Με αίτηση στον Έπαρχο η βοήθεια στους ιδιοκτήτες σπιτιών στις «Λίμνες» στο Πισσούρι

Η κατά χάριν οικονομική βοήθεια στους πληγέντες ιδιοκτήτες σπιτιών στην περιοχή «Λίμνες» στην Κοινότητα Πισσουρίου θα παραχωρείται μετά από αίτηση στην Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ενημέρωσε το Υπουργικό στη συνεδρίαση της 21ης Αυγούστου για το φαινόμενο της αστάθειας του εδάφους στην περιοχή, όπως επίσης και για την ειδική μελέτη που εκπονείται προκειμένου να καταδείξει την οριστική λύση του προβλήματος, η οποία θα είναι έτοιμη στις αρχές του επόμενου έτους.

Ενδιάμεσα, έπειτα από εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να παραχωρηθεί, ως προσωρινό μέτρο και για ανθρωπιστικούς λόγους κατά χάριν οικονομική βοήθεια στους πληγέντες ιδιοκτήτες που με διάταγμα του Επάρχου Λεμεσού έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν για λόγους ασφαλείας τις κατοικίες τους.

Προστίθεται ότι το ποσό που θα παραχωρείται μετά από αίτηση στην Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, θα είναι για σκοπούς προσωρινής στέγασης και θα υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο που αυτό υπολογίζεται και για τους λήπτες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Επίσης, το Υπουργικό ενέκρινε την άμεση προώθηση των διαδικασιών για την κατασκευή υποστηρικτικών έργων, όπως την κατασκευή πασσαλότοιχου κατά μήκος της οδού Κίμωνος με σκοπό τη σταθεροποίηση της περιοχής ως άμεσο μέτρο διαχείρισης της αστάθειας του εδάφους που παρουσιάζεται στην περιοχή. Τα γεωλογικά δεδομένα και άλλα στοιχεία για τον σχεδιασμό του πασσαλότοιχου θα παρασχεθούν στον μελετητή από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, προστίθεται.

Επίσης, αναφέρεται ότι θα γίνει άμεσος επανασχεδιασμός από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων του κεντρικού αποχετευτικού συστήματος που να καλύπτει όλη την Κοινότητα Πισσουρίου ώστε τα κατασκευαστικά έργα να ξεκινήσουν αμέσως μετά τη σταθεροποίηση της κατολίσθησης στην περιοχή.

Ακόμη, αποφασίστηκε η εφαρμογή σχεδίου στεγανοποίησης των υφιστάμενων απορροφητικών λάκκων και αντικατάστασή τους με στεγανές δεξαμενές μέσω επιδότησης των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών κατοικιών που διαμένουν στην περιοχή που βρίσκεται απέναντι από το μέτωπο της παλαιοκατολίσθησης. Το μέτρο αυτό αφορά το νότιο πέταλο, τις υπερκείμενες κατοικίες στο κεντρικό μέρος μέχρι το δρόμο επί της οδού Αποστόλου Ανδρέα και τις μεμονωμένες κατοικίες παρά το εκκλησάκι της Παναγίας Ακονόπετρας στο βόρειο πέταλο, συμπληρώνεται.

Αποφασίστηκε επίσης να κληθούν εκ νέου οι επηρεαζόμενοι ιδιοκτήτες των αναπτύξεων στην περιοχή αυτή, να προβούν μέσω των ιδιωτών μελετητών τους σε αναθεώρηση των αρχικά εκπονηθέντων στατικών μελετών και στον έλεγχο της στατικότητας ώστε να προχωρήσουν αμέσως στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια των κατοικιών τους.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΣ διευκρινίζεται ότι η Απόφαση αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου για παραχώρηση κατά χάριν οικονομικής βοήθειας και άμεσης τροχιοδρόμησης μέτρων για καταστολή του φαινομένου της κατολίσθησης δεν συνδέεται ή επηρεάζει την πολιτική απόφαση που θα ληφθεί στη βάση των διαπιστώσεων της εξειδικευμένης μελέτης που γίνεται. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως ανάληψη οποιασδήποτε ευθύνης από το κράτος για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί λόγω της αστάθειας του εδάφους, καταλήγει.

ΚΥΠΕ