Σεισμός στην Αθήνα: Ξύπνησαν μνήμες του ’99 στη Δυτική Αττική (Βίντεο)

Μνήμες από τον μεγάλο σεισμό των 5,9 Ρίχτερ που ειχαν συγκλονίσει την Αθήνα στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999 «ξύπνησαν» στη Δυτική Αττική τα 5,1 Ρίχτερ που ταρακούνησαν στις 2.13 το μεσημέρι της Παρασκευής το λεκανοπέδιο.

Το επίκεντρο του -επιφανειακού- σεισμού είναι και πάλι στη Δυτική Αττική, μεταξύ Μαγούλας και Μάνδρας από τον ίδιο εστιακό χώρο που είχε δώσει το σεισμό του ΄99.

Οι κάτοικοι των περιοχών της Δυτικής Αθήνας, που έκαναν χρόνια να συνέλθουν από τις μεγάλες πληγές που είχε προκαλέσει ο σεισμός του ΄99 -τότε περιοχές ολόκληρες είχαν σχεδόν ισοπεδωθεί- πετάχτηκαν στους δρόμους και τις πλατείες, ενώ ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε με ιδιαίτερη προσοχή προς το δυτικό τμήμα της Αττκής. Είναι χαρακτηριστικό ότι οχήματα της Πυροσβεστικής κινήθηκαν προς την περιοχή, ενώ αμέσως μετά τον σεισμό, ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα μαζί με ένα συντονιστικό ελικόπτερο έκαναν περιπολίες προκειμένου να εντοπίσουν και να καταγράψουν τυχόν ζημιές.

Το protothema.gr βρέθηκε στη Μαγούλα λίγη ώρα μετά την ισχυρή δόνηση. Οι κάτοικοι παρέμεναν στους δρόμους, νιώθωντας τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια τους σε κάθε μετασεισμό.

Ένας κάτοικος στη Μαγούλα ανάφερε χαρακτηριστικά: «Για 10-15 δευτερόλεπτα κουνήθηκε η γη. Μιλάμε για έναν πολύ ισχυρό σεισμό, βγήκε όλος ο κόσμος στην πλατεία, στο πάρκο. Μετά από καμία ώρα είχε άλλουν 4-5 μετασεισμούς πιο χαλαρής εντάσεως, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε ζημιές».

Ένας άλλος κάτοικος στη Μαγούλα περιγράφει: «Είχε θόρυβο, κράτησε κάποια δευτερόλεπτα και ήταν απότομος. Δεν τραυματίστηκε κάποιος άνθρωπος».

Μία γυναίκα αναφέρει: «Είχαμε ξαπλώσει και ξαφνικά κατάλαβα τον σεισμό. Ξύπνησα και δεν είδα τον άντρα μου δίπλα. Με το που άκουσε τον σεισμό, τρόμαξε και έφυγε. Κατεβήκαμε κάτω και καθόμαστε έξω γιατί φοβόμαστε να ξαναγυρίσουμε σπίτι. Ζημιές δεν είχαμε», ενώ ο σύζυγός της προσθέτει: «Ο σεισμός ήταν τόσο έντονος που μας πέταξε επάνω».

«Ο κόσμος τρομοκρατήθηκε, ξύπνησαν μνήμες από τον ισχυρό σεισμό του ’99, ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί μεγάλες ζημιές πέρα από κάτι τοιχοποιίες, έχουμε τον δήμο σε επιφυλακή, και ήδη θα ξεκινήσουν αυτοψίες σε όλα τα κτίρια. Οι μηχανικοί μας θα κάνουνε αυτοψία, έχουμε συντονισμό και με την πολιτική προστασία και το ίδιο συμβαίνει και με τους υπόλοιπους δήμους της Δυτικής Αττικής.Δεν υπήρχαν απεγκλωβισμοί και τραυματίες», δήλωσε ο δήμαρχος Φιλής, Χρήστος Παππούς.

Πηγή: protothema