Απειλείται ρήξη στους κατεχόμενους δήμους

Ο θάνατος του Αλέξη Γαλανού δεν άφησε κενό μόνο στη δημαρχία Αμμοχώστου, αλλά και στην προεδρία της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων. Σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί συνεδρία της Επιτροπής κατά την οποία θα αποφασιστεί ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής. Μια διαδικασία ωστόσο η οποία όπως φαίνεται δεν θα είναι καθόλου τυπικής διαδικασίας και δεν αποκλείεται να υπάρξουν αντιδράσεις και διαφωνίες που να οδηγήσουν ακόμη και σε ρήξη εντός της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων.

Την προεδρία της Επιτροπής προτίθενται σήμερα να διεκδικήσουν ο νέος δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου, αλλά και ο δήμαρχος Κυθρέας Πέτρος Καρεκλάς.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι προσεγγίστηκε σχετικά για να διεκδικήσει την προεδρία και ο δήμαρχος της Λύσης Ανδρέας Καουρής, ο οποίος όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον «Φ» απάντησε ότι «μακάρι να φτάνω τις δουλειές του Δήμου Λύσης». Απάντηση με την οποία ουσιαστικά δηλώνει ότι δεν αποτελεί προτεραιότητά του η προεδρία της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων.

Φαίνεται όμως ότι υπάρχει μια διαφωνία για το πώς θα πρέπει να καλυφθεί το κενό της προεδρίας στην Επιτροπή. Από πλευράς του δημάρχου Αμμοχώστου Σίμου Ιωάννου, αναφέρεται ότι υπάρχει μία πάγια τακτική, ένας άγραφος θεσμός, ότι την προεδρία της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, πρέπει να την έχει ο μεγαλύτερος δήμος, δηλαδή αυτός της Αμμοχώστου. Αυτό όπως είπε, είναι κάτι το οποίο γίνεται από την εποχή που δήμαρχος Αμμοχώστου ήταν ο Ανδρέας Πούγιουρος. Ως εκ τούτου, όπως είπε, δεν τίθεται θέμα υποψηφιότητας και εκλογών και ότι θα πρέπει να συνεχιστεί αυτή η τακτική. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως ανέφερε, ο Δήμος Αμμοχώστου θα αποχωρήσει.

Ο δήμαρχος Κυθρέας Πέτρος Καρεκλάς με τον οποίο επικοινωνήσαμε, επιβεβαίωσε την πρόθεση του να θέσει όπως είπε σήμερα, τον εαυτό του ενώπιον των συναδέλφων του για την προεδρία της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων. Επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα καταστατικό και ότι είναι μεταξύ τους οι δήμαρχοι των Κατεχόμενων Δήμων που θα αποφασίσουν για το τι θα γίνει.

Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων μετέχουν οι δήμαρχοι Αμμοχώστου, Κυθρέας, Μόρφου, Ακανθούς, Λύσης, Κερύνειας. Λευκονοίκου, Λαπήθου και Μόρφου και ότι είναι άτυπο σώμα που δεν έχει καταστατικό λειτουργίας. Συστάθηκε ως Επιτροπή από τους εννιά κατεχόμενους δήμους για να προωθεί το αίτημα της επιστροφής αλλά και για να υπάρχει συνεργασία μεταξύ τους στην προσφυγιά. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στη σελίδα της Ένωσης Δήμων, η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων στηρίζει τις προσπάθειες «για δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας, στα πλαίσια μιας λύσης που θα προνοεί το δικαίωμα επιστροφής όλων των προσφύγων στις περιουσίες τους και την εξάσκηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Βασικών Ελευθεριών στη βάση της Χάρτας και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αλλά και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Πηγή: philnews