Παναγία των Παρισίων: Τόνοι τοξικού μολύβδου απειλούν την υγεία των κατοίκων μετά τη φωτιά

EPA

Την νύχτα που κάηκε η Παναγία των Παρισίων, οι φλόγες απελευθέρωσαν περίπου 400 τόνους τοξικού μολύβδου, δημιουργώντας μία υγειονομική «βόμβα» για τους κατοίκους της γύρω περιοχής. 

Πέντε ολόκληρους μήνες μετά το βράδυ της 15ης Απριλίου, ο δήμος των Παρισίων και η πολιτεία αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απολύμανση, ύστερα από τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες των κάτοικων της περιοχής και τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις των ειδικών για την τοξικότητα του μολύβδου. Έτσι για τις επόμενες τρεις μέρες, ο δήμος θα καλύψει με ένα ειδικό υλικό τόσο το εσωτερικό της εκκλησίας όσο και το προαύλιο και τους γύρω δρόμους.

Ο μόλυβδος είναι μία πολύ τοξική ουσία και σε περίπτωση εισπνοής ή κατάποσης λεπτής σκόνης ή ατμού, μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα με επιβλαβείς συνέπειες για τον εγκέφαλο, το συκώτι, τα νεφρά, τα οστά και το νευρικό σύστημα.

Απορρόφηση σε τρεις μέρες Στόχος είναι να απορροφηθεί κάθε σωματίδιο ή μολυβδόσκονη από το πήκτωμα που θα τοποθετηθεί, και θα αφαιρεθεί μετά από τρεις μέρες. Αντίστοιχη απολύμανση θα γίνει και στα σχολεία που βρίσκονται σε ακτίνα 100 – 150 μέτρων γύρω από το ναό ενώ στο πιο κοντινό σχολείο όπου μετρήθηκαν υψηλά ποσοστά μολύβδου ο δήμος ανακατασκευάζει το προαύλιο.

Αρχικά υπήρχαν σκέψεις και για ειδική απομόνωση όπως γίνεται στις επιχειρήσεις αφαίρεσης αμιάντου. Ωστόσο ο δήμος αρνήθηκε εξηγώντας ότι ο αμίαντος αιωρείται ενώ ο μόλυβδος κατακάθεται και έτσι το πήκτωμα είναι πιο αποτελεσματικό.

Πηγή: lifo.gr