Δικαστήριο: Παράνομη η απόλυση Μίκη Κασάπη από το ΡΙΚ

Δικαιώθηκε από το Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών μετά από πεντάχρονη δικαστική διαδικασία ο μουσικός παραγωγός Μίκης Κασάπης, ο οποίος είχε απολυθεί από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) το 2014. Το δικαστήριο υιοθέτησε τη θέση ότι η απόφαση της απόλυσης ήταν παράνομη και επιδίκασε αποζημιώσεις, χωρίς ωστόσο να δίνει στον ενάγοντα τη δυνατότητα επιστροφής στην εργασία του.

Η δικαστική απόφαση εκδόθηκε στις 20 Ιουνίου και δεν εφεσιβλήθηκε από το ΡΙΚ και ως εκ τούτου θεωρείται τελεσίδικη.

Μιλώντας στο philenews ο κ. Κασάπης εξέφρασε μεν την ικανοποίησή του για την ηθική, όπως την χαρακτήρισε, δικαίωσή του, ωστόσο δεν έκρυψε την πικρία του για το γεγονός ότι μετά την απόφαση του δικαστηρίου το ΡΙΚ δεν επανόρθωσε τη βλάβη που του προκάλεσε, αφού δεν του έδωσε τη δυνατότητα επιστροφής στην εργασία του, παραβλέποντας ουσιαστικά τα 24 χρόνια ευδόκιμης προσφοράς και υπηρεσίας του.

Ο Μίκης Κασάπης εργαζόταν ως συνεργάτης μερικής απασχόλησης στο ΡΙΚ επί 24 συναπτά έτη και απολύθηκε με το αιτιολογικό ότι ήταν ωρομίσθιος (χαμηλόμισθος) υπάλληλος στο Κτηματολόγιο, αιτιολογικό που δεν εμπίπτει στις περιπτώσεις νόμιμης απόλυσης προσωπικού. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο αρκετοί άλλοι εργαζόμενοι στο ΡΙΚ είχαν δεύτερη εργασία και μάλιστα με αδήλωτα εισοδήματα.

Η απόλυση του Μίκη Κασάπη είχε γίνει το 2014 από το νεοσύστατο τότε Διοικητικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Γιώργου Τσαλακού και επί υπουργίας Σωκράτη Χάσικου.

Υπενθυμίζεται ότι τεράστιο ήταν τότε το κύμα συμπαράστασης στο πρόσωπο του Μίκη Κασάπη από ακροατές του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ που είχαν συλλέξει υπογραφές ακόμη και από την μακρινή Αυστραλία, τις οποίες ακολούθως παρέδωσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας την επαναπρόσληψή του.