Ελληνικά ομόλογα: Με την Lazard στην προσπάθεια για επενδυτική βαθμολογία

Του Θανάση Παπαδή

Με δύο κινήσεις το ελληνικό δημόσιο επιχειρεί να επιστρέψει στην κανονικότητα και βέβαια να βρεθεί στις αγορές έχοντας επενδυτική βαθμολογία. Στο πλαίσιο αυτό θα συνάψει σύμβαση με την γαλλική εταιρία Lazard στην οποία θα προβλέπεται αμοιβή για την επιστροφή της χώρας σε επενδυτική αξιολόγηση, μέσα στην επόμενη 2ετία. Παράλληλα σχεδιάζεται η κατάθεση αιτήματος για αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

Οι διαδικασίες ξεκινούν ουσιαστικά αύριο, όπου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα ενημερώσει τους ομολόγους τους υπουργούς για την πρόθεση της Ελλάδα να προχωρήσει στην αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Εν συνεχεία το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει το επίσημο αίτημα στον ESM και τον EFSF που είναι οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδος.

Να σημειωθεί ότι με βάση την δανειακή σύμβαση, προκειμένου να προηγηθεί κάποιος (ΔΝΤ) εκ των δανειστών και να πληρωθεί νωρίτερα, θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των άλλων δύο.

Όπως μάλιστα τονίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών έχουν προηγηθεί συζητήσεις στο παρασκήνιο με τους θεσμούς και έχει υπάρξει κατ΄ αρχήν συμφωνία.

Επίσης όπως έγινε γνωστό χθες στο περιθώριο του αυριανού Eurogroup θα υπάρξουν κατ ιδίαν  συναντήσεις από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί.

Lazard 

Χθες στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) έκανε αποδεκτή την εισήγηση του ΟΔΔΗΧ, η οποία έχει και θετική γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για την ανάληψη από την Lazard του ρόλου του χρηματοοικονομικού συμβούλου «διαχείρισης και αναδιάρθρωσης χρέους και επαναφοράς του χρέους σε επενδυτική βαθμίδα την επόμενη διετία». Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών η επιλογή έγινε διότι η συμφωνία με τον εν λόγω σύμβουλο κρίνεται ότι έχει μεγαλύτερα οφέλη και μικρότερο δημοσιονομικό κόστος. Όπως διευκρινίστηκε, θα υπάρχει bonus για ταχύτερη επαναφορά της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα αλλά και ανώτατο όριο στην αμοιβή του συμβούλου. Η σύμβαση λήγει όταν το αξιόχρεο της Ελλάδας αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα με πηγές του ΥΠΟΙΚ να αναφέρουν ότι στόχος είναι να γίνει αυτό το συντομότερο δυνατό. Το ύψους της σύμβασης είναι περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί επίσης ότι η προηγούμενη ανάλογη σύμβαση του Δημοσίου ήταν με τη Rothschild.

ΔΝΤ

Να θυμίσουμε ότι το θέμα ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Όμως δεν προχώρησε και αυτό διότι ο Αλ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του μπροστά στον πανικό της επερχόμενης εκλογικής ήττας άρχισαν τις παροχές, χωρίς ενημέρωση και συμφωνία με τους δανειστές. Απόρροια αυτών να διαμηνύσουν στην τότε κυβέρνηση, ότι πιθανό αίτημα θα τύχει απόρριψης από το Eurogroup.

Το υπουργείο Οικονομικών από την πρώτη στιγμή κινήθηκε συστηματικά και μεθοδικά έτσι ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία της χώρας και επίσης να εκπληρωθούν όλες οι απαραίτητες τεχνικές προϋποθέσεις για την αποδοχή του αιτήματος πρόωρης εξόφλησης του ακριβού μέρους των δανείων του ΔΝΤ, το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι Ευρωπαίοι αποδέχθηκαν – κατ΄  αρχήν – το αίτημα και πλέον απομένουν τα τυπικά ώστε να προχωρήσει η αποπληρωμή.

Το ελληνικό δημόσιο κερδίζει περίπου 75 εκατ. το χρόνο, δεδομένου ότι τα εν λόγω δάνεια, περίπου 3 δισ ευρώ, έχουν μέσο επιτόκιο 5,13%, την ώρα μάλιστα που το τρέχον κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου για 10 χρόνια, όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους δεν υπερβαίνουν το 1,6%. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς με την κίνηση αυτή βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, ενώ επιτυγχάνεται και σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων της αγοράς που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του ΔΝΤ, διασφαλίζοντας έτσι την αναγκαία προβλεψιμότητα για τις μελλοντικές δαπάνες.