Ο Σαλβίνι θέλει να κλείσει τους καταυλισμούς Ρομά σε όλη τη χώρα

Italy's Interior Minister and Deputy Prime Minister Matteo Salvini gestures as he speaks during the Italian talk show "Porta a Porta", broadcast on Italian channel Rai 1, in Rome, on June 20, 2018. (Photo by Andreas SOLARO / AFP) (Photo credit should read ANDREAS SOLARO/AFP/Getty Images)

Ο Ματέο Σαλβίνι ζήτησε έκθεση για τους καταυλισμούς Ρομά στη χώρα με απώτερο σκοπό την εκκένωσή τους.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι βάζει τώρα στο στόχαστρο του Ρομά καθώς ζήτησε σήμερα από τις νομαρχίες να του δώσουν έκθεση για τους καταυλισμούς τους στη χώρα με απώτερο στόχο να τους κλείσει.

Ο Σαλβίνι, που είναι αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, ζήτησε από τις νομαρχίες να καταρτίσουν «έκθεση για την παρουσία Ρομά, Σίντι, Καμινάντι (νομάδες)», ανακοίνωσε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Στόχος είναι να επιβεβαιωθεί η παρουσία παράνομων καταυλισμών για να καταρτιστεί ένα σχέδιο απομάκρυνσής τους», εξηγεί στην ανακοίνωση, στην οποία προσθέτει ότι οι νομαρχίες έχουν περιθώριο δύο εβδομάδων να καταρτίσουν την έκθεση.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης εκτιμά σε 120.00 με 180.000 τον αριθμό των Σίντι, των Ρομά και των Καμινάντι που ζουν στην Ιταλία, ένα από τα μικρότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Στην Ιταλία περισσότεροι από τους μισούς έχουν την ιταλική υπηκοότητα, έχουν μόνιμη εργασία και σταθερή κατοικία, όμως η κοινωνική τους ενσωμάτωση είναι δύσκολη και συχνές είναι οι διαδηλώσεις εναντίον τους.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το 2017 η οργάνωση 21 Ιουλίου που ασχολείται με τα δικαιώματα των Ρομά και των Σίντι, 26.000 Ρομά, Σίντι και Καμινάντι ζουν σε πρόχειρα καταλύματα και καταυλισμούς.

Πηγή: lifo.gr