Π. Παυλόπουλος: Αναγκαίος ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου από την Άγκυρα

Νέο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Άγκυρα οφείλει να σέβεται το σύνολο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και επανέλαβε ότι οι απαραίτητες σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας εξαρτώνται από τον ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

«Αναπόσπαστο μέρος αποτελεί το Δίκαιο της Θάλασσας, ήτοι η Συνθήκη του Montego Bay του 1982, που δεσμεύει και την Τουρκία μέσω των γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, τους οποίους παράγει. Διαμηνύουμε λοιπόν προς την Τουρκία ότι θα υπερασπισθούμε τη διεθνή και την ευρωπαϊκή νομιμότητα, δίχως καμία έκπτωση, υποχώρηση ή υπαναχώρηση. Πολλώ μάλλον όταν τέτοιες εκπτώσεις, υποχωρήσεις και υπαναχωρήσεις θα δημιουργούσαν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο αρνητικό προηγούμενο και για το Διεθνές και για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο», σημείωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Τέλος, υπογράμμισε ότι προς αυτή την κατεύθυνση πολύτιμη είναι η κατανόηση και συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Πηγή: ΚΥΠΕ