Η CIA φυγάδευσε πράκτορά της από τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ φυγάδευσαν από τη Ρωσία έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο – πράκτορα της Ουάσινγκτον- όπως αποκαλύπτει το CNNi σε ρεπορτάζ του.


Τη μυστική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε το 2017, επιβεβαίωσαν στο CNNi αρκετές διαφορετικές πηγές.

Μάλιστα, ένας από τους ανθρώπους που συμμετείχε στις συζητήσεις για την επιχείρηση τόνισε πως υπήρχαν φόβοι πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα αποκαλύψει την «πηγή» τους στο Κρεμλίνο.

Tο πρόσωπο αυτό εργαζόταν για δεκαετίες για τους Αμερικανούς, είχε απ’ ευθείας πρόσβαση στον Πούτιν και είχε διοχετεύσει φωτογραφίες που είχαν τραβηχτεί στα κρυφά στο γραφείο του προέδρου.

Πάντα σύμφωνα με το CNNi, οι Αμερικανοί έβγαλαν μυστικά τον πράκτορα αυτόν από τη Ρωσία το 2017, εξαιτίας των φόβων ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ή η κυβέρνησή του θα μπορούσαν να τον αποκαλύψουν, λόγω της κακής διαχείρισης εκ μέρους τους διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Σύμφωνα με τους New York Times, η CIA είχε προτείνει στην πηγή της να την βγάλει από τη Ρωσία ήδη από τα τέλη του 2016, όμως εκείνη αρνήθηκε, επικαλούμενη οικογενειακά προβλήματα.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν αρχίσει τότε να φοβούνται μήπως είχαν να κάνουν με διπλό πράκτορα -φόβοι που τελικώς αποδείχθηκαν αβάσιμοι μήνες αργότερα, όταν η πηγή δέχθηκε να φύγει.

Ο πληροφοριοδότης αυτός, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, αποδείχθηκε κεφαλαιώδους σημασίας πηγή πληροφοριών για τις αμερικανικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τη νεοϋορκέζικη εφημερίδα, ο πληροφοριοδότης ενέπλεξε επίσης άμεσα τον Πούτιν στην πειρατεία του εξυπηρετητή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, η οποία επέτρεψε να αποκαλυφθεί ένας τεράστιος όγκος μηνυμάτων που έφεραν σε δύσκολη θέση το στρατόπεδο της Κλίντον.

Ο πράκτορας αυτός ήταν η πιο πολύτιμη πηγή της CIA στη Ρωσία και η φυγή του από τη χώρα εμπόδισε τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να γνωρίζουν τις δραστηριότητες του Κρεμλίνου στη διάρκεια των εκλογών των μέσων της προεδρικής θητείας που έγιναν το 2018 στις ΗΠΑ, καθώς και στη διάρκεια των προετοιμασιών για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Διαψεύδει η Μόσχα

Τα δημοσιεύματα περί ύπαρξης πληροφοριοδότη έσπευσε να διαψεύσει η εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Γελένα Κρίλοβα.

«Ο Όλεγκ Σμολένκοφ, ο οποίος περιγράφεται ως πληροφοριοδότης των ΗΠΑ, ουδέποτε εργάστηκε στο Διοικητικό Διευθυντήριο του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας» δήλωσε η ίδια, μιλώντας στο Sputnik.

Πηγή: cnn.gr