Ευκαιριακή και χωρίς στρατηγική η επενδυτική πολιτική του Κράτους

Δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου φέρουν, μεταξύ άλλων, τον Αμερικανό μεγιστάνα Τζεφ Μπέζος να ενδιαφέρεται για σημαντικές επενδύσεις στην Τουρκία.

Της Αλεξίας Καφετζή

Η είδηση για το συγκεκριμένο πρόσωπο προκαλεί αίσθηση, γιατί μιλούμε για έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα ο Μπέζος είναι ο ιδιοκτήτης του ψηφιακού κολοσσού στο λιανεμπόριο AMAZON, μια από τις επικερδέστερες εταιρείες στον κόσμο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Τζεφ Μπέζος βρέθηκε τις τελευταίες μέρες με το υπερπολυτελές γιοτ του, το οποίο έχει μήκος 136 μέτρα και ονομάζεται «Ιπτάμενη Αλεπού» στα παράλια της Μικράς Ασίας. Το γιοτ του αξίζει 400 εκ. δολάρια και κατατάσσεται στη 14η θέση διεθνώς με κριτήριο τις διαστάσεις του.

Το ενδιαφέρον όμως δεν είναι ούτε το γιοτ του Μπέζος ούτε στο γεγονός ότι βρέθηκε στην Τουρκία. Το ενδιαφέρον και αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει, είναι ότι ο Αμερικανός μεγιστάνας βρέθηκε εκεί όχι απλώς για διακοπές, αλλά για να διερευνήσει τις πιθανότητες μεγάλων επενδύσεων στην Τουρκία. Μάλιστα όπως αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα, κατόπτευσε με ελικόπτερο την ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται απέναντι από την Κω, αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες. Παρ’ όλο που είναι ασαφές ακόμα ο στόχος και τα σχέδια του πάμπλουτου Αμερικανού, οι πληροφορίες τον φέρουν να σκέφτεται σοβαρά να επεκτείνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου.
Διαβάζοντας κανείς τέτοιες ειδήσεις και κάνοντας τις συγκρίσεις με τα δικά μας, τον καταλαμβάνει η θλίψη και διερωτάται ποιον σοβαρό επενδυτή φέραμε εμείς και ποια σημαντική ανάπτυξη είχαμε στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια.

Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις και εξαγγελίες, φαίνεται ότι λείπει το όραμα και οσχεδιασμός από τους υπεύθυνους να χαράξουν πολιτική στον τομέα αυτό. Αν γίνει, ακόμα και μια πρόχειρη έρευνα, θα διαπιστωθεί ότι τα αρμόδια υπουργεία δεν έκαναν σχεδόν τίποτε για την προσέλκυση επενδυτών που θα ενισχύσουν και θα φρεσκάρουν την οικονομία μας. Όλα αφήνονται στην τύχη χωρίς πλάνο και στρατηγική. Ούτε έργα ανάπτυξης είδαμε, ούτε κίνητρα προσέλκυσης επενδυτών εφαρμόστηκαν. Τομείς όπως κτηματαγορά HighTechPark, τουρισμός, Education, Innovation, βιοτεχνία, MedicalScience, ελαφρά βιομηχανία, HealthCentres και άλλοι, σε συνδυασμό και τις κλιματολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες της Κύπρου, προσφέρονται για σοβαρές επενδύσεις που θα αποφέρουν τεράστια οφέλη για τον τόπο. Εντούτοις καμιά κίνηση και καμιά πρωτοβουλία δεν υπάρχει από πλευράς του κράτους που θα κέντριζε το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών για δραστηριοποίηση στην Κύπρο. Αντίθετα παρατηρούμε αδράνεια και συμπεριφορές που αποτρέπουν, παρά να ελκύουν τέτοιους επενδυτές. Παράδειγμα έχουμε τον πόλεμο που με διάφορες προφάσεις, έχει αρχίσει κατά των ψηλών κτιρίων. ΟΙ χρονοβόρες διαδικασίες και η γραφειοκρατία που παρατηρείται για την έγκριση και έκδοση σχεδίων και αδειών για αναπτύξεις είναι επίσης άλλος ένας αποτρεπτικός παράγων αφού κανένας σοβαρός επενδυτής δεν μπορεί να περιμένει χρόνια για να πάρει το πράσινο φως για να αρχίσει την υλοποίηση των σχεδίων του. Οι συνεχείς αλλαγές στις πολιτικές της Κυβέρνησης σε διάφορους ευαίσθητους τομείς είναι επίσης ανασχετικός λόγος για ξένους επενδυτές.

Κάνουμε δηλαδή ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε επενδύσεις με τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Εμπορίου και άλλους αρμόδιους φορείς, να είναι απλοί παρατηρητές. Τόσο οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι όσο και οι υψηλόβαθμοι κρατικοί υπάλληλοι που έχουν την αρμοδιότητα και ευθύνη να προτείνουν και να υιοθετούν ευφάνταστες πολιτικές πραγματικά, υπνώττουν.

Οι όποιες επενδύσεις και αναπτύξεις παρατηρήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες δεν ήταν παρά συγκυριακές, που οφείλονται στα προβλήματα που είχαν γειτονικές μας χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τουρισμός που μόνο όταν γειτονικοί τουριστικοί προορισμοί παρουσιάζουν προβλήματα, συνήθως θέματα ασφάλειας, έχουμε αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην Κύπρο. Από τύχη και μόνο και λόγω προβλημάτων που είχαν κατά καιρούς η Αίγυπτος, ο Λίβανος, ο Ισραήλ και η Τουρκία, μπορέσαμε να έχουμε κάποια κέρδη. Παράδειγμα η φετινή τουριστική περίοδος κατά την οποία παρουσιάζεται σημαντική μείωση, αφού μεγάλες τουριστικές αγορές, όπως η Ρωσία έχουν στραφεί προς την Τουρκία στερώντας από την Κύπρο σημαντικούς αριθμούς τουριστών.

Για το μείζον θέμα του οράματος για σωστές επενδύσεις, μιλήσαμε με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ κ. Μαρίνο Σιζόπουλο ο οποίος μας δήλωσε:

«Είναι πολύ καλά γνωστό ότι η γραφειοκρατία της δημόσιας υπηρεσίας σε πάρα πολλές περιπτώσεις δημιουργεί εμπόδια στις επενδυτικές δραστηριότητες. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ εκτιμούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει δυνατότητα απλοποίησης αυτών των διαδικασιών. Δυστυχώς ακόμα και εκεί που έχει διαπιστωθεί πως σχεδιάζονται διορθωτικά μέτρα, αυτά προωθούνται με μεγάλη βραδύτητα και καθυστέρηση. Με αφορμή και την πρόσφατη συζήτηση για τον εταιρικό φόρο, σημειώνουμε την ανάγκη αυτός να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ώστε να αποτελέσει ένα ελκυστικό στοιχείο προσέλκυσης επενδύσεων».