Κυριάκος Κούβαρος: Ένα ταλέντο στο Καράτε που έβαλε στόχο να κάνει την χώρα μας περήφανη (Φωτος)

Ο Κυριάκος Κούβουρος γεννήθηκε στις 02/09/2006 και ασχολείται με το καράτε από 5 χρονών. Είναι αθλητής στον Σύλλογο Παραδοσιακού Καράτε Πάφου ο οποίος είναι μέλος του Κ.Ο.Α, Κυπριακής Ομοσπονδίας Καράτε με προπονητή/sensei τον Αντώνη Χαραλάμπους της σχολής παραδοσιακού καράτε shotokan Πάφου. Τα τελευταία 3 χρόνια είναι ενταγμένος στο Τμήμα Πρωταθλητισμού της σχολής και προπονείται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 20:00-22:00 ενώ την καλοκαιρινή περίοδο κάνει διπλές προπονήσεις καθημερινά 8-10 το πρωί και 8-10 το βράδυ. Είναι μέλος της Εθνικής Καράτε Κύπρου και το 2018 συμμετείχε στους Α.Μ.Κ.Ε στο Σαν Μαρίνο με την εθνική και το 2019 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα καράτε youthleague 1 στην Λεμεσό όπου συμμετείχαν 58 χώρες και πέραν των 1550 αθλητών όπου και κατάφερε να ενταχθεί στους πρώτους 30 καλύτερους της κατηγορίας του σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας καράτε.

Συχνά πυκνά βλέπω αναρτήσεις των γονιών του και ως φανατική του αθλήματος πλησιάζω μέσω διαδυκτίου τον πατέρα του μικρού Κυριακού για να τον ρωτήσω εάν μπορώ να έχω μια συνέντευξη από τον ίδιο και τον γιο του. Η απάντηση ήταν θετική. Με εξέπλησσε το υλικό που είχα δει: Δεν είχε να κάνει μόνο με τις τεχνικές του αθλήματος. Έβλεπες τον νεαρό αθλητή να αγωνίζεται με τόσο πάθος…Τον κυριαρχεί ένα απίστευτο ήθος προς τον αντίπαλο του που μόνο ένας σωστός προπονητής μπορεί να κάνει κοντρόλ την αδρεναλίνη ενός νεαρού αθλητή. Κλείνοντας πριν αρχίσω τις ερωτήσεις θεωρώ ακράδαντα πώς ο Κ.Κούβαρος έχει την επιμονή να δουλέψει πάνω στο «ταλέντο» που έχει…και αυτό ίσως να είναι και το μεγαλύτερο του εφόδιο για να κάνει πολύ σύντομα της χώρα μας περήφανη στο εξωτερικό.

Πώς αποφασίσετε να τον εντάξετε σε αυτό το άθλημα από τόση μικρή ηλικία;

Φ. Κούβαρος: Μετά από πολύ ψάξιμο και τρέξιμο αποφασίσαμε να τον εντάξουμε σε μια σχολή καράτε για να μπορεί να γυμνάζεται. Βλέποντας την βιτρίνα με τα τρόπαια στην σχολή καράτε την πρώτη φορά που πήγαμε για να δούμε τι μας προσφέρει το άθλημά δήλωσε με σιγουριά ότι θα κερδίσει περισσότερα τρόπαια από τον δάσκαλο του. Με την πάροδο του χρόνου την πρόοδο και την αγάπη που έδειχνε για το άθλημα οι προπονήσεις του αυξήθηκαν σταδιακά με αποτέλεσμα τα 3 τελευταία χρόνια να προπονείτε καθημερινά.

Πώς αισθάνεστε ως γονείς του Κυριάκου μετά από αυτή την εξέλιξη;

Νιώθουμε καθημερινά περήφανοι σαν γονείς για τον Κυριάκο γιατί έχει θέσει μακροχρόνιους στόχους όσο αφορά το άθλημα και καθημερινά μας το αποδεικνύει. Την πρώτη συγκίνηση μας την χάρισε το 2016 όπου κατάφερε να κερδίσει ένα χρυσό και ένα αργυρό μετάλλιο στις κατηγορίες που αγωνιζόταν στο Παγκύπριο πρωτάθλημα Ε.Σ.Υ.Α.Α (Εθνικό Σχέδιο Υποστήριξης Αναπτυξιακού Αθλητισμού). Η ένταξη του στην Εθνική, το εθνόσημο στο στήθος της στολής, η είσοδος και παρουσίαση τον αθλητών της Εθνικής καράτε μέσα στο στάδιο του Σαν Μαρίνο κάτω από την Κυπριακή σημαία και το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου.

Ποιος είναι ο βαθμός δυσκολίας για ένα νεαρό αθλητή όπως ο Κυριάκος;

Ο βαθμός δυσκολίας για ένα νεαρό αθλητή που ασχολείται σοβαρά με ένα άθλημα όπως το καράτε είναι μεγάλός γιατί η μέρα του ξεκινά από τις 6:30 το πρωί μέχρι και τα μεσάνυχτα (σχολείο, διάβασμα, φροντιστήρια, προπόνηση σε καθημερινή βάση και σε μια νεαρή ηλικία των 10-12 χρονών πρέπει να βρεις και χρόνο για τους φίλους και ξεκούραση και όλα σου “φαίνονται βουνό’.

Φαντάζομαι και για σας τους ίδιους υπάρχει κάποιος βαθμός δυσκολίας…

Ακριβώς. Σαν γονείς έχουμε καθημερινό τρέξιμο όσο αφορά το καράτε ως επίσης και αρκετά Σαββατοκύριακα που συχνά- πυκνά κάνουμε αναπροσαρμογή στο οποιοδήποτε πρόγραμμα μας λόγω αγώνων που ως επί το πλείστο γίνονται στην Λευκωσία. Αντιλαμβάνεστε ότι η μέρα ξεκινά από τις 5 το πρωί για τον αθλητή για να προλάβει να είναι στο στάδιο στις 9 το πρωί με την έναρξη των αγώνων ασχέτως αν ο ίδιος αγωνίζεται στις 12 ή 1 το μεσημέρι καθώς η ομάδα της σχολής λόγο και της απόστασης πάει όλη μαζί ως συνήθως με λεωφορείο που ναυλώνετε από τη σχολή γι αυτό τον σκοπό.

Τι πιστεύετε για το μέλλον του Κυριάκου;

Θεωρώ ότι ο Κυριάκος σύμφωνα και με την μέχρι σήμερα πορεία του και τις επιτυχίες του είναι ένα ανερχόμενο ταλέντο γιατί διακρίνεται και από την θέληση και την επιμονή που τον διακατέχει για συνεχή βελτίωση. Oφειλoυμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στον sensei Αντώνης Χαραλάμπους ο οποίος ακούραστα και με πολλή υπομονή και επιμονή στέκεται δίπλα στον γιο μου.

Το κράτος στηρίζει το άθλημα;

Η κοινωνία μπορώ να πω πως αγκαλιάζει με αγάπη το άθλημα. Με ειλικρίνεια όμως Νικολέτα όπως καλά γνωρίζεις θα μπορούσε να τύχει και περισσότερης στήριξης από την πολιτεία καθώς πάρα πολλά παιδιά ασχολούνται με το άθλημα με πολλές διακρίσεις και εντός και εκτός Κύπρου και κατά κύριο λόγο όλα τα έξοδα τα επωμίζονται οι γονείς με αποτέλεσμα πάρα πολλοί αθλητές να εγκαταλείπουν λόγο οικονομικών που επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Το “καύσιμο” σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις προέρχεται από την τσέπη των γονιών που βλέπουν τις δυνατότητες των παιδιών τους και την θέληση τους να συνεχίσουν να ασχολούνται με αυτό που αγαπούν. Εδώ θα ευχαριστήσω τον κύριο Πολυ Πολυκάρπου του Sushi Express Paphos και τον κύριο Στέλιο της Isomba Trading που στέκουν δίπλα στον Κυριάκο σαν χορηγοί του παρέχοντας του αρκετά από τα εφόδια που χρειάζεται για να συνεχίζει.

Τι λέει ο νεαρός αθλητής…

«Ξεκίνησα το καράτε με ενθουσιασμό στην αρχή. Βλέποντας το σαν παιχνίδι όμως με κέρδιζε μέρα με την μέρα κάνοντας με να βάζω όλο και ποιο ψηλούς στόχους. Η πιο δύσκολη αγωνιστική στιγμή για μένα ήταν τον Σεπτέμβρη του 2018 στο Σαν Μαρίνο. Μια άτυχη στιγμή ίσως λόγο κούρασης και άγχους (πρώτη φορά σε επίσημους αγώνες με την εθνική στο εξωτερικό) μου στέρησε την είσοδο στα μετάλλια. Τραυματισμοί υπήρξαν και θα υπάρχουν αλλά έτσι είναι το άθλημα. Όμως όταν  προπονείσαι σωστά και ανελλιπώς μειώνεται πάρα πολύ τέτοιος κίνδυνος.

Μου κάνει εντύπωση η ωριμότητα σου σε τόσο μικρή ηλικία. Αναρωτιέμαι όμως από την άλλη εάν έχεις χρόνο με τους φίλους σου ή αν μπορείς έστω να πας μια βόλτα;

Έχω μάθει να μοιράζω τον χρόνο μου και με ειλικρίνεια θα σας πω πως ποτέ δεν είναι αρκετός. Μπορείτε να φανταστείτε το τρέξιμο  ανάμεσα στις υποχρεώσεις μου στο σχολείο: διάβασμα, φροντιστήρια, και μετά προπονήσεις. Είναι αλήθεια αυτό που λέτε. Οι φίλοι παραπονιούνται συχνά ότι το καράτε το «βλέπω» πιο συχνά.

Δεκέμβριο είναι οι αγώνες στην Βενετία έτσι;

Nαι. Θα πάμε μαζί με τον προπονητή μου Αντώνη Χαραλάμπους για να συμμετάσχω στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα καράτε. Στόχος μου είναι μια ψηλή διάκριση και γιατί όχι και ένα μετάλλιο.

Θα σου ευχηθώ καλή επιτυχία και πριν κλείσουμε πες μου ποιο το μεγαλύτερο σου όνειρο

Δεν θα μπορούσα να ονειρευτώ οτιδήποτε άλλο από το να κερδίσω σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Θέλω να αφήσω το δικό μου σημάδι στο Κυπριακό Καράτε και να κάνω την χώρα μου περήφανη και στο εξωτερικό.

Της Νικολέτας Χρήστου 

Σημ.Έχουμε εξασφαλίσει σχετική γραπτή έγκριση του γονέα για προβολή και συνέντευξη του ανήλικου Κ.Κούβαρου