Υποκριτές οι Ευρωπαίοι στο θέμα των διαβατηρίων

Για άλλη μια φορά οι Ευρωπαίοι εταίροι μας συλλαμβάνονται υποκρινόμενοι.Τη στιγμή που μοιράζουν τα διαβατήρια σε υπηκόους τρίτων χωρών κατά χιλιάδες, συνεχίζουν να κατηγορούν την Κύπρο και κάποιες άλλες χώρες, για αδιάκριτη παραχώρηση ιθαγένειας σε μη Ευρωπαίους πολίτες.

Tης Αλεξίας Καφετζή

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τα 2017, μια τριάδα χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνει τις περισσότερεςυπηκοότητες σε Ρώσους.

Πρόκειται για τη Γερμανία, Γαλλία, Φινλανδία. Την υπηκοότητα και το γερμανικό διαβατήριο πήρε το 22,7% των Ρώσων που πολιτογραφήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το γαλλικό διαβατήριο και υπηκοότητα το 17% και το 6,3% των Ρώσων πήρε το κυπριακό διαβατήριο και την ιθαγένεια. Υπάρχει και η κατηγορία άλλες χώρες, που το ποσοστό φθάνει το 40,8%. Ειδικότερα, 1.315 Ρώσοι υπήκοοι έλαβαν κυπριακό διαβατήριο και επομένως και ευρωπαϊκή υπηκοότητα από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ακολουθούν οι Βρετανοί με 502 κυπριακά διαβατήρια και οι Ουκρανοί με 481.

Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που αναφέρουμε πιο πάνω μεγάλες χώρες που εμφανίζονται σαν προστάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υστερούν στην παραχώρηση ιθαγένειας σε χιλιάδες Ρώσους. Σπεύδουν όμως να κατηγορήσουν άλλες χώρες όπως η Κύπρος επικαλούμενες διάφορους λόγους.

Αν και το ζήτημα της παραχώρησης διαβατηρίων ή/και θεωρήσεων βρίσκεται στην αρμοδιότητα των κρατών–μελών, η Κομισιόν επισημαίνει σε πρόσφατη έκθεσή της ότι τα συστήματα παραχώρησης υπηκοοτήτων και διαμονής, δημιουργούν ένα ευρύ πεδίο κινδύνων για την Ε.Ε, συνολικά: Κινδύνων για την ασφάλεια, περιλαμβανομένης της διείσδυσης στην Ευρώπη ομάδων που ανήκουν στο οργανωμένο έγκλημα, για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, για διαφθορά και φοροδιαφυγή.

Κάνουν ό,τι και με τις καταθέσεις

Οι Ευρωπαίοι επαναλαμβάνουν την ίδια πρακτική που εφάρμοσαν και στην προ του 2013 περίοδο όταν κατηγορούσαν την Κύπρο ότι είναι καταφύγιο Ρώσων ολιγαρχών ασκώντας πιέσεις για να φύγουν κεφάλαια από την Κύπρο και να καταλήξουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στοιχεία για το ποιες χώρες μοιράζουν διαβατήρια και ιθαγένεια περιλαμβάνονται σε ρεπορτάζ της Θεανώς Θειοπούλου που φιλοξενεί ο «Φιλελεύθερος». Γράφει μεταξύ άλλων:
«Έχει ενδιαφέρον ποιες είναι οι χώρες που έδωσαν τις περισσότερες ευρωπαϊκές υπηκοότητες σε Ουκρανούς. Το 20,6% απέκτησε διαβατήριο από τη Γερμανία, το 16,3% από την Ιταλία, το 14,5% από την Πολωνία, το 11,6% από την Πορτογαλία και το 37% από άλλες χώρες.

Κύριος χορηγός ευρωπαϊκής υπηκοότητας σε Ινδούς το 2017 ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο με 52,5%, η Ιταλία με 25,9%, η Γερμανία με 5,1% και η Σουηδία με 2,3%. Ελλάδα και Ιταλία έδωσαν τις πιο πολλές υπηκοότητες σε Αλβανούς. Το ποσοστό από την Ελλάδα είναι 50,6%, από την Ιταλία 46,1%, Βέλγιο 1%, Γερμανία 0,6% και άλλες χώρες 1,7%. Γερμανία και Γαλλία έδωσαν τις περισσότερες υπηκοότητες σε Τούρκους με το ποσοστό να είναι 50,2% και 17,9%, αντίστοιχα.

Αναλυτικά για κάθε χώρα, στην Κύπρο 5.517 άτομα έλαβαν την υπηκοότητα του Κράτους Μέλους της ΕΕ, εκ των οποίων 1.315 από τη Ρωσία, 502 από το Ηνωμένο Βασίλειο και 481 από την Ουκρανία.

Στην Αυστρία έλαβαν την υπηκοότητα 1.288 από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και 778 από την Τουρκία. Στο Βέλγιο έλαβαν την υπηκοότητα 5.084 από το Μαρόκο, 2.031 από τη Ρουμανία, 1.498 από την Πολωνία.

Στην Ισπανία έλαβαν την υπηκοότητα 17.082 από το Μαρόκο, 7.301 από το Εκουαδόρ, 6.124 από τη Βολιβία. Στη Φινλανδία έλαβαν την υπηκοότητα 2.758 από τη Ρωσία, 957 από τη Σομαλία, 742 από το Ιράκ.

Στη Γαλλία πήραν υπηκοότητα 16.687 από το Μαρόκο, 16.283 από την Αλγερία, 7.054 από την Τυνησία. Στην Κροατία πήραν υπηκοότητα 309 από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, 104 από το Κόσοβο και 96 από τη Σερβία.

Στην Ουγγαρία πήραν υπηκοότητα 1.757 από τη Ρουμανία, 186 από την Ουκρανία, 136 από τη Σλοβακία. Η Ιρλανδία έδωσε υπηκοότητα και διαβατήριο σε 1.357 από την Πολωνία, 763 από τη Ρουμανία και 665 από την Ινδία.

Η Ιταλία έδωσε υπηκοότητα σε 27.112 από την Αλβανία, 22.645 από το Μαρόκο, 9.936 από τη Βραζιλία. Το Λουξεμβούργο έδωσε υπηκοότητα σε 1.325 από την Πορτογαλία, 542 από τη Γαλλία και 377 από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Μάλτα έδωσε υπηκοότητα σε 464 από τη Ρωσία, 342 από τη Σαουδική Αραβία και 195 από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Σλοβενία έδωσε υπηκοότητα σε 918 από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, 208 από τη Βόρεια Μακεδονία και 153 από τη Σερβία.»

Επιλεκτική στοχοποίηση

Στην πρόσφατη έκθεσή της που προκάλεσε σάλο και αντιδράσεις σε πολλές χώρες η
Κομισιόν στοχοποιεί τρία κράτη-μέλη για τη παραχώρηση «χρυσών διαβατηρίων», την Κύπρο, τη Μάλτα και τη Βουλγαρία.

Προσθέτει ότι οι υποψήφιοι για απόκτηση χρυσού διαβατηρίου στις τρεις χώρες αποκτούν ουσιαστικά ευρωπαϊκή ιθαγένεια, χωρίς καν να έχουν εγκατασταθεί στο κράτος-μέλος. Στη Κύπρο ο υποψήφιος πρέπει να είναι παρών μόνο για να παραλάβει την άδεια παραμονής, αναφέρει η Κομισιόν, ενώ σε άλλο σημείο της έκθεσής της κάνει λόγο για «γκρίζες ζώνες» και παραπέμπει στις περιπτώσεις της Κύπρου και της Μάλτας, καθώς η αίτηση δεν είναι αναγκαίο να υποβληθεί προσωπικά από τον ενδιαφερόμενο, αλλά μπορεί να υποβάλλεται και από εκπρόσωπό του.

Η έκθεση αναφέρει και κάποιες θετικές κινήσεις που έκανε η κυπριακή Κυβέρνηση, μετά από υποδείξεις της Κομισιόν, θέτοντας μεταξύ άλλων, ως προϋπόθεση για παραχώρηση διαβατηρίου την απόκτηση άδειας παραμονής από τον αιτητή και την οικογένειά του. Στο ίδιο πλαίσιο, γίνεται αναφορά και στον κώδικα δεοντολογίας που εγκαθιδρύθηκε, κόντρα στη διαφήμιση «πώλησης ευρωπαϊκής ιθαγένειας», που όπως λέει η έκθεση αποτελούσε συνήθη πρακτική στη Κύπρο.

Πριν την έκδοση της έκθεσης η Κύπρος είχε κινηθεί δραστήρια για να αποφευχθεί δυσμενέστερη αναφορά για τη χώρα μας. Άλλωστε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αναφέρει σε έντονο ύψος, τον περασμένο Δεκέμβριο, στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι επιχειρείται έντονη στοχοποίηση της Κύπρου. Σημείωσε ότι την τελευταία πενταετία το σύνολο των υπηκοοτήτων που παραχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ξεπερνά τις 4,700 ή το 0,3% των συνολικών υπηκοοτήτων, που παραχωρήθηκαν από άλλα κράτη της Ε.Ε. Επεσήμανε ότι έχουν θεσπιστεί αυστηρά κριτήρια κι έχει γίνει έλεγχος από τη Moneyval.