Βουλιάζει η Κύπρος από τους αιτητές ασύλου

  Δυσανάλογα μεγάλο, σε σχέση με το μέγεθός της, αριθμό προσφύγων και αιτητών ασύλων δέχεται η Κύπρος. Ο αριθμός τους σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ξεπερνά το 4% του γενικού πληθυσμού.

  Της Αλεξίας Καφετζή

  Μόλις πριν λίγες μέρες ο υπουργός Εσωτερικών ΚωνσταΤης Αλεξίας Καφετζήντίνος Πετρίδης μιλώντας στο Euronews διεκτραγωδώντας την κατάσταση ανέφερε ότι στην Κύπρο βρίσκονται σήμερα 15.000 αιτητές ασύλου, ενώ δέχεται 1.000 αιτήσεις το μήνα.

  Μάλιστα ο κ. Πετρίδης δεν δίστασε να εκφράσει τα παράπονα και δυσαρέσκεια της κυπριακής Κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αδιαφορία που δείχνει στο τεράστιο αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως η Κύπρος και μερικές άλλες μεσογειακές χώρες. «Δεν είναι τυχαία η στάση κάποιων χωρών όπως η Ιταλία. Γιατί το γεγονός είναι ότι οι ροές τώρα είναι μέσω της Ανατολικής Μεσογείου και το προφίλ των αιτητών άσυλο έχει αλλάξει. Τώρα έχουμε πολλές αιτήσεις από αφρικανικές χώρες όπως το Καμερούν, η Νιγηρία, από χώρες όπως το Σουδάν που δεν έρχονταν ποτέ πριν στην Κύπρο. Και αυτό έχει να κάνει με τις εθνικές πολιτικές κάποιων ευρωπαϊκών χωρών» είπε σχετικά.

  Το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, αναδεικνύει στην ιστοσελίδα του και το δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF).

  «Η Κύπρος είναι η νέα Λαμπεντούζα της Ευρώπης, επειδή οι περισσότερες άλλες προσφυγικές οδοί έχουν κλείσει και η Συρία απέχει μόλις 200 χλμ. Σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναζητούν τόσο πολλοί πρόσφυγες άσυλο, σε σχέση με τον ντόπιο πληθυσμό της, όσο στην Κύπρο.

  Το 2018 ήταν σχεδόν 8.000, 70% περισσότεροι από ότι την προπερασμένη χρονιά. Οι περισσότεροι προέρχονται από τη Συρία και φθάνουν την Κύπρο είτε με σκάφη είτε μέσω των κατεχομένων», γράφει η ιστοσελίδα.

  Σημειώνει, επίσης, ότι η μεγαλόνησος «δυσκολεύεται πολύ να αποδεχθεί τον νέο της ρόλο ως χώρα υποδοχής».

  Η Κορίνα Δρουσιώτου συντονίστρια της ΜΚΟ Κυπριακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες περιγράφει: «Βλέπεις παντού άστεγους πρόσφυγες. Οι αιτούντες άσυλο λαμβάνουν επίδομα ενοικίου, το οποίο ωστόσο είναι μόλις 100 ευρώ το μήνα που δεν αρκεί για να νοικιάσεις σπίτι. Μια επιστροφή στο κέντρο υποδοχής δεν αποτελεί επιλογή διότι είναι υπερπλήρες».

  Ο ρόλος της Τουρκίας

  Στις δηλώσεις του εξάλλου προς το Euronews, ο Υπουργός Εσωτερικών δεν δίστασε να ψέξει τον ρόλο της Τουρκίας στο θέμα: «Η Τουρκία υπέγραψε τη συμφωνία με την ΕΕ σύμφωνα με την οποία είναι υποχρεωμένη να προσφέρει προστασία στους Σύρους πρόσφυγες. Δεν εφαρμόζει το ίδιο στην Κύπρο εξαιτίας της πολιτικής ανωμαλίας στην Κύπρο και την ίδια την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κύπρο». Εξάλλου με τα στοιχεία που έδωσε αποκαλύπτεται ο ρόλος της Τουρκίας στη δημιουργία του προβλήματος στην Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως ανέφερεΣύροι και Ιρακινοί φεύγουν από τις χώρες τους και πηγαίνουν στην Τουρκία και διοχετεύονται από εκεί μέσω διακινητών στο κατεχόμενο βόρειο κομμάτι του νησιού.

  Από εκεί, περνούν μέσω της πράσινης γραμμής στις ελεύθερες περιοχές για να αιτηθούν άσυλο.Το ίδιο συμβαίνει πλέον και με αφρικανικούς πληθυσμούς που πηγαίνουν στα κατεχόμενα με… αεροπλάνο.

  Οι συνεχείς ροές, κυρίως μέσω των κατεχομένων, έχουν δημιουργήσει απελπιστική κατάσταση και η παρουσία τέτοιων αριθμών σε ένα μικρό τόπο όπως η Κύπρος αποτελεί όπως άλλωστε δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ένα τεράστιο και δυσεπίλυτο πρόβλημα.

  Η Κύπρος είναι η χώρα που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις ροές μεταναστών που φτάνουν δια μέσου των κατεχομένων στις ελεύθερες περιοχές να έχει υπερβεί κατά 600% τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, κατ’ αναλογία πληθυσμού στην Ένωση.

  Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης εδώ και καιρό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ζήτημα και για το πρόβλημα που δημιουργείται στα κέντρα κράτησης με τις αυξημένες ροές, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελούν μέρος ενός ενορχηστρωμένου σχεδίου, για εμπορία και διακίνηση προσώπων, με τη συμμετοχή των «αρχών» της Τουρκίας αλλά και του ψευδοκράτους.

  Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και οι παρεμβάσεις του Κωνσταντίνου Πετρίδη στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έφεραν τα ανάλογα αποτελέσματα, αφού η κάθε χώρα προασπίζεται τα δικά της συμφέροντα ή τα συμφέροντα του μπλοκ που ανήκει.

  Μόλις πριν δυο βδομάδες οι υπουργοί Εσωτερικών της Ένωσης παρακάθισαν σε Άτυπη Σύνοδο για το μεταναστευτικό στο Ελσίνκι, χωρίς ωστόσο να βγει άσπρος καπνός.
  Στόχος ενός γκρουπ χωρών είναι η δημιουργία νέου μηχανισμού για κατανομή των μεταναστών, ωστόσο κάποιες χώρες αρνούνται να συνεργασθούν, εκφράζοντας την ανησυχία πως αυτό θα αποτελέσει κίνητρο για περισσότερους μετανάστες να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη.

  Προτιμούν να πεθάνουν στη θάλασσα

  Για το ζήτημα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μίλησε με μετανάστες που βρίσκονται στα κέντρα προσωρινής κράτησης μεταναστών αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος.

  Στο σχετικό ρεπορτάζ, που κυκλοφορεί με τίτλο «Κύπρος, η νέα διαδρομή των μεταναστών που ετοιμάζονται να πεθάνουν στη θάλασσα», φιλοξενούνται μαρτυρίες μεταναστών που ταξίδεψαν στην Κύπρο, πληρώνοντας αδρά τους διακινητές.

  Όπως ομολογούν οι μετανάστες πλήρωσαν ποσά από 1000 έως 4000 δολάρια για να φθάσουν στην Κύπρο, που για τους ίδιους αποτελεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για να ταξιδέψουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

  Ο Ομάρ, ο οποίος μίλησε στο AFP ζούσε σε στρατόπεδο προσφύγων στον Λίβανο και όταν συγκέντρωσε 1000 δολάρια, μπήκε σε ένα φουσκωτό σκάφος τριών μέτρων, με προορισμό την Κύπρο. Μαζί με άλλους επτά μετανάστες, βρέθηκαν στη θάλασσα όταν το σκάφος παρουσίασε πρόβλημα και για τρεις μέρες κρατήθηκε από ένα ελαστικό μέσα στο νερό, πριν τον περισυλλέξει ένα φορτηγό πλοίο. Οι υπόλοιποι εφτά μετανάστες που επέβαιναν στην βάρκα έχασαν τη ζωή τους.

  Όπως είπε ο Ομάρ, όπως αυτός, έτσι και άλλοι μετανάστες, προτιμούν να πεθάνουν στη θάλασσα, παρά στη Συρία. Η Κύπρος ωστόσο, δεν αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για τους μετανάστες αφού δεν υπάρχουν όσες ευκαιρίες υπάρχουν σε άλλες χώρες της Ένωσης.

  Η διαδρομή από την Τουρκία

  Οι μετανάστες εμφανίζονται αισιόδοξοι πάντως πως σύντομα θα αφεθούν για να ταξιδέψουν από την Κύπρο προς την υπόλοιπη Ευρώπη για να χτίσουν τη ζωή τους από το μηδέν. Αρκετοί μάλιστα έχουν ζήσει για μήνες και σε κέντρα κράτησης άλλων χωρών, όπως η Τουρκία και ο Λίβανος και παραδέχονται πως η κατάσταση στην Κύπρο είναι πολύ καλύτερη από ότι στις άλλες χώρες.

  Στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μίλησε και υπάλληλος από το κέντρο αιτητών ασύλου, ο οποίος εξέφρασε την αγανάκτησή του για την κατάσταση που δημιουργείται με την αύξηση των ροών.

  Ο συγκεκριμένος υπάλληλος που δεν θέλησε να κατονομαστεί, υπέδειξε πως οι υπηρεσίες υποδοχής μεταναστών είναι πλήρως κορεσμένες αφού πριν οι αιτήσεις έφταναν τις μερικές δεκάδες ετησίως, ενώ τώρα είναι μερικές χιλιάδες και για την εξέτασή τους χρειάζονται περίπου έξι μήνες με ένα έτος.

  Στο ρεπορτάζ του AFP γίνεται αναφορά και σε άλλους μετανάστες και τους τρόπους που έφτασαν στην Κύπρο. Ο 23χρονος Μουσταφά έφτασε στην Κύπρο αφού πλήρωσε 4000 χιλιάδες ευρώ, κρυμμένος μέσα σε ένα κοντέινερ. Το κόστος περιλάμβανε και τη μεταφορά του από το Λιμάνι προς την Πράσινη Γραμμή.

  Βέβαια τους τελευταίους μήνες, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η μεταφορά μεταναστών από την Τουρκία στα κατεχόμενα, έγινε πολύ πιο εύκολη αφού πλέον οι μετανάστες φτάνουν στην Κύπρο μέσω του αεροδρομίου της Τύμβου και ακολούθως μεταβαίνουν οργανωμένα στα οδοφράγματα.

  Το μοναδικό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Κοφίνου φιλοξενεί 250 άτομα.

  Οι αιτητές μπορούν να εργαστούν σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.

  Ο Ρασίντ, Κούρδος από το Κιρκούκ στο Ιράκ πλήρωσε 5.000 ευρώ σε διακινητές για να τον μεταφέρουν μαζί με την οικογένειά του στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου.

  Και από εκεί πέρασε στην Κυπριακή Δημοκρατία.

  Η πρώτη του αίτηση απορρίφθηκε.

  «Όπου και αν πάμε μας απορρίπτουν γιατί φοβούνται γιατί υπάρχει ένα μεγάλο πρόστιμο που θα πληρώσουν εάν μας δεχτούν ως εργαζομένους» δήλωσε στο euronews.
  Ανάμεσα όμως στους 15.000 αιτούντες άσυλο μόνο οι 250 βρίσκονται στο κέντρο.

  Οι υπόλοιποι λαμβάνουν κάποιο επίδομα το μήνα για να βρουν.

  «Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν τέσσερα ή πέντε χρόνια και δεν τους καλούν για την αίτησή τους. Και είναι πολύ επικίνδυνο όταν δεν έχεις χρήματα, δεν έχεις την ευκαιρία να εργαστείς και δε σε καλούν, είναι πολύ δύσκολο για σένα. Και ένα άλλο πρόβλημα είναι τα λεφτά που πρέπει να σου δίνουν κάθε μήνα, είναι πολύ πολύπλοκα εκεί. Κάθε μέρα οι άνθρωποι πάνε και παλεύουν. Σου λένε έλα αύριο, μεθαύριο, οι άνθρωποι δεν παίρνουν τα χρήματά τους στην ώρα τους» δήλωσε στο euronews.