνομίας με τον ιδιωτικό τομέα και τον πολίτη», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ότι η Αστυνομία είχε δίπλα της, την πολύτιμη συνεργασία και άλλων ουσιωδών Υπηρεσιών όπως της Νομικής Υπηρεσίας, του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, με τη συνεχή παρουσία ασθενοφόρου και προσωπικού στις σκηνές.

Παράλληλα, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, η συμβολή των Ιατροδικαστών και Ανθρωπολόγων στις νεκροτομές και στην ταυτοποίηση των σορών ήταν καθοριστικής σημασίας.

«Οι ξένοι εμπειρογνώμονες επίσης, είχαν τη δική τους υποστηρικτική συνδρομή, στην επίπονη αυτή προσπάθεια. Επιπρόσθετα, επιθυμώ να ευχαριστήσω το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων για τη συνεχή, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση του κοινού για τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Υπαρχηγό Αστυνομίας Στέλιο Παπαθεοδώρου και τον τέως Αστυνομικό Διευθυντή Λευκωσίας, Ανώτερο Αστυνόμο Νίκο Σοφοκλέους, για όλη την υποστήριξη που παρείχαν στην ομάδα, την καθοδήγηση και το συντονισμό της όλης προσπάθειας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε, επιπρόσθετα, απευθυνόμενος σε όλα τα μέλη που βοήθησαν στις έρευνες, ότι «ο αγώνας που δώσατε όλοι εσείς αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι, για τη διερεύνηση της υπόθεσης, η διεξαγωγή των ανακρίσεων, η αξιολόγηση των τεκμηρίων στη σκηνή, η αγωνιώδης προσπάθεια μέχρι τον εντοπισμό όλων των σορών των θυμάτων και η εν τέλει τεκμηρίωση της υπόθεσης ενώπιον του Δικαστηρίου, υπήρξαν ένα είδος κάθαρσης και εξιλέωσης για την Αστυνομία, για τη Δικαιοσύνη και για την Κοινωνία μας».

«Οι άνθρωποι που εργάστηκαν για την εξιχνίαση της υπόθεσης, εσείς δηλαδή που είστε εδώ σήμερα, αντικρίσατε το ειδεχθές πρόσωπο του εγκλήματος σε μια από τις πιο ακραίες εκδοχές του. Οι προσπάθειες που καταβάλατε, απαιτούσαν ιδιαίτερο ψυχικό σθένος, ζήλο και αφοσίωση στην Υπηρεσία, συνειδητοποιώντας την ελάχιστη υποχρέωση προς τους οικείους των θυμάτων. Έπρεπε να επιστρατεύσετε κάθε ικμάδα των δυνάμεών σας και να υπερβείτε τον εαυτό σας, γιατί έτσι επιτάσσει το καθήκον. Ο ζήλος, η αφοσίωση, ο επαγγελματισμός, η ανιδιοτέλεια, το ψυχικό σθένος, το πείσμα, η υπομονή, η επιμονή, η θέληση και η δύναμη της ψυχής που επιδείξατε, λειτουργεί ως αφύπνιση για όλους. Μας κάνετε να νιώθουμε πραγματικά περήφανοι για εσάς», τόνισε.

Είπε, επίσης, ότι μετά από ένα δυνατό ταρακούνημα «και τον συγκλονισμό μας από πιθανές παραλείψεις, λάθη, αδυναμίες ή/και πιθανούς λανθασμένους χειρισμούς από κάποιους, βρήκατε τη δύναμη να σταθείτε στο ύψος των τραγικών περιστάσεων».

Ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι σε κατοπινό στάδιο και ακολουθώντας τις ενδεδειγμένες διαδικασίες και εισηγήσεις θα γίνει μια άλλη επίσημη τελετή για βράβευση των συμμετεχόντων πολιτών για τη σημαντική συμβολή τους στην εξιχνίαση της πρωτοφανούς αυτής υπόθεσης.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας ευχαρίστησε και τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους, που από την πρώτη μέχρι και την τελευταία στιγμή, βρίσκονταν συνεχώς στις σκηνές, προσφέροντας έγκαιρη και άμεση ενημέρωση στους πολίτες, όπως είπε.

«Σας ευχαριστώ θερμά για την υποστήριξη και για τη συνεργασία σας», ανέφερε.

Το έγκλημα, συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης, ακολουθεί την ανθρωπότητα ως σύμφυτο φαινόμενο.

«Ο αγώνας μας ως Οργανισμός Επιβολής του Νόμου είναι ασταμάτητος, αλλά θέλω να τονίσω ότι η πολιτεία μας δεν είναι απροστάτευτη. Η Αστυνομία έχει τη δύναμη να βελτιώσει την απόδοσή της, και αυτό πράττουμε. Θα συνεχίσουμε να είμαστε έτοιμοι και παρόντες και θα καταβάλλουμε συνεχώς προσπάθειες να γινόμαστε καλύτεροι, δίπλα στους πολίτες, μαζί με τους πολίτες. Γιατί το θέλουμε και το μπορούμε, γιατί ο κόσμος περιμένει πολλά από εμάς και δεν πρόκειται να τους διαψεύσουμε», σημείωσε.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας είπε ότι το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων, αναμένεται σύντομα και, όπως ανέφερε, «εμείς θα το σεβαστούμε απόλυτα».

«Το χρωστάμε στη μνήμη αυτών των θυμάτων και των συγγενών τους», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ