Ανάρτηση Ακιντζί για το φυσικό αέριο πριν τη συνάντηση με Τσαβούσογλου

«Να εξηγήσω εγώ πώς υποβλήθηκε η πρόταση για το φυσικό αέριο, αφού έγινε θέμα το πώς ετοιμάστηκε» ξεκινά την ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, λίγο πριν αρχίσει η συνάντησή του με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται στα κατεχόμενα από το Σάββατο και χθες έκανε δηλώσεις για το φυσικό αέριο.

Στην ανάρτησή του ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι η πρόταση για κοινή επιτροπή δεν είναι καινούργια και όπως είναι γνωστό υπήρχε μια πρόταση το  2011. Ο ίδιος, συνέχισε, από το 2015 που ανέλαβε τα καθήκοντά του έθεσε το θέμα του φυσικού αερίου στην ατζέντα. Επειτα, είπε, έγιναν κάποιες τεχνικές εργασίες από την πλευρά της «κυβέρνησης» οι οποίες του υποβλήθηκαν προς έγκριση. «Οι προτάσεις που μου υποβλήθηκαν (από την «κυβέρνηση») ήταν αυτές οι εργασίες να γίνονται μέσω των εταιρειών στις οποίες θα μεταβιβάζονταν κυρίως οι αρμοδιότητες».

Ο ίδιος, είπε, ως «πρόεδρος», δεν θεώρησε ότι «η παραχώρηση της βούλησης στις εταιρείες είναι σωστό. Στην εργασία που υποβλήθηκε για την έγκρισή μου, η κοινή επιτροπή θα ήταν υπό την αιγίδα της ΕΕ ή των ΗΕ. Τονίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό υπό την αιγίδα της ΕΕ, αλλά πρέπει να είναι υπό την αιγίδα των ΗΕ, πέτυχα την αλλαγή της πρότασης προς αυτή την κατεύθυνση».

Στο τέλος της μελέτης της τεχνικής ομάδας στο «προεδρικό», η πρόταση πήρε την τελική της μορφή, ανέφερε ο κ. Ακιντζί. Οι τεχνικές εργασίες σε διαφορετικά επίπεδα είναι κάτι που συνεχίζεται, ωστόσο η τελική μορφή της πρότασης και η υποβολή της, αφορά το «προεδρικό», κατέληξε στην ανάρτησή του ο Τ/κ ηγέτης.

Σύμφωνα με την Γενί Ντουζέν, στις χθεσινές του δηλώσεις και αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «το ντέρτι μας δεν είναι να κάνουμε καβγά με κανέναν. Προφορικά μιλάτε για τα δικαιώματα του τ/κ “λαού”, ορίστε θέστε τα υπό εγγύηση». Με τον «υπεξ» του ψευδοκράτους, συνέχισε, τον «κ. Κούντρετ εργαστήκαμε πάνω σε αυτό που μετά ανακοίνωσε ο κ. Ακιντζί. Υποβάλαμε και πάλι μια πρόταση για μια κοινή επιτροπή, μια προσέγγιση που ήταν πολύ δίκαιη, προς την κατεύθυνση του διαμοιρασμού και της λύσης. Η ε/κ πλευρά όμως μόλις την άκουσε την απέρριψε».

Στη συγκεκριμένη αναφορά του κ. Τσαβούσογλου κάνει μνεία στο σημερινό του άρθρο και ο διευθυντής της Γενί Ντουζέν, Τζενκ Μουτλούγιακαλι γράφοντας το εξής, στην τ/κ διάλεκτό: «Ο Τσαβούσογλου είπε ‘την ετοιμάσαμε με τον κ. Κουντρέτ, και την πρότεινε ο Ακιντζί. Ουυυυυ, πότε έγινε αυτό; Νομίζαμε όλοι μας ότι ήταν πρόταση του Ακιντζί. Καταλάβαμε ότι η τ/κ πλευρά με τη δική της βούληση την έφερε (την πρόταση) στο τραπέζι (!). Έτσι έλεγαν. Ήρθε στην επικαιρότητα ως ‘κοινή επιτροπή’, θα βγάζαμε μαζί γκάζι στην ανατολική Μεσόγειο. Και τα ΗΕ έτσι νόμιζαν; Πώς έγινε δηλαδή;».

Ο Μουτλούγιακαλι διερωτάται αν αυτό δεν είναι ντροπή, αφού αφήνεται να εννοηθεί για τον Τ/κ ηγέτη ότι η Τουρκία τα μαγειρεύει και ο Ακιντζί τα ψήνει, όπως ακριβώς λέει ο Αναστασιάδης – συνεχίζει ο διευθυντής της τ/κ εφημερίδας – ότι «όλοι είναι μαριονέτες της Τουρκίες».

Ο Μουτλούγιακαλι θεωρεί ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπέδειξε τα όρια και στο «βορρά και στον νότο. Μίλησε για προδότες. Όποιος κι αν πει ότι οι εγγυήσεις είναι μόδα που πέρασε, είναι προδότης». Εάν κάποιος ξένος, Ρώσος, Άγγλος ή άλλος, παρακολουθεί αυτές τις δηλώσεις θα νομίσει ότι τη διοίκηση στον βορρά την έχει αυτός ο άνδρας που μιλά, πρόσθεσε ο Τζενκ Μουτλούγιακαλι, εννοώντας τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Δεν είναι άδικο; Καμία έρευνα για τις εκλογές του 2020 δεν έδωσε ως επιλογή τον Τσαβούσογλου».

Αυτό που καταλάβαμε τώρα, συνεχίζει, είναι ότι η Τουρκία δεν θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν, αυτή είναι η εντολή του Ερντογάν, «ίσως επιστρέψει στους Κύπριους να βρεθούν, ποιος το ξέρει; Ας μην ενθουσιαζόμαστε αμέσως. Μέχρι το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων έχουμε ακόμα πολύ δρόμο».

ΚΥΠΕ