Το Φθινόπωρο η ίδρυση νέου κόμματος Αλί Μπαμπατζάν

Το Φθινόπωρο τοποθετούν πολιτικοί αναλυτές την ίδρυση του νέου κόμματος του πρώην στελέχους του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος φέρεται να κινείται με τους δύο πρώην Πρωθυπουργούς της Τουρκίας, τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Αμπντουλάχ Γκιουλ, αποτελώντας απειλή για το κόμμα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. 

Παρόλο που δεν έχουν δημοσιευτεί δημοσκοπήσεις, στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης γίνεται αναφορά για ένα μεγάλο ποσοστό το οποίο επιθυμεί τη δημιουργία ενός νέου κεντροδεξιού κόμματος. Κάποιες αναφορές μάλιστα λένε ότι το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 50%. Από την άλλη, δημοσκόποι οι οποίοι πρόσκεινται στο κυβερνητικό στρατόπεδο προβλέπουν, χωρίς να έχουν δημοσιοποιήσει οποιαδήποτε έρευνα, ότι το νέο κόμμα δεν θα καταφέρει να πάρει πάνω από 3%.

Ο αρθρογράφος της Χουριέτ Αμπντουλκαντίβ Σελβί σχολιάζει ότι “στο IYI Parti (Καλό Κόμμα) της Μεράλ Ακσενέρ πέρασαν εκλογές, από το Κόμμα Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στο ΜΗΡ πήγε ένα κομμάτι από το ΑΚΡ. Αυτοί οι εκλογείς εγκατέλειψαν την αφοσίωσή τους στο κόμμα τους και πέρασαν το κατώφλι της αλλαγής. Αλλά είναι φανερό ότι δεν ικανοποιήθηκαν και συνεχίζουν τις αναζητήσεις. Είναι ενδιαφέρον, αυτή τη φορά οι συντηρητικοί εκλογείς βρίσκονται σε αναζήτηση. Από την άλλη οι εκλογείς του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του φιλοκουρδικού HDP είναι ικανοποιημένοι. Προφανώς τους επηρέασε τη επιτυχία στις δημοτικές εκλογές και η επιτυχία στην Κωνσταντινούπολη”.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Καράρ Αλί Μπαϊράμογλου σχολιάζει ότι το πιο σημαντικό είναι η πρόθεση που εκφράζεται από τα ιδρυτικά στελέχη του νέου κόμματος να απαντήσουν στα προβλήματα της Τουρκίας, να λάβουν υπόψη τις δυναμικές της και να χρησιμοποιήσουν μια καινούρια γλώσσα. “Υπό τις συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε η Τουρκία χρειάζεται ένα καινούριο όραμα για το μέλλον”, είχε πει ο Αλί Μπαμπατζάν τον περασμένο μήνα όταν παραιτήθηκε επισήμως από το ΑΚΡ του οποίου ήταν ιδρυτικό στέλεχος.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αχμέτ Νταβούγολου έχει ενοικιάσει ένα μεγάλο τετραώροφο γραφείο στην Άγκυρα όπου θα πραγματοποιηθούν όλες οι προεργασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πριν από την ίδρυση του κόμματος και θα ολοκληρωθεί η σύνταξη του καταστατικού του νέου κόμματος. Στόχος είναι το καταστατικό να είναι έτοιμο μέχρι το Φθινόπωρο. Ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές και πραγματοποιούνται ομιλίες σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, από την Κόνια, το Ντιγιάρμπακιρ μέχρι το το Ελαζίγ, ενώ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο προγραμματίζονται  παρόμοιες συνάξεις στη Σακάρια, τη Μανίσα και αλλού.

Η ακροδεξιά ισλαμική εφημερίδα Γενί Τσαγ αναφέρει ότι στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ επικρατεί πανικός, καθώς αναμένεται ότι τουλάχιστον 40 βουλευτές του κόμματος – δυσαρεστημένοι από τον Ταγίπ Ερντογάν – είναι έτοιμοι να περάσουν στο νέο κόμμα, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κινήσεις των βουλευτών του κόμματος, ακόμη και των συγγενών τους, παρακολουθούνται στενά. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο ακροδεξιό ΜΗΡ από το οποίο εκτιμάται ότι περίπου 17 βουλευτές του κόμματος είναι έτοιμοι να περάσουν στο νέο κόμμα.

Μέχρι στιγμής οι τρεις πρωταγωνιστές δεν δίνουν ημερομηνία ίδρυσης του νέου κόμματος ωστόσο αφήνουν να διαρρεύσει ότι πρέπει να κινηθούν με ταχύτητα. Άλλωστε για να συμμετάσχει ένα κόμμα σε εκλογές χρειάζεται να έχει μια δομή οργάνωσης 1-1.5 χρόνο και θέλουν να είναι έτοιμοι στην περίπτωση πρόωρων εκλογών.

ΚΥΠΕ