Συμμορφώθηκε με απόφαση ΕΔΑΔ για κράτηση αλλοδαπών και ζητά κλείσιμο της υπόθεσης η Λευκωσία

Η Κυπριακή Δημοκρατία συμμορφώθηκε με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση τριών ανδρών από τη Σρι Λάνκα, οι οποίοι είχαν τεθεί υπό κράτηση ενόψει της απέλασής τους από την Κύπρο, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης που απέστειλε η Λευκωσία στο Στρασβούργο. Οι κυπριακές αρχές ζητούν παράλληλα από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να κλείσει την εξέταση της υπόθεσης.

Πρόκειται για την υπόθεση «Kahadawa Arachchige και Άλλοι εναντίον Κύπρου» για την οποία το ΕΔΑΔ αποφάσισε τελεσίδικα τον Δεκέμβριο του 2019. Το Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι η κράτηση των Don Uditha Niroshana Kahadawa Arachchige, Dehiwalage Shehan Fernando και Dushan Aruna Shanthi Budda Koralage που προηγήθηκε της απέλασής τους από την Κύπρο, τον Ιανουάριο του 2011, δεν παραβίασε το δικαίωμά τους στην ελευθερία και στην ασφάλεια. Ωστόσο, το ΕΔΑΔ είχε κρίνει ότι παραβιάστηκαν οι πρόνοιες που προβλέπουν ότι το δικαστήριο αποφασίζει σε σύντομο χρονικό διάστημα περί της νομιμότητας της κράτησης.

Οι τρεις, οι οποίοι είχαν έρθει στην Κύπρο για να εργαστούν, είχαν συλληφθεί και προφυλακίστηκαν μετά από συγκρούσεις με ομοεθνείς τους στη Λευκωσία. Ο πρώτος και ο τρίτος αιτητής είχαν τεθεί υπό κράτηση για πέντε ημέρες προτού απελαθούν, ενώ ο δεύτερος αιτητής κρατήθηκε για επτά ημέρες. Οι τρεις, οι οποίοι αρνούνται ότι έλαβαν μέρος στις ταραχές, δεν διεκδίκησαν κάποια αποζημίωση.

Σύμφωνα με τη Δημοκρατία δεν εκκρεμεί η απόδοση ατομικών μέτρων, ενώ ως προς τα γενικά μέτρα σημειώνεται η υιοθέτηση σχεδίου δράσης σε άλλη υπόθεση, με τα μέτρα αυτά να έχουν τύχει θετικής ανταπόκρισης από την Επιτροπή Υπουργών και να είναι σε θέση να απαντήσουν στις αιτιάσεις του ΕΔΑΔ.

ΚΥΠΕ