Υφυπουργός Τουρισμού: Επιδίωξη η λύση προς το συμφέρον της μόνιμης ειρήνης

Η λύση που επιδιώκουμε θέλουμε να λειτουργήσει προς το συμφέρον της μόνιμης ειρήνης στην Κύπρο, τόνισε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, σε ομιλία του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων στις μάχες της Τηλλυρίας τον Αύγουστο του 1964, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ραφαήλ στον Παχύαμμο, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου.

Ο κ. Περδίος αναφέρθηκε στην ομιλία του σε οφειλόμενο φόρο τιμής προς τους ηρωικώς πεσόντες για την προάσπιση της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, αναφέροντας πως αρκετών πεσόντων τα λείψανα λόγω των εκτεταμένων τραυμάτων που έφεραν, δεν έχουν αναγνωριστεί, δεν έχουν ταυτοποιηθεί και τάφηκαν σε κοινούς τάφους.

Επεσήμανε πως σε αναγνώριση της οφειλής έναντι των ιδίων και των συγγενών τους, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σε πρόσφατη συνεδρία του, τη διενέργεια ανασκαφών στον χώρο που βρισκόταν το πρόχειρο Νοσοκομείο Παχυάμμο καθώς και σε άλλους χώρους στο Πολέμι και την Πάφο, όπου επίσης τάφηκαν πεσόντες.

Οι εκταφές, είπε, θα αρχίσουν το προσεχή Σεπτέμβριο, θα γίνουν από Κύπριους επιστήμονες και οι εξετάσεις από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής. Ο Υφυπουργός Τουρισμός ανέφερε πως η Τουρκία με την πολεμική της αεροπορία βομβάρδισε ολόκληρη την περιοχή, από το Ξερό μέχρι και το Πύργο χρησιμοποιώντας σύγχρονο για την εποχή οπλισμό και βόμβες ναπάλμ.

Η Τουρκία, είπε, έπληξε τις θέσεις της Ε.Φ. αλλά δυστυχώς και κατοικημένες περιοχές στη Πόλη Χρυσοχούς, στη Γυαλιά, στη Λίμνη , στον Παχύαμμο και τον Πωμό, στη συνέχεια στον Πύργο και το Γουδί. Από τις επιθέσεις, συνέχισε, δεν γλύτωσαν ούτε σχολείο, ούτε εκκλησίες αλλά ούτε και το Νοσοκομείο του Παχυάμμου , προσθέτοντας πως περισσότεροι από πενήντα Ε/κ ανάμεσα τους και πολλοί άμαχοι βρήκαν τραγικό θάνατο, ενώ εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε πως δυστυχώς αυτό που δεν πέτυχε η Τουρκία τότε, το κατόρθωσε δέκα χρόνια αργότερα, αφού αξιοποίησε, όπως ανέφερε, το πραξικόπημα ως άλλοθι και εισέβαλε στις 20 Ιουλίου του 1974 στο νησί σκορπώντας τον θάνατο και την καταστροφή.

Ακολούθως ο κ. Περδίος αναφέρθηκε στην οδυνηρή πραγματικότητα που είναι και ο κατοχικός στρατός και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας. Αυτή την κατάσταση πραγμάτων, σημείωσε, καλούμαστε να αναστρέψουμε για να μετατραπεί η Κύπρος σε τόπο ειρήνης και συνύπαρξης όλων των μόνιμων κατοίκων της Ε/κ, Τ/κ , Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Στόχος δικός μας, συνέχισε, είναι η επανένωση του νησιού, χωρίς στρατούς κατοχής και χωρίς επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών.

Μετά το πέρας του μνημόσυνου, δρομείς του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων μετέφεραν φλόγα από το ύψωμα Λωρόβουνος, όπου είχαν διεξαχθεί οι επικές νικηφόρες μάχες της 31ης μοίρας καταδρομών, έως και το προαύλιο του ναού. Μετά την αφή της φλόγας έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου, ονομαστικό προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.

Πηγή: ΚΥΠΕ