Φεύγουν κεφάλαια με ευθύνη των τραπεζών

  Στην πρώτη δημόσια ομιλία του τον περασμένο Μάιο, ευθύς μετά την ανάληψη της ηγεσίας της Κεντρικής Τράπεζας, ο νέος διοικητής Κωνσταντίνος Ηροδότου επέλεξε να προβεί σε συστάσεις προς τις εμπορικές τράπεζες. Τις προέτρεψε να απλοποιήσουν τις διαδικασίες για την αποδοχή ξένων καταθέσεων, χωρίς ασφαλώς να κάνουν εκπτώσεις στον απαραίτητο έλεγχο.

  Της Αλεξίας Καφετζή

  Ο κ. Ηροδότου είχε διαγνώσει αρκετά τρωτά στις σχετικές διαδικασίες γεγονός που αποθάρρυνε την προσέλκυση νέων καταθέσεων. Στην ομιλία του εκείνη ενώπιον επιχειρηματιών, που είχε τον χαρακτήρα προγραμματικών δηλώσεων, είχε κάνει ξεκάθαρο ότι όπου είναι απαραίτητο και όποτε χρειαστεί, θα προχωρήσει σε προώθηση αλλαγής νομοθεσιών και εισαγωγή εσωτερικών κανονισμών για να καταστήσει τη δουλειά και τις διαδικασίες της Κεντρικής Τράπεζας πιο αποτελεσματικές. Την αποφασιστικότητά του αυτή έκανε ξεκάθαρη ενώ δεν δίστασε να καλέσει δημόσια και τις Τράπεζες να ακολουθήσουν την ίδια οδό. Τις κάλεσε συγκεκριμένα να απλοποιήσουν μεταξύ άλλων τις διαδικασίες που έχουν να κάνουν με καταθέσεις αλλοδαπών, καθώς όπως είπε, είχε διαπιστωθεί ότι οι ως τώρα χρονοβόρες διαδικασίες αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για την προσέλκυση ξένων καταθέσεων, ενώ αποτελούν και αιτία για εκροή καταθέσεων όπως συνέβη τον τελευταίο καιρό. Το επεσήμανε ο κ. Ηροδότου και κάλεσε δημόσια τις τράπεζες να απλοποιήσουν και εκσυγχρονίσουν τις διαδικασίες τους και παράλληλα να καταρτίσουν τους υπαλλήλους τους στις καινούργιες απαιτήσεις.

  Μέχρι τότε οι ακολουθούμενες διαδικασίες, όπως είναι η διαδικασία δέουσας επιμέλειας (duediligence) ήταν εξαιρετικά χρονοβόρες. Με τον τρόπο που οι Τράπεζες τις εφάρμοζαν είχε αποτέλεσμα νόμιμες συναλλαγές και νόμιμα κεφάλαια να χάνονται από την κυπριακή οικονομία.

  Ύστερα από τρεις σχεδόν μήνες από τις δηλώσεις αυτές του κ. Ηροδότου η κατάσταση δεν φαίνεται να έχει αλλάξει και πολύ, αν κρίνουμε από σχετικά δημοσιεύματα αλλά και επιπρόσθετες πληροφορίες που φτάνουν κοντά μας και τα επιβεβαιώνουν.

  Αρμόδιοι φορείς δηλώνουν πως καμία βελτίωση δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής. Τούτο φαίνεται και από το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και όπως δηλώνουν στελέχη του τομέα παροχής υπηρεσιών υπάρχει σημαντική φυγή σημαντικών κεφαλαίων από την Κύπρο προς άλλους προορισμούς. Ενδεικτική περίπτωση είναι οι καταθέσεις των ξένων από τρίτες χώρες που έχουν συρρικνωθεί σημαντικά σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας.
  Σχετικό ρεπορτάζ δημοσίευσε προ ημερών η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» στο οποίο περιέλαβε και δηλώσεις αρμοδίων παραγόντων. Έγραφε μεταξύ άλλων η εφημερίδα:

  «Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης σημείωσε πως καμία πρόοδος δεν έχει γίνει αλλά συνεχίζουν να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα και εγείρονται υπερβολικά αιτήματα εκ μέρους των τραπεζών. Ο κ. Ιωαννίδης υπέδειξε πως όντως φτάσαμε στο άλλο άκρο και είναι θέμα πλέον της Κεντρικής Τράπεζας και του Κεντρικού Τραπεζίτη να επιληφθούν της κατάστασης.

  Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του CyprusFiduciaryAssociation Χριστόφορου Ιωάννου ο οποίος μας ανάφερε πως το πρόβλημα παραμένει και το ερώτημα είναι αν θα εντατικοποιηθεί στο μέλλον και σε ποιο βαθμό. ‘Oι τράπεζες επιλέγουν συναλλαγές μηδενικού ρίσκου με αποτέλεσμα να χάνονται και νόμιμα κεφάλαια λόγω ακριβώς των καθυστερήσεων στις διαδικασίες δέουσας επιμέλειας και KnowyourClient’», εξήγησε ο κ. Ιωάννου.

  Στο ερώτημα μας πώς μπορεί να επιλυθεί το πιο πάνω ζήτημα ο κ. Ιωάννου υπέδειξε πως εξαρτάται τόσο από την Κεντρική Τράπεζα όσο και από την κάθε τράπεζα ξεχωριστά πως θα εφαρμόζει τις συστάσεις της Κεντρικής Τράπεζας. Κατέληξε λέγοντας πως το πρόβλημα δεν είναι στο να εγγραφεί μια εταιρεία στον Έφορο Εταιρειών αλλά στο να δημιουργήσει τραπεζικό λογαριασμό. Διερωτήθηκε, τέλος, πως μπορεί με τέτοιες καθυστερήσεις να γίνονται συναλλαγές.