Συρία: Επτά άμαχοι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς στο Ιντλίμπ

Επτά άμαχοι σκοτώθηκαν την Τρίτη (6/8) σε ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και εκτοξεύσεις ρουκετών από οργανώσεις τζιχαντιστών και ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, ανέφερε μια ΜΚΟ, την επομένη του τερματισμού από τη Δαμασκό της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή.

Πριν συμπληρωθούν τέσσερις ημέρες εκεχειρίας, το συριακό καθεστώς, με την υποστήριξη των δυνάμεων της Μόσχας, ξανάρχισε τα πλήγματα στην περιοχή του  Ιντλίμπ, όπου κυριαρχεί η τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας του δικτύου της Αλ Κάιντα) και όπου δρουν επίσης ορισμένες οργανώσεις ανταρτών.

Η περιοχή των εχθροπραξιών συμπεριλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας του Ιντλίμπ, καθώς και τομείς των γειτονικών επαρχιών του Χαλεπιού, της Χάμας και της Λαττάκειας που παραμένουν εκτός του ελέγχου του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, οκτώ χρόνια και πλέον μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία.

Την Τρίτη το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν σε ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στην πόλη Χαν Σεϊχούν, στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ. Άλλοι τρεις άμαχοι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν όταν ρουκέτες τζιχαντιστών έπληξαν δυο χωριά που έχουν ανακτηθεί από το καθεστώς στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Χάμας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το εύρος των βομβαρδισμών χθες πάντως ήταν μικρότερο «από εκείνο που παρατηρήθηκε την προηγουμένη», σημείωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Έπειτα από τρεις και πλέον μήνες ασταμάτητων βομβαρδισμών, η Δαμασκός ανακοίνωσε την Πέμπτη την κήρυξη εκεχειρίας στην περιοχή αυτή, η εφαρμογή της οποίας όμως συναρτήθηκε με την τήρηση της συμφωνίας που συνήφθη τον Σεπτέμβριο του 2018 ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία για τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» στην περιοχή της Ιντλίμπ, απαλλαγμένης από οποιαδήποτε τζιχαντιστική παρουσία.

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι «τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία» δεν τήρησαν την κατάπαυση του πυρός και κατά συνέπεια ξαναρχίζει τις επιχειρήσεις.

Τη Δευτέρα, 4 άμαχοι σκοτώθηκαν όταν αυτοσχέδιες βόμβες, τα λεγόμενα «βαρέλια με εκρηκτικά», έπληξαν κτίρια στην πόλη Μούρεκ, στο βόρειο τμήμα της Χάμας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αφότου άρχισε η κλιμάκωση στην περιοχή, στα τέλη του Απριλίου, πάνω από 800 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ενώ έχουν εκτοπιστεί πάνω από 400.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο πόλεμος που μαίνεται στη Συρία από το 2011 έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 370.000 ανθρώπους και έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Πηγή: cnn.gr