Απούσα η Λαγκάρντ από την Ευρωβουλή κατά την αποδοχή του διορισμού της ως επικεφαλής της ΕΚΤ

Η υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα παραστεί ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της αυριανής, όπως αναμένεται, θετικής γνωμοδότησης του σώματος για το διορισμό της, όπως επιβεβαίωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζάομε Ντουκ, απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους για τα ζητήματα που θα απασχολήσουν την Ολομέλεια.

“Δεν θα παραστεί. Είχαμε έρθει σε επικοινωνία μαζί της για να δούμε αν θα ενδιαφερόταν να έρθει, αλλά δεν θα μπορέσει να έρθει”, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ντουκ.

Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας, ζήτημα που έθεσαν Ευρωβουλευτές για να αναβληθεί η συζήτηση και ψηφοφορία αναφορικά με την γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το διορισμό της και πραγματοποιηθεί σε άλλη Ολομέλεια στην παρουσία της κ. Λαγκάρντ απορρίφθηκε με 175 ψήφους υπέρ, 274 κατά και 10 αποχές.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι ανακοίνωσε ενώπιον της Ολομέλειας ότι η Διάσκεψη των Προέδρων έχει αποφασίσει ότι οι ακροάσεις των υποψήφιων Επιτρόπων ενώπιον των αρμόδιων Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα διεξαχθούν μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 8 Οκτωβρίου.

Οι ημερομηνίες που αντιστοιχούν στις ακροάσεις του κάθε υποψήφιου ή υποψήφιας Επιτρόπου θα συζητηθούν αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να αποφασιστούν την Πέμπτη. Η επόμενη Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναμένεται να παραστεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να συζητήσει μαζί τους τις αντιδράσεις των πολιτικών ομάδων.

Σε ότι αφορά την συζήτηση για το Brexit, οποία θα διεξαχθεί την Τετάρτη το πρωί, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε ότι αναμένεται ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν -Κλοντ Γιούνκερ να ενημερώσει την Ολομέλεια για το περιεχόμενο των συνομιλιών που έλαβαν χώρα σήμερα, στο Λουξεμβούργο, μεταξύ του ιδίου και του Πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Είπε επίσης ότι οι Ευρωβουλευτές θα τύχουν ενημέρωσης και από τον αρμόδιο για τις διαπραγματεύσεις του Brexit από πλευράς ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

Το σώμα αναμένεται να εγκρίνει ψήφισμα το οποίο θα προταθεί από πέντε πολιτικές ομάδες, το οποίο θα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις ενδεχόμενες επιπτώσεις από μια νέα επέκταση του χρονοδιαγράμματος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Στο μεταξύ, πρόταση που έθεσαν οι πολιτικές ομάδες των Πρασίνων και της Αριστεράς όπως η συζήτηση για τις πυρκαγιές του Αμαζονίου ολοκληρωθεί με ένα ψήφισμα απορρίφθηκε με 194 ψήφους υπέρ, 228 κατά και 13 αποχές.

Κατά την έναρξη της Ολομέλειας, ο Πρόεδρος του σώματος κάλεσε τους Ευρωβουλευτές να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή εις μνήμη του Ευρωβουλευτή Andre Bradford, ο οποίος απεβίωσε το καλοκαίρι αλλά και των θυμάτων των πρόσφατων πλημμυρών στην κεντρική και νοτιοανατολική Ισπανία.

ΚΥΠΕ