Επίσκεψη που ενόχλησε την Άγκυρα

Η επίσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα στη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Ιμπραήμ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ-Ασάφ, προκάλεσε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην Άγκυρα παρά στην Κύπρο και στο Ριάντ. Ήταν μια επίσκεψη την οποία τα ξένα μέσα ενημέρωσης προκάλεσαν ιστορική, καταγράφοντας την ίδια ώρα τις έντονες αντιδράσεις από τουρκικής πλευράς.

Η επίσκεψη Αλ-Ασάφ στο νησί ήρθε να προσθέσει μια ακόμα σελίδα αντιπαράθεσης μεταξύ της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας. Φαίνεται πως εκείνο που ενόχλησε την τουρκική πλευρά ήταν οι δηλώσεις που είχαν γίνει από τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών, εκφράζοντας στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία έναντι των προκλήσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε διπλωματικό επίπεδο δεν θεωρείται τυχαίο ότι ευθύς μετά την επίσκεψη Αλ-Ασάφ στην Κύπρο η τουρκική τηλεόραση (TRT) έσπευσε να καταγράψει δηλώσεις του Γιασίν Ακτάι. Δηλώσεις που προβλήθηκαν από τον αραβόφωνο κανάλι της TRT. Οι δηλώσεις Ακτάι προβλήθηκαν από το σαουδαραβικό δίκτυο Αλ-Αραμπίγια.

Στην είδησή του το σαουδαραβικό δίκτυο σημείωσε πως «υψηλόβαθμος σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τη Σαουδική Αραβία γιατί «προτίμησε τους Ευρωπαίους και μη μουσουλμάνους» έναντι της Τουρκίας και άλλων μουσουλμανικών χωρών μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο». Περαιτέρω σημειώνεται πως ο Ακτάι διερωτήθηκε «τι έχει να κερδίσει το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας από αυτή την επίσκεψη και την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων με τη “νότια Κύπρο”, την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει;».

Συνεχίζοντας να παίζει με το θρησκευτικό στοιχείο, ο Ακτάι ανέφερε ακόμα πως «η Σαουδική Αραβία δεν θα έπρεπε να αναγνωρίσει αυτή τη χώρα, αλλά, ως μουσουλμανικό κράτος και ως μέλος του Οργανισμού Ισλαμικών Κρατών, αναμένουμε και ελπίζουμε απ’ αυτούς να αναγνωρίσουν το κράτος της “τουρκικής Κύπρου”, που είναι μια μουσουλμανική χώρα».

Σε άλλα δημοσιεύματα σημειώνεται πως η επίσκεψη Αλ-Ασάφ έρχεται να προσθέσει στην υφιστάμενη ψυχροπολεμική ατζέντα ανάμεσα στην Τουρκία και πολλές χώρες του Κόλπου οι οποίες βρίσκονται κάτω από την επιρροή της Σαουδικής Αραβίας. Παράλληλα η επίσκεψη αυτή στέλνει κι ένα μήνυμα προς την Τουρκία ως προς τις αντιδράσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει σε διάφορα επίπεδα για τις δραστηριότητές της όχι μόνο στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και εντός του αραβικού κόσμου ευρύτερα.

Από αυτή την κυπρο-σαουδική συνεργασία μπορεί να υπάρξει αμοιβαίο όφελος για Λευκωσία και Ριάντ. Από τη μια, είναι η ενίσχυση της σαουδικής παρουσίας στην ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη –κι αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Λευκωσία–, είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, σ’ ό,τι αφορά την Κύπρο και το Κυπριακό.

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας ήταν ένας χώρος όπου η Τουρκία δρούσε ελεύθερα. Τα δεδομένα άρχισαν να αλλάζουν λόγω Αιγύπτου αρχικά, και τώρα και λόγω Σαουδικής Αραβίας.

Διπλωματική κρίση και με τον Λίβανο 

Η Τουρκία δεν έχει μόνο προβλήματα με τη Σαουδική Αραβία, λόγω και της Κύπρου, αλλά και με τον Λίβανο. Αιτία και πάλι η «νεο-οθωμανική» πολιτική που ακολουθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε σειρά δημοσιευμάτων και αναλύσεων αναφέρεται χαρακτηριστικά πως η πολιτική που ακολουθεί ο Ερντογάν τον απομονώνει στη Μέση Ανατολή.

Ο Λίβανος είναι η τελευταία χώρα της Μέσης Ανατολής που προστέθηκε στον κατάλογο των κρατών που βρίσκονται σε σύγκρουση με την Άγκυρα. Αιτία οι ισλαμιστικές πολιτικές που ακολουθεί ο Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν κατηγόρησε την Τουρκία ότι προσπαθεί να επιβάλει οθωμανική κυριαρχία. Ο Αούν κατηγόρησε την Τουρκία για προσπάθεια επιβολής κρατικής τρομοκρατίας σε βάρος του Λιβάνου.

Οι τοποθετήσεις του Μισέλ Αούν είχαν γίνει λίγο μετά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στον Λίβανο. Ένα από τα θέματα που συζήτησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Βηρυτό ήταν και η οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Λιβάνου και Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Άγκυρα ασκεί πιέσεις για να μην προχωρήσουν σε συμφωνία Κύπρος και Λίβανος.

philnews