Ανδρέας Λόρδος: «Έχω κτίσει σφαιρική πείρα και προσβάσεις σε όλες τις πτυχές του προβλήματος μας»

Είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς μαζί του αναγνωρίζεις μια διακριτή, ειλικρινή και συγκροτημένη φωνή. Ο λόγος για τον Ανδρέα Λόρδο, Aνεξάρτητο Υποψήφιο Δήμαρχο Αμμοχώστου.

Της Αλεξίας Καφετζή

Κύριε Λόρδο, πείτε μας λίγα λόγια για τον εαυτό σας. Ποιος είναι ο Ανδρέας Λόρδος;

Είμαι ο Ανδρέας Λόρδος, γέννημα θρέμμα της πόλης μας, γιός της Μαριάννας και του Ντίνου, ο οποίος έδωσε τα μέγιστα στην πόλη του άοκναανά το παγκόσμιο για δεκαετίες ως Βουλευτής, ως στέλεχος της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου, για όλους μας. Ο παππούς εκ γιαγιάς μου και Δήμαρχος μας Ανδρέας Πούγιουρος ανέδειξε το τί είναι δυνατό να γίνει όταν εργάζεται κάποιος διαβασμένα και πολυσυλλεκτικά. Έχω τέσσερα παιδιά.

Κατέρχομαι ως Ανεξάρτητος Υποψήφιος στις Δημαρχιακές Εκλογές στις 25 Αυγούστου για να τιμήσω τους νεκρούς μας, για τους παππούδες και τους αγαπημένους μας που έφυγαν πριν επιστρέψουν, με σκοπό να πάρω τον κόσμο που ζει με αξιοπρέπεια στα σπίτια του.

Γιατί κατέρχεστε τώρα;

Κατέρχομαι τώρα επειδή η πόρτα της πόλης μας έχει ανοίξει και δεν διαθέτουμε ηγεσία. Είμαστε ενώπιων ενός δραματικού ενδεχομένου, της επιστροφής χωρίς σχέδιο, ένα ενδεχόμενο το οποίο μπορεί και πρέπει να ανατραπεί. Στην χειρότερη περίπτωση σας παραπέμπω στον γειτονικό Λίβανο, στο ξακουστό Σολιτέρ, ένανέο κέντρο πόλης με μεγάλα μπουλεβάρτα και τεράστια καζίνα. Ήταν και αυτό ένα Βαρώσι, στο κέντρο του καυγά. Εγκαταλειμμένοαπό τις ηγεσίες του, κατεδαφίστηκε το Βαρώσι εκείνο και μετά σπουδαίοι αρχιτέκτονες “μεγαλούργησαν” επί του πτώματος της πόλης αυτής. Οι παλιοί ιδιοκτήτες πήραν αντί σπίτια κάτι χαρτιά, μερίδια ιδιοκτησίας, άχρηστα. Η πρόκληση μας είναι αυτά να μην πετύχουν, και η δημιουργία συνθηκών αμοιβαίου οφέλους με σκοπό να υπάρχει συμφωνία επί της πόλης.

Τι το διαφορετικό έχετε να δώσετε;

Σκοπεύω να ανατρέψω τα ενδεχόμενα, δυναμικά και να σας πάρω σπίτια σας με αξιοπρέπεια.

Μετά την ανάληψη της Δημαρχίας και την ταυτόχρονη μου παραίτηση από όλα τα επαγγελματικά μου θέματα και ασχολίες, το βλέμμα μας θα στραφεί στον ΟΗΕ. Ο ΟΗΕ αλλού κοιτάζει, και δεν ενεργοποιεί το Ψήφισμα 789 με σκοπό να βρεθεί μια καρέκλα στο τραπέζι για εμάς, για να μην σχεδιάζουν άλλοι το μέλλον μας ερήμην. Με την πολιτική πτυχή να θεωρείται προνόμιο κάποιων στην Νέα Υόρκη, στα κεντρικά, και τη νομική πτυχή να είναι απαξιωμένη από τους ιδίους εφόσον οι Τούρκοι έχουν ξεκλειδώσει την πόλη μας και ο ΟΗΕ δεν στέλλει καν μια επιστολή για να μάθει και να δεσμεύσει ταυτόχρονα, θα πρέπει δυναμικά και χωρίς περιστροφές να διεκδικήσουμε την εφαρμογή αυτή. Σημειώνω ότι η διεκδίκηση αυτή δεν έγινε από τους συνυποψηφίους, είτε επειδή δεν τους επιτράπηκε έως τώρα, είτε επειδή οι ίδιοι δεν προνόησαν. Σημειώνω ότι απέδειξα ότι μπορώ να κινηθώ και στα αλώνια, διαδηλωτής και κύριο στέλεχος της UniteCyprus, και στα σαλόνια ως Μέλος διαφόρων σοβαρών συμβουλίων όπως της Αγγλικής Σχολής και του σχολείου των Διπλωματών – το AISC – όπου είμαι ο μόνος Κύπριος σύμβουλος.

Θα σας στηρίξω στα θέματα της περιουσίας σας ως ύψιστη προτεραιότητα. Γνωρίζω το θέμα επαγγελματικά, με σοβαρότατη πείρα στον τομέα των κατασκευών, και ως Αντιπρόεδρος της FIABCI Κύπρου, της μεγάλης ομπρέλας που καλύπτει όλες τις κατασκευαστικές, νομικές και άλλες πτυχές της ανάπτυξης γής. Η οικογένεια μου έχει κερδίσει αγωγές εκατομμυρίων εναντίον της Τουρκίας, και οι γνώσεις αυτές θα γίνουν δικές σας. Η προστασία της κατοικίας σας θα υπερτερεί του οποιουδήποτε πολεοδομικού η άλλου σχεδιασμού δικού μας η τρίτων.

Προβλήματα πολλά.. ..οι τότε εταιρείες ανάπτυξης γης, με Διευθυντές και Μετόχους νεκρούς, πως θα εργαστούν για τα δικά σας και δικά τους συμφέροντα; Γιατί δεν έγιναν συντονισμένες ενέργειες; Γιατί δεν έχουμε Αρχείο Περιουσίας, για να αποκτήσετε νομική βάση για τις απαιτήσεις σας; Γιατί ακούτε συμβουλές από τρίτους δικηγόρους στα ράδια και όχι από τον Δήμο; Γιατί δεν έχει γίνει έργο για την επικαιροποίηση των Τίτλων Ιδιοκτησίας και τώρα κινδυνεύετε; Υπάρχουν σωρεία προβλημάτων που δεν γνωρίζετε, που επίσης δεν γνωρίζουν άτομα από τον ιατρικό και φαρμακευτικό τομέα που τόσα χρόνια δεν τα έβγαλαν στην επιφάνεια παρόλον ότι είχαν 25 χρόνια και 12 χρόνια μαζί με τα κόμματα τους για να τα βγάλουν έξω.

Θα εργαστώ για να ανατραπεί η εσωστρέφεια που συντηρείται από τα κόμματα εντός του Δήμου Αμμοχώστου: μαζί όλοι ψήφισαν όπως τα πρακτικά είναι πλέον κρυφά από εσάς. Το ίδιο και με το πού πάει το 1.3 εκατομμύρια κάθε χρόνο. Το 2016 όταν τα ζήτησα έμαθα ότι οι λογαριασμοί δεν ήταν ελεγμένοι για τρία χρόνια. Κανείς δεν ξέρει τι γίνεται εκεί εκτός τους ιδίους. Οι συνυποψήφιοι δεν έχουν ανατρέψει τα δεδομένα αυτά της κακοδιαχείρισης των κομμάτων, και θεωρούνται εμπλεκόμενοι. Ουδείς τους ανακοίνωσε εξάλλου στην δήλωση εξαγγελίας τους ότι κατέρχεται ως ανεξάρτητος.

Θα εργαστώ για τους νέους, το καντήλι μας που σβήνει, με επιστημονική στήριξη. Για τους ανθρώπους στους συνοικισμούς, με φορέα τις Φιλανθρωπικές Οργανώσεις που θα τους εκπροσωπούν σε Αρμόδιες Αρχές και δυναμική αρωγή του Δήμου Αμμοχώστου και του Δημάρχου προσωπικά. Για έμπρακτη στήριξη των Σωματείων της Πόλης. Για να φέρω κοντά την διασπορά, με ηλεκτρονική ψηφοφορία για όλα τα θέματα όπως την σελίδα μου http://www.andreaslordos.org/index.php/arxikh/8ematologia

Γιατί μπορείτε καλύτερα;

Εάν εκλεγώ θα παραιτηθώ από όλες τις προσωπικές μου υποχρεώσεις, για να αφοσιωθώ δυναμικά στο έργο της πόλης.

Έχω κτίσει σφαιρική πείρα και προσβάσεις σε όλες τις πτυχές του προβλήματος μας: Την διεκδίκηση της Επιστροφής μας που έχει εγκαταλειφθεί από τα κόμματα. Τα προβλήματα Ιδιοκτησίας στα οποία ο κόσμος έχει αφεθεί να τα βρει μόνος του. Την επανασύσταση της κοινωνίας μας με βάση το μοντέλο διαχείρισης της πόλης επί Αδάμαντος και Πούγιουρου. Την νεολαία που σχεδόν έχει σβήσει. Τον σχεδιασμό πόλης, μαζί με 60 ΕΚ και ΤΚ μελετητές. Διατηρώ εξαιρετικές σχέσεις με τους υπό κατοχή ΤΚ συμπολίτες μας. Έχω ανοικτή επικοινωνία με τους συμπολίτες συνεχώς μέσω ΜΚΔ. Δεν κρύβομαι από τον κόσμο πίσωαπό κρυφά προφίλ. Απαντώ προσωπικά. Είμαι ευθύς και προσιτός και επιδιώκω πάντα να μαθαίνω, με βασική προϋπόθεση για συνεργασία. Δεν έχω κομματικά χαλινάρια.

Σημειώνω ότι οι ανθυποψήφιοι έχουν δοκιμαστεί για 25 και 12 χρόνια και έχουν αποτύχει.

Γιατί τα έχετε βάλει με τα κόμματα;

Αυτοί τα έχουν βάλει με τους Αμμοχωστιανούς και το έχουν αποδείξει. Εγώ υπερασπίζομαι την πόλη και τους πολίτες.

Το 1976 οι Τούρκοι μας έδιναν την πόλη πίσω με τα φώτα αναμμένα, με τα πράγματα μας μέσα και άνευ όρων. Το 1978 και πάλι μας την χάριζαν, με μόνο όρο να κάτσουμε σε ένα τραπέζι, να διαφωνήσουμε στα πάντα, και φεύγοντας να την πάρουμε. ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ μαζί χάρισαν την πόλη στην κυριολεξία δύο φορές, μιλούν (μαζί εφόσον συνεργάζονται) με ασέβεια για πέντε δρόμους, και έρχονται σήμερα ξανά σε συνεργασία επί του πτώματος της πόλης και των ζωών μας.

Μετά από 5 συνολικά απορρίψεις, οι Τούρκοι μπαίνουν μέσα σε μία κατεστραμμένη πόλη για να δουν τι θα πράξουν. Και τα κόμματα δεν έχουν πρόταση για το μέλλον. Μας έχουν παραδώσει και μας έχουν προδώσει. Τα κόμματα δεν αποτελούν φίλο και συνεργάτη της Αμμοχώστου. Έχουν πολλούς ψηφοφόρους που τους λένε να μην πάει κανένας μας πίσω.

Συμπεραίνω αβίαστα ότι η πόλη μας είναι η δούλα και των Τούρκων, και η δούλα των κομμάτων. Για να πάρουμε την πόλη μας από τους Τούρκους, πρώτα πρέπει να την πάρουμε από τα κόμματα.

Το τελικό σας μήνυμα στον προσφυγικό κόσμο;

Συμπολίτες, δεν σας ζητώ να παραδώσετε την κομματική σας ταυτότητα. Ούτε να απαρνηθείτε τα κόμματα σας, τα οποία πραγματεύονται πολλά συμφέροντα, άλλων πόλεων. Σας ζητώ να μην στηρίξετε τους δύο κομματικούς υποψηφίους, ούτε και τυχόν αχυρανθρώπους της τελευταίας στιγμής, δήθεν ανεξάρτητους που κατεβαίνουν κατά παραγγελία για να σας συγχύσουν και να νερώσουν την βούληση σας. Εξήντα τοις εκατόν των συμπολιτών θεωρούν την ψήφο στα κόμματα ως χαμένη ψήφο, σε ένα τοπίο όπου στο παρελθόν επικρατούσαν μόνο κομματικοί.

Τώρα υπάρχει επιλογή, ρεαλιστική και μελετημένη. Σας ζητώ να μελετήσετε τις ιδέες και το ουσιαστικό έργο που συνδέονται με το άτομο μου, το αδιάλειπτο μου έργο, τις γνώσεις και την εμπειρία μου, τον δυναμισμό και την ικανότητα να δημιουργήσω επιτυχία, και την επιθυμία μου να την προσφέρω στην πόλη μου, σε σας. Δώστε μου την ευκαιρία να σας εκπροσωπήσω με αξιοπρέπεια, χωρίς αποκλεισμούς, για ένα όμορφο μέλλον που αξίζετε.