Ελλάδα: «Πόλεμος» κυβέρνησης αντιπολίτευσης με φόντο την ΕΡΤ

Του Θανάση Παπαδή

Η δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ) αποτελεί για μία ακόμη φορά πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Αφορμή αυτή την φορά η τοποθέτηση νέας διοίκησης στην ΕΡΤ από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ως πρόεδρος προτείνεται ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ζούλας και ο  Γιώργος Γαμπρίτσος ως διευθύνων σύμβουλος.

Τις τοποθετήσεις των δύο, ιδίως του κ. Ζούλα, σχολίασε αρνητικά η αξιωματική αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για «αυταρχικές αντιλήψεις» και «ευθύ έλεγχο» της δημόσιας τηλεόρασης από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της, απάντησε με δηκτικό τρόπο στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την νέα διοίκηση της ΕΡΤ. Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άσκησε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα του στην δημόσια τηλεόραση υπενθυμίζοντας ότι επί των ημερών του η δημόσια τηλεόραση είχε μετατραπεί σε «κομματικό φερέφωνο».

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Πέτσας αναφέρει ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ απαξίωσε τη δημόσια τηλεόραση και τη μετέτρεψε σε κομματικό φερέφωνο». Προσθέτει ότι «όπως τονίστηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, βασικός μας στόχος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δημόσιας Τηλεόρασης, με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων, καθώς και η εξασφάλιση του πλουραλισμού και της ποιότητας του προγράμματός της».

Ο κ. Πέτσας καταλήγει ότι οι πολίτες ήδη έχουν τα πρώτα δείγματα και σύντομα θα μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν.

ΣΥΡΙΖΑ: «Το κράτος είμαι εγώ και οι φίλοι μου»

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω ανακοίνωσής του, αντέδρασε στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει για πρόεδρο της ΕΡΤ τον Κωνσταντίνο Ζούλα.

«Η σημερινή απόφαση του κ. Μητσοτάκη να προτείνει για πρόεδρο της ΕΡΤ τον μέχρι χτες διευθυντή του γραφείου Τύπου του, επιβεβαιώνει την ουσία του περίφημου “επιτελικού κράτους”: το κράτος στην υπηρεσία της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά», σχολιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ανακοίνωση που τιτλοφορείται «Το Κράτος είμαι εγώ (και οι φίλοι μου)», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθέτει δε, «η απόφαση αυτή δεν πρέπει να εκπλήξει κανέναν. Ο κ. Μητσοτάκης αρχικά προχώρησε στην υπαγωγή της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης και της ΕΡΤ στο πρωθυπουργικό γραφείο. Σήμερα προχώρησε στο επόμενο βήμα. Ο διορισμός του κ. Ζούλα καταλύει κάθε δυνατότητα αντικειμενικής ενημέρωσης, ενώ παραπέμπει σε αυταρχικές αντιλήψεις για τον ευθύ έλεγχο της δημόσιας συχνότητας από το πρωθυπουργικό γραφείο».

ΚΚΕ: «Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό, κεφάλα»

«Ο καβγάς ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά για την ΕΡΤ, θυμίζει πολύ αυτό που λέει ο λαός μας «είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα». Γιατί τόσο οι κυβερνητικές αποφάσεις για την κρατική ραδιοτηλεόραση, η οποία θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό όσο και τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΡΤ, έχουν κοινό παρονομαστή τη διασφάλιση της κυβερνητικής προπαγάνδας και όχι το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση», αναφέρει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.