Brexit: «Πονοκέφαλος» για τους Κύπριους εξαγωγείς

Η αβεβαιότητα, δύο μήνες πριν την ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, παραμένει μεγάλη και το ενδεχόμενο «άτακτης» εξόδου ορατό. Σύμφωνα με σχετική έκθεση των S&P, στη λίστα των χωρών που θα υποστούν «αναταράξεις» από το Brexit, βρίσκεται η Κύπρος στην τέταρτη θέση, δεδομένων διαφόρων δεσμών όπως τουριστικών, οικονομικών αλλά και ιστορικών σχέσεων. Η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας προκύπτει από τη διατάραξη της νομισματικής ισοτιμίας και την ισχυροποίηση του ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του βρετανικού νομίσματος, της στερλίνας.

Σε μια τέτοια περίπτωση, τα κυπριακά προϊόντα που σήμερα εξάγονται στη Γηραιά Αλβιώνα θα καταστούν αυτόματα πιο ακριβά, κάτι που σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, θα έχει συνέπειες για τις κυπριακές εξαγωγές. Όπως γνωρίζουμε, τρία είναι τα κυριότερα εξαγωγικά μας προϊόντα: οι πατάτες, το χαλλούμι και τα φαρμακευτικά προϊόντα. Είναι δηλαδή, τα πλέον ευάλωτα και τα κύρια που θα επηρεαστούν με το «άτακτο» Brexit.

Χαλλούμι

Η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί για την Κύπρο τη μεγαλύτερη αγορά σε ότι αφορά το χαλλούμι. Στο πιθανό σενάριο που έχουμε ένα no deal Brexit, η στερλίνα αναμένεται ότι θα υποχωρήσει έναντι του ευρώ. Έτσι, το χαλλούμι, θα αποτελεί πλέον ένα ακριβότερο προϊόν με πιθανή τη μείωση της ζήτησης του με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται για την κυπριακή βιομηχανία τροφίμων. Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές χαλλουμιού ανήλθαν το 2018, στα 220 εκατ., ευρώ, εκ των οποίων το 40% πήγε στη βρετανική αγορά.
Μιλώντας στον «Φ», ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου, Γιώργος Πέτρου, ανέφερε ότι τα πράγματα είναι ήδη περίπλοκα. «Πάντα προτεραιότητα των τυροκόμων ήταν η αγγλική αγορά.

Μας αγχώνει πολύ το «άτακτο» Brexit, καθώς το 40% των εξαγωγών μας πάει στην Βρετανία δηλ. τα €90 εκατ. αναλογούν στην Βρετανία», δήλωσε ο κ. Πέτρου. Ωστόσο, τόνισε ότι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα είναι ότι έχει χαθεί το εμπορικό σήμα στη Βρετανία. Ο μεγαλύτερος φόβος συνίσταται στον ανταγωνισμό που θα έχουν οι Κύπριοι παραγωγοί χαλλουμιού από συναδέλφους τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Μπορεί να μας πάρει χρόνια να ξαναγράψουμε το εμπορικό σήμα στην Βρετανία. Θα ακριβύνει το χαλλούμι κι θα μπουν δασμοί. Το κλειδί είναι να βρεθούν τρόποι με το σήμα για αμοιβαία αναγνώριση του χαλλουμιού με την Βρετανία», πρόσθεσε ο κ. Πέτρου.

Πατάτες

Από την πλευρά του ο εξαγωγέας πατατών, Ροδής Χατζηαντρέου, εμφανίστηκε πιο ψύχραιμος και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κλάδος των πατατών δεν θα επηρεαστεί από ένα  Brexit χωρίς συμφωνία, καθώς θα βρεθούν εναλλακτικές αγορές.
«Δεν θεωρούμε ότι θα έχουμε ιδιαίτερες επιπτώσεις διότι τα τελευταία χρόνια έγινε στροφή και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και στις χώρες του Κόλπου. Οι κυπριακές πατάτες τυχαίνουν ιδιαίτερης εκτίμησης και έχουν ιδιαιτερότητα. Η προσφορά και η ζήτηση θα καθορίσουν τις τιμές. Η Αγγλία παραδοσιακά αγοράζει σε τιμές ημέρας.

Δεν αγοράζει σε σταθερές τιμές. Χθες, ο σάκος κόστιζε 14 στερλίνες και σήμερα 6 στερλίνες», δήλωσε ο κ. Χατζηαντρέου. Τόνισε επίσης ότι μια αγορά που ανεβαίνει δυναμικά είναι η Ελλάδα. Μάλιστα, σχολίασε ότι οι εξαγωγές πατάτες στην Ελλάδα φτάνει στα επίπεδα της Βρετανίας. Παράλληλα, τόνισε ότι οι εξαγωγείς πατατών προκειμένου να ανταποκριθούν στην προσφορά και την ζήτηση έστειλαν πατάτες σε Κροατία, Πολωνία, Γαλλία, Μπαχρέιν, αλλά και στις Κανάριες νήσους.

Αναφορικά με την επιβολή δασμών, ο κ. Χατζηαντρέου απάντησε ότι ήδη υπάρχουν δασμοί για άλλες χώρες όπως το Μαρόκο, επομένως εκτιμά ότι διατηρούμε την ανταγωνιστικότητά μας.

Πλήγμα στον τουρισμό

Μιλώντας στον «Φ», ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Λεωνίδας Πασχαλίδης, ανέφερε ότι το μόνο που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής (και έχει ανακοινωθεί από την πρώην πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι) είναι ότι για ένα χρόνο μετά το Brexit, δεν θα υπάρχουν δασμοί στα προϊόντα που μας αφορούν.  Ωστόσο, σημείωσε ότι περίπλοκες διαδικασίες εκτελωνισμού ενδεχομένως να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα. Στη Βρετανία, πάντως, οι Αρχές έχουν ήδη δώσει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν όσες επιχειρήσεις, ή εταιρείες, από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξάγουν προϊόντα στη χώρα αυτή.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι ενδεχομένως να υπάρξει πλήγμα και στον τουρισμό, διότι τα πακέτα διακοπών θα καταστούν αυτόματα πιο ακριβά για τους Βρετανούς τουρίστες. Επίσης, σημείωσε ότι τα επαγγελματικά προσόντα που αποκτήθηκαν στη Βρετανία δεν θα ισχύσουν πλέον και θα πρέπει να γίνουν διμερείς συμφωνίες αναγνώρισης. Τέλος, αναφορικά με τους φοιτητές, ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι όσοι μπήκαν φέτος, αλλά και θα μπουν το 2020, θα συνεχίσουν με το ίδιο καθεστώς.

Ευκαιρίες στη φαρμακοβιομηχανία

Μεικτά μηνύματα εκπέμπει η φαρμακοβιομηχανία για το Brexit. Μιλώντας στον «Φ», o Εκτελεστικός Πρόεδρος της Medochemie, δρ Ανδρέας Πίττας, τόνισε ότι οι επιπτώσεις στα φάρμακα από το Brexit δεν θα είναι μόνο αρνητικές, εκτιμώντας ότι θα προκύψουν και επιχειρηματικές ευκαιρίες. Όπως εξήγησε, ναι μεν οι εγγραφές θα είναι πιο δύσκολες από ότι τώρα και θα παίρνουν περισσότερο χρόνο, ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα επηρεαστούν οι εξαγωγές μας. Ήδη, ανέφερε, η πορεία των εξαγωγών είναι σταθερή και δεν βλέπει να έχουν λιγοστέψει οι πωλήσεις φαρμάκων.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι πωλήσεις φαρμάκων γίνεται σε ευρώ, επομένως δεν τους επηρεάζει η συνεχής πτώση της στερλίνας. Μάλιστα, ο κ. Πίττας διαβλέπει ότι θα προκύψουν επιχειρηματικές ευκαιρίες. «Ορισμένοι ίσως να μην μπορέσουν να τροφοδοτήσουν την αγορά έγκαιρα κι αυτό θα αποτελέσει ευκαιρία για κάποιους άλλους προκειμένου να καλύψουν το κενό», κατέληξε ο κ. Πίττας.

Οι εμπορικές μας σχέσεις με τη Βρετανία μέσα από αριθμούς

Η Βρετανία αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο της Κύπρου, τόσο για εισαγωγές (6,6% του συνόλου) όσο και για εξαγωγές προϊόντων (περίπου 4% του συνόλου). Ο συνολικός όγκος των εξαγωγών στην Κύπρο, στο σύνολο του 2018, ανήλθε σε €4,2 δισ. και οι συνολικές εισαγωγές της Κύπρου ανήλθαν σε €9,1 δισ. Για το 2018, οι εξαγωγές προϊόντων στην Βρετανία ανήλθαν στα €134 εκατ. (€35 εκατ. επανεξαγωγές) και οι εισαγωγές €603 εκατ.

Κατά τους μήνες Ιανουάριος–Μάιος 2019, οι εξαγωγές προϊόντων στη Βρετανία ανήλθαν στα €64,6 εκατ. (€24 εκατ. επανεξαγωγές) και οι εισαγωγές €243,8 εκατ. Οι κυριότερες κατηγορίες εξαγωγών κυπριακών προϊόντων κατά το 2018 ήταν γαλακτοκομικά (€91 εκατ.) και λαχανικά (€10,5 εκατ.) και φαρμακευτικά προιόντα €3,8 εκατ. Οι εισαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν οχήματα (€246 εκατ.), πλοία (€16 εκατ.), ηλεκτρονικός εξοπλισμός (€22 εκατ.), εξαρτήματα και μηχανές (€25 εκατ.) και ποτά και οινοπνευματώδη (€25 εκατ.).

Για το πεντάμηνο του 2019, οι εξαγωγές γαλακτοκομικών ανήλθαν σε €44,2 εκατ., των λαχανικών 6,7 εκατ. και των φαρμακευτικών προϊόντων στα €3,3 εκατ. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν οχήματα (€108 εκατ.), πλοία (€12 εκατ.), ηλεκτρονικός εξοπλισμός (€10 εκατ.), εξαρτήματα και μηχανές (€19 εκατ.) και ποτά και οινοπνευματώδη (€10,7 εκατ.).

Πηγή: philnews