Η μετάθεση της Μακαρίας και οι μονογονιοί εκπαιδευτικοί…

Πώς απαντά η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας στην ένσταση και τη διαμαρτυρία της

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Το γενικότερο ζήτημα των μεταθέσεων μονογονιών εκπαιδευτικών που «διαταράσσουν τον οικογενειακό ιστό των μονογονεϊκών οικογενειών», έφερε στον δημόσιο διάλογο η γνωστή εκπαιδευτικός Μακαρία Άντρη Στυλιανού, κάτοικος Αγλαντζιάς, μονογονιός και πολύτεκνη μητέρα τεσσάρων παιδιών, Βοηθός Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου στην Αγλαντζιά, μετά τη μετάθεσή της σε Δημοτικό Σχολείο στο Τσέρι, που με δήλωσή της στην «24» τη χαρακτηρίζει άδικη και απαράδεκτη. «Το Τσέρι δεν ήταν καν μέσα στις επιλογές μου – ας με έστελναν τουλάχιστον στο Γέρι ή στα Λατσιά που ήταν μέσα στις προτιμήσεις μου», μας είπε και πρόσθεσε: «Μεταθέτοντάς με στο Τσέρι, είναι σαν να με στέλνουν στη Λεμεσό, αφού μένω στα σύνορα Αγλαντζιάς με την Παλλουριώτισσα. Τα δύο μικρότερα παιδιά μου, είναι στη Β΄ και στη Γ΄ Λυκείου, οπότε καταλαβαίνετε ότι τρέχω και δεν προλαβαίνω…».

«Θα έπρεπε να δείξετε μεγαλύτερη ευαισθησία»…

Εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία και αντίθεσή της στη μετάθεσή της, η κυρία Στυλιανού που είναι μητέρα μονογονιός λόγω θανάτου του συζύγου της, υπέβαλε ένσταση και ζήτησε αναθεώρηση της απόφασης μετάθεσής της με επιστολή της στις 13 Ιουνίου 2019 στον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, μια μέρα μετά που ενημερώθηκε από την Επιτροπή ότι μετατέθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Τσερίου, από το Γ’ Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς όπου υπηρέτησε για ένα μόνο χρόνο το προηγούμενο σχολικό έτος 2018-2019. «Μετά τις τελευταίες μεταθέσεις εκπαιδευτικών λειτουργών», αναφέρει στην επιστολή της η κυρία Στυλιανού, «παρατήρησα ότι δεν λήφθηκαν υπόψη ειδικοί λόγοι τους οποίους η Υπηρεσία λάμβανε τα προηγούμενα χρόνια. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την ΠΟΕΔ ενημερώθηκα ότι έχετε αποφασίσει να μην λαμβάνεται υπόψη πλέον ο ειδικός λόγος μονογονιού, για τις μεταθέσεις. Επιτρέψετε μου όμως εάν αυτό ισχύει,  να σας επισημάνω ότι η ισοπεδωτική ακύρωση του κριτηρίου αυτού τιμωρεί και πλήττει σοβαρά διαταράσσοντας τον οικογενειακό ιστό των μονογονεϊκών οικογενειών  που έχουν ανάγκη το συγκεκριμένο κριτήριο. Δηλαδή δεν είναι στην ίδια θέση οι μονογονιοί λόγω θανάτου. Τα ορφανά έχουν μόνο τον ένα γονιό να τους φροντίζει και πιστεύω ότι η Επιτροπή θα έπρεπε να αντιμετωπίσει το όλο ζήτημα ανάλογα και να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία. Γνωρίζω βέβαια ότι τα κριτήρια δεν είναι θεσμοθετημένα, κάτι για το οποίο διαφωνώ και θα έπρεπε μέχρι σήμερα να είχαν κατατεθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή. Παρόλα αυτά η όποια απόφαση της Επιτροπής θα πρέπει εύλογα να τεκμηριώνεται και να αιτιολογείται. Στην περίπτωση όμως των μονογονεϊκών οικογενειών λόγω θανάτου και της αποκλειστικής φροντίδας των ορφανών, δεν έχει ληφθεί καμιά απολύτως πρόνοια, αφού με την απόφασή σας αυτή δεν υπήρξε καμιά διάκριση ως προς τη εφαρμογή  του κριτηρίου αυτού».

Η προστασία του οικογενειακού ιστού

«Εάν λάβετε υπόψη και τον αριθμό των παιδιών αυτών των οικογενειών, τότε θα δείτε το πρόβλημα που τους δημιουργείται με την απόφασή σας αυτή», αναφέρει επίσης στην επιστολή της η Μακαρία Άντρη Στυλιανού και προσθέτει: «Συγκεκριμένα είμαι μονογονιός λόγω θανάτου του συζύγου και μητέρα τεσσάρων παιδιών ( δύο ανήλικα, ένας στρατιώτης και μία φοιτήτρια) και όλοι εξαρτώνται από εμένα. Με την επιστολή μου αυτή αναμένω ότι θα ευαισθητοποιηθείτε και θα  προχωρήσετε σε διαφοροποίηση της απόφασης σας και άρση της αδικίας εις βάρος των οικογενειών αυτών και των ορφανών παιδιών τους. Είναι δε υποχρέωση της Διοίκησης και ευρύτερα της Πολιτείας  η προστασία του οικογενειακού ιστού των οικογενειών που βρίσκονται σε αυτή τη θέση. Αναμένω τις ενέργειές σας. Επιφυλάσσω όλα τα νόμιμα δικαιώματά μου».

«Να συνεκτιμηθούν λόγοι προσωπικοί και νομικοί»

Επιστολή στον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας έστειλε στις 18 Ιουλίου 2019 εκ μέρους της κυρίας Στυλιανού και ο δικηγόρος της Ανδρέας Αγγελίδης που επικαλείται δικούς της «προσωπικούς και νομικούς λόγους που πρέπει να ληφθούν υπόψη και να συνεκτιμηθούν για αναθεώρηση της απόφασης για μετάθεσή της στο Τσέρι». Στην επιστολή μεταξύ άλλων τονίζεται η οικογενειακή κατάσταση της πελάτισσάς του, ως μητέρα μονογονέας μετά τον θάνατο του συζύγου της, που έχει την αποκλειστική ευθύνη της φροντίδας και επιμέλειας τεσσάρων παιδιών. «Καθίσταται σαφές», γράφει ο κ. Αγγελίδης, «ότι η συντήρηση, εποπτεία και φροντίδα των παιδιών της, έργο με ιδιαίτερες απαιτήσεις, εξαρτάται αποκλειστικά από την ίδια και ως εκ τούτου η καθημερινή μετακίνησή της καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την καθημερινότητά της. Πρόσθετα, σε περίπτωση μετάθεσής της, η επί καθημερινής βάσεως μετακίνησή της θα της προκαλέσει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση σε βάρος και της οικογένειάς της, ενώ η απουσία για αρκετές ώρες από το σπίτι θα δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το έργο της πελάτιδός μου για τη φροντίδα των παιδιών της».

Η Επιτροπή και…οι Κανονισμοί της

Σε απάντησή της στην επιστολή Αγγελίδη με δική της επιστολή ημερομηνίας 31 Ιουλίου 2019 η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας γράφει ότι «η Επιτροπή κατά τη διαδικασία μεταθέσεων αποφάσισε τη μετάθεση της Μακαρίας Άντρης Στυλιανού σύμφωνα με τον Κανονισμό 8 των περί Εκπαιδευτικών Λειτουργών Κανονισμών του 1987, όπου εκπαιδευτικοί λειτουργοί που προάγονται στη θέση Διευθυντή ή Βοηθού Διευθυντή, υπόκεινται σε μετάθεση κατά ή μετά την προαγωγή τους, εκτός έδρας. Η επιστολή της Επιτροπής συνεχίζει ως εξής: «Η πελάτισσά σας, με έδρα τη Λευκωσία, ουδέποτε μετατέθηκε εκτός της έδρας της μετά την προαγωγή της στη θέση Βοηθού Διευθυντή από την 1.9.2010.  Συνεπώς  κατά τη διάρκεια του ενιαίου κύκλου μεταθέσεων για την επόμενη σχολική χρονιά, η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας αποφάσισε τη μετάθεση της πελάτισσάς σας από Λευκωσία σε Τσέρι. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό 6 των προαναφερόμενων διορισμών, οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών λειτουργών διενεργούνται από την Επιτροπή είτε αυτεπάγγελτα είτε μετά από αίτηση του εκπαιδευτικού λειτουργού, ενώ σύμφωνα με τον Κανονισμό 7, όλοι οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί υπόκεινται σε μετάθεση για εξυπηρέτηση εκπαιδευτικών αναγκών. Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμα, ότι απάντηση της Επιτροπής στις ενστάσεις των εκπαιδευτικών λειτουργών συντελείται μέσα από τις πράξεις μεταθέσεων οι οποίες ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της Επιτροπής και ακολουθούν χρονικά τις συγκεκριμένες ενστάσεις. Περαιτέρω, όσον αφορά τις οικογενειακές συνθήκες της πελάτισσάς σας και της οικογένειάς της, η Επιτροπή έλαβε υπόψη τόσο τις ηλικίες των εξαρτώμενων μελών, όσο και την απόσταση μεταξύ του τόπου εργασίας της (Τσέρι) από την έδρα της (Λευκωσία). Τέλος πληροφορείστε ότι οι μεταθέσεις διενεργούνται ξεχωριστά για κάθε βαθμίδα και όλοι οι Βοηθοί Διευθυντές συγκρίνονται μεταξύ τους ώστε να εξυπηρετούνται οι εκπαιδευτικές ανάγκες. Η διαδικασία μεταθέσεων γίνεται με βάση τα κριτήρια μεταθέσεων όπως αυτά αναγράφονται στον Κανονισμό 12 των προαναφερόμενων Κανονισμών».

Μονογονιοί διαζευγμένοι και μονογονιοί χήροι…

Κληθείσα από την «24» να σχολιάσει την πιο πάνω απάντηση της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας η Μακαρία Άντρη Στυλιανού επισημαίνει ότι η Υπηρεσία «αναφέρεται απλώς στους Κανονισμούς, τους οποίους ασφαλώς γνωρίζουμε, χωρίς να απαντά στην ουσία του ζητήματος που θίξαμε εμείς». Τονίζει ακόμα ότι «πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ των μονογονιών που είναι απλώς διαζευγμένοι και των μονογονιών όπως η ίδια, που είναι χήροι λόγω θανάτου των συζύγων τους. Στην περίπτωση των διαζευγμένων μονογονιών – συνέχισε – υπάρχουν δύο γονείς που μπορεί να βοηθά ο ένας τον άλλο, αλλά στην περίπτωση των μονογονιών λόγω χηρείας, ο ένας μόνο γονέας φορτώνεται την οικονομική επιβάρυνση και τις καθημερινές πιέσεις και προβλήματα. Θέλω να προσθέσω – κατέληξε – ότι είναι και θέση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η ανάγκη για προστασία της οικογενειακής ζωής, καθώς αυτά τα μέτρα που αφορούν την οικογενειακή κατάσταση, λαμβάνονται υπόψη σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου».

Φώτο: Η Μακαρία Άντρη Στυλιανού με τη μεγαλύτερη κόρη της Χριστίνα Αθηνά που είναι φοιτήτρια και τον Μάριο Δημητρίου σε συνέντευξη για την «24» τον Νοέμβριο 2017.