Τόσο «κόστισε» η έκρηξη στο Μαρί: Μωρά έμειναν ορφανά, οικογένειες ξεριζώθηκαν…και κάτι εκατομμύρια (Εικόνες)

Η έκρηξη στο Μαρί σημειώθηκε την 11η Ιουλίου 2011 στην ναυτική βάση της «Ευάγγελος Φλωράκης», όταν 96 γεμάτα με εκρηκτικά εμπορευματοκιβώτια που ήταν στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο στη ναυτική βάση, πήραν φωτιά. Από την έκρηξη 13 άνθρωποι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού και 5 πυροσβέστες. Έχασαν την ζωή τους και 63 τραυματίστηκαν. Καταστράφηκε και ο γειτονικός ηλεκτροπαραγωγός σταθμός. Η οικονομική επιβάρυνση στην Κύπρο ήταν αρκετά σημαντική.

Οι νεκροί

·Πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας, Διοικητής Ναυτικού

·Αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος, Διοικητής της Ναυτικής Βάσης

·Αρχικελευστής Κλεάνθους Κλεάνθης

·Κελευστής Ηρακλέους Μιχάλης

·Ναύτης Χριστοφόρου Μιλτιάδης

·Ναύτης  Χριστοφόρου Χριστάκης

·Αρχιλοχίας Πυροσβεστικής Ανδρέας Παπαδόπουλος

·Πυροσβέστης Βασίλης Κρόκος

·Πυροσβέστης Σπύρος Τταντής

·Πυροσβέστης Παναγιώτης Θεοφίλου

·Αρχιπυροσβέστης Γιώργος Γιακουμής

·Πυροσβέστης Αδάμος Αδάμου

·Ναύτης Αντώνης Χαραλάμπους (πέθανε τρεις μέρες μετά το ατύχημα)

Οι ζημιές σε ευρώ…

Μια χώρα με πληθυσμό 800 χιλιάδες κατοίκους και 18 δισεκατομμύρια ευρώ Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, υπέφερε οικονομικά από την καταστροφή. Οι ζημιές στην ηλεκτροπαραγωγό μονάδα της ΑΗΚ υπολογίστηκαν αρχικά στα 700 εκατομμύρια ευρώ αν και αργότερα το κόστος της ανακατασκευής εκτιμήθηκε στα 300-400 εκατομμύρια ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2012 ανακοινώθηκε πως οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πλήρωναν συνολικά 132 εκατομμύρια ευρώ.

Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών ο τότε υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, τον Ιούλιο του 2013,  για ανθρωποκτονία, με το δικαστήριο να δηλώνει πως «έκλεισε τα μάτια του στον κίνδυνο» σχετικά με την φύλαξη εκρηκτικών. Απεβίωσε καθώς εξέτιε την ποινή του. Ο Έλλαδίτης Αρχηγός Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών από στρατοδικείο στην Ελλάδα.

Αθώοι, ωστόσο, κρίθηκαν οι Μάρκος Κυπριανού (πρώην υπουργός Εξωτερικών) και Σ. Αργυρού (τέως υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς) και απαλλάχτηκαν από τις εις βάρος τους κατηγορίες.

Το “κόστος” δεν υπολογίζεται όταν μιλάμε για ανθρώπινες απώλειες και καμία κοινωνία δεν πρέπει να μετράει τον πόνο σε χρήμα…Οφείλει πάνω από όλα να μας προστατεύει από τέτοιου είδους τραγωδίες, πριν αυτές “εκραγούν”…

Αιωνία τους η μνήμη – Δύναμη, κουράγιο σε όλους τους οικείους των θυμάτων

Της Νικολέτας Χρήστου