Έντονο ενδιαφέρον από ενεργειακούς κολοσσούς για προμήθεια ΦΑ

Με τη συμμετοχή 25 εταιριών από τη διεθνή αγορά ενέργειας έκλεισε η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου της Κύπρου, καταγράφοντας έντονο διεθνές ενδιαφέρον από ενεργειακούς κολοσσούς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΦΑ «ο έντονος ανταγωνισμός για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), επιβεβαιώνει ότι η στρατηγική επιλογή για τη δημιουργία FSRU κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Οι «οίκοι»/προμηθευτές που διεκδικούν τη συμμετοχή τους στα επόμενα στάδια, της υποβολής προσφορών και διαπραγματεύσεων είναι οι Gunvor International B.V. Amsterdam, Naturgy LNG Marketing Limited, Centrica LNG Company Limited, Endesa Energia S.A., Cheniere Marketing International LLP, Equinor ASA, Novatek Gas & Power Asia Pte Ltd, Shell International Trading Middle East Ltd, Enel Global Trading, Eni Trading & Shipping S.p.A., Total Gas & Power Asia Private Ltd, Osaka Gas Kabushiki Gaisha, Powerglobe LLC, Repsol LNG Holding S.A., Petronas LNG Ltd, BP Gas Marketing Limited, Vitol SA, B.B. Energy (ASIA) Pte Ltd, Mytilineos S.A., Uniper Global Commodities SE, Marubeni Corporation, SONATRACH and Public Gas Corporation (DEPA) S.A., Eni SpA (Gas & LNG Marketing and Power), Glencore Energy UK Ltd και Mitsui & Co. Ltd.

Όπως αναφέρεται, η ΔΕΦΑ ακολουθώντας τη διεθνή πρακτική προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου, αποφάσισε να προχωρήσει στη διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού απευθύνοντας πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος τον Ιούνιο του 2019. Η διαδικασία αφορά στην προεπιλογή προμηθευτών LNG αφενός για σύναψη συμφωνιών που επιτρέπουν την αγορά «σποτ» φορτίων και αφετέρου για επιλογή προμηθευτή και υπογραφή συμβολαίου για τις βασικές ποσότητες, προστίθεται.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΦΑ, Δρ. Συμεών Κασσιανίδης, «η στροφή στο φυσικό αέριο συνιστά όχι μόνο εθνική στρατηγική αλλά και ευρωπαϊκή μας υποχρέωση για την επίτευξη των περιβαλλοντικών και ενεργειακών στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το γεγονός δε ότι μέσα από τον διαγωνισμό προέκυψαν πολυάριθμες και σε υψηλό επίπεδο συμμετοχές, μας γεμίζει αισιοδοξία σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση ανταγωνιστικών τιμών».

Η ΔΕΦΑ αναμένεται να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της υποβολής προσφορών των προεπιλεχθέντων και στη συνέχεια στην έναρξη των διαδικασιών για σύναψη συμβάσεων για την αγορά «σποτ» φορτίων κατά τις αρχές του νέου έτους.

Όσον αφορά το διαγωνισμό για την ανάπτυξη και λειτουργία των υποδομών LNG η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά εφόσον δεν υπήρχε καμία ένσταση από τους λοιπούς ενδιαφερόμενους προς την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, αναφέρεται.

Η εξέλιξη αυτή δίνει το δικαίωμα στην Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) να προχωρήσει βάσει των σχεδιασμών και του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος, καλώντας την πρώτη σε κατάταξη κοινοπραξία για υπογραφή του συμβολαίου το αμέσως επόμενο διάστημα, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ