Τα αυτοκίνητα των Προέδρων δεν πιάνουν μπάζα μπροστά στα «ιερά» (Εικόνες)

Οι ηγέτες του κόσμου έχουν μια σειρά από μοναδικά πολυτελή αυτοκίνητα, όπως και οι δικοί μας πρόεδροι. Με αφορμή το νέο απόκτημα του Νίκου Αναστασιάδη κάναμε μια μικρή διαδικτυακή έρευνα για να διαπιστώσουμε ποιος οδηγεί ή οδηγούσε το πιο ακριβό αμάξι… Μαντέψτε τα μεγαλύτερα γκάζια κατέχει Μητροπολίτης και είναι «Ιερά».

  • Ο Μακάριος Γ’, χρησιμοποίησε κατά τη θητεία του τρεις λιμουζίνες. Πρόκειται για δυο οχήματα μάρκας Cadillac και ένα μάρκας Mercedes. Η τρίτη Cadillac που έφτασε στην Κύπρο, δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ από το Πρόεδρο Μακάριο.

  • Ο Σπύρος Κυπριανού, μετά την ανάληψη της προεδρίας χρησιμοποιούσε την Cadillac που σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο Ιστορικού Αυτοκινήτου στη Λεμεσό. Στη συνέχεια την αντικατέστησε με Mercedes.

  • Ο Γλαύκος Κληρίδης, χρησιμοποίησε αρχικά, την Cadillac και τη θωρακισμένη Mercedes του Σπύρου Κυπριανού. Στη συνέχεια απόκτησε και BMW 750. Στο προεδρικό υπήρχε και δεύτερο αυτοκίνητο, ένα Audi A8.

  • Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, απέκτησε λιμουζίνα, μία BMW 760 LI με αριθμούς εγγραφής KEB 1. Να σημειωθεί ότι στο πρώτο διάστημα της θητείας του, χρησιμοποιούσε το ιδιωτικό του όχημα μάρκας Jaguar.

  • Ο Δημήτρης Χριστόφιας οδηγούσε Μercedes σειράς S-Class. Στο μεταξύ, το προεδρικό απέκτησε και μια δεύτερη Mercedes, η οποία ήταν θωρακισμένη.

  • Ο Νίκος Αναστασιάδης αγόρασε για τις μετακινήσεις του μία BMW 760 Li. Πρόκειται για τη δωδεκακύλινδρη έκδοση προηγούμενης γενιάς (2008 – 2015) της σειράς 7 με 6600 κ.εκ. και 600 ίππους. Το όχημα είναι θωρακισμένο και παραλήφθηκε πρόσφατα από τη Γερμανία. Το αυτοκίνητο κόστισε 258.850 ευρώ. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται και τέσσερις νέοι τροχοί (ειδικά για θωρακισμένα οχήματα ζάντες, ελαστικά και αισθητήρες πίεσης).

Και όμως παρά τις αγορές των Αρχηγών της Κυπριακής Δημοκρατίας, φαίνεται ότι οι ιερεί προτιμούν αμάξια εκατομμυριούχων. Όπως ακριβώς στην περίπτωση του του Μητροπολίτη Κύκκου και Τυρηλίας Νικηφόρου. Μετακινείται με μια Mercedes AMG S63 η αξία της οποίας ανέρχεται σε 300.000 ευρώ και η οποία επιταχύνει από τα 0-100 σε τρία δευτερόλεπτα και κάποια δέκατα.

Με 585 άλογα ιπποδύναμη και 250 χιλιόμετρα τελική ταχύτητα-ελέω κόφτη-θεωρείται ένα από τα πλέον εντυπωσιακά και γρήγορα αυτοκίνητα, το οποίο χρησιμοποιούν εκατομμυριούχοι μεγιστάνες για τις μετακινήσεις τους.

Σε ότι αφορά τις αγορές του Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κυκλοφορεί με Audi A6, (άγνωστο αν κατέχει και άλλα αμάξια) με αρχική τιμή να εκτιμάται γύρω στις 58.050 ευρώ.

Της Νικολέτας Χρήστου