Ομαλά και χωρίς προβλήματα λειτουργούν τα ΤΑΕΠ των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας και Αμμοχώστου

Ομαλά και χωρίς προβλήματα λειτουργούν από το πρωί σήμερα τα ΤΑΕΠ των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας και Αμμοχώστου. Από τις 07:00 σήμερα, έως τις 07:00 της 10ης Ιουλίου τα μέλη της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), που εργάζονται στα ΤΑΕΠ κατέρχονται σε 24ωρη απεργία.

Έξω από το ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας έχουν αναρτηθεί πανό με συνθήματα που γράφουν «Απεργούμε για την ασφάλεια και την Ποιότητα των Υπηρεσιών Υγείας», «Απεργούμε για τη βιωσιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων» και «Ζητούμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίες στο ΤΑΕΠ».

Η Μάρω Κωνσταντή, Διευθύντρια του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας ανέφερε ότι «σήμερα απεργούμε αλλά τρέχουμε.  Είμαστε εδώ και σήμερα είναι η μοναδική μέρα που το Τμήμα θα εργαστεί όπως πρέπει να εργάζεται κάθε μέρα» είπε και πρόσθεσε πως σήμερα «θα βλέπουμε τα επείγοντα περιστατικά».

Πρόσθεσε ότι «θέλουμε τον κόσμο να σταθεί δίπλα μας όχι απέναντι μας γιατί για τον κόσμο παλεύουμε αυτή τη στιγμή. Θέλουμε να ανεβάσουμε το επίπεδο των Πρώτων Βοηθειών και πρέπει να είμαστε στελεχωμένοι σωστά όχι για την καθημερινότητα. Αυτά τα τμήματα πρέπει να είναι έτοιμα οποιαδήποτε στιγμή να αντιμετωπίσουν κάτι σοβαρό είτε αυτό είναι σεισμός ή μαζική καταστροφή» ανέφερε και υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «αυτή τη στιγμή, ο Θεός να βάλει το χέρι του, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε».

Η κ. Κωνσταντή είπε ακόμα ότι «σήμερα ζητήθηκε η βοήθεια από ιδιωτικές κλινικές για να μπορέσουν τα άτομα που δεν θα εξετάζονται στο ΤΑΕΠ να αποτείνονται στον ιδιωτικό τομέα. Είναι λυπηρό που κάποιες ιδιωτικές κλινικές δεν μπορούν να ανταποκριθούν και έχουν δίκαιο γιατί έχουν τους δικούς τους ασθενείς».

Ανέφερε επίσης ότι «ο κόσμος πρέπει να καταλάβει και το κράτος πρέπει να καταλάβει ότι τα νοσηλευτήρια πρέπει να είναι η ραχοκοκαλιά του συστήματος γιατί χωρίς τα νοσηλευτήρια δεν μπορεί να επιβιώσει το σύστημα. Τους θέλουμε όλους δίπλα μας, εμείς παλεύουμε για τους ασθενείς, το Υπουργείο, ο ΟΑΥ και ο ΟΚΥΠΥ παλεύουν για τους ασθενείς» σημείωσε και διερωτήθηκε «τι δεν πάει καλά και το σύστημα νοσεί; Αφού όλοι ενδιαφερόμαστε για τους ασθενείς γιατί δεν πάει καλά το σύστημα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «είμαστε εδώ, δεν πρόκειται να κινδυνεύσει κανένας ασθενείς και βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά. Είμαστε εδώ για να παλέψουμε και θέλουμε τον κόσμο δίπλα μας γιατί για τον κόσμο παλεύουμε και ο κόσμος πρέπει να το καταλάβει αυτό».

Εξάλλου η Αμαλία Χατζηγιάννη, Ιατρική Διευθύντρια Νοσοκομείου Αμμοχώστου και Επιστημονική Διευθύντρια Περιφέρειας Λάρνακας – Αμμοχώστου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «σήμερα όλα κυλούν ομαλά. Η ροή στις Πρώτες Βοήθειες είναι σχετικά μειωμένη μέχρι τώρα, προσέρχεται κόσμος, τα σοβαρά περιστατικά αντιμετωπίζονται κανονικά και σε περίπτωση που προκύψει περιστατικό που δεν χρειάζεται περίθαλψη από τις Πρώτες Βοήθειες παραπέμπεται στον προσωπικό γιατρό στο Κέντρο Υγείας».

Πρόσθεσε ότι «ο κόσμος αποδέχεται ομαλά τη σημερινή απεργία και δεν υπήρξε πρόβλημα. Είμαι η Επιστημονική Διευθύντρια Λάρνακας – Αμμοχώστου και με την ενημέρωση που έχω από τη Λάρνακα δεν πρόκειται να κινδυνεύσει κανένας».

Ανέφερε ακόμα ότι «το Υπουργείο Υγείας έλαβε τα μέτρα του και έχει κανονίσει τα περιστατικά που δεν είναι για τις Πρώτες Βοήθειες αλλά προσέρχονται στο Τμήμα, να τα βλέπει άλλος γιατρός. Υπάρχει εναλλακτική λύση να εξετάζονται από προσωπικούς γιατρούς οι ασθενείς» είπε και πρόσθεσε πως «λάβαμε τα μέτρα μας εκ των προτέρων ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή κανενός».

Εξάλλου ασθενείς που επισκέφθηκαν το ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι περίμεναν αρκετή ώρα για να εξεταστούν από γιατρό ωστόσο σημείωσαν πως αντιλαμβάνονται τους λόγους για τους οποίους γίνεται η απεργία και εξέφρασαν συμπαράσταση αφού όπως εξήγησαν «οι γιατροί εργάζονται για μας προκειμένου να είμαστε εμείς καλά στην υγεία μας».

ΚΥΠΕ