Η Πολεοδομία ολοκλήρωσε τη διαδικασία για ανάπτυξη των περιοχών των Βάσεων, ενημερώθηκε η Επ. Θεσμών

Η Πολεοδομία έχει ολοκληρώσει την τεχνοκρατική διαδικασία που αφορά την ανάπτυξη των περιοχών των Βρετανικών Βάσεων με το ζήτημα να βρίσκεται για τρίτη φορά ενώπιον του Διοικητή των ΒΒ, όπως ενημέρωσε την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ο Διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως Κυριάκος Κούνδουρος. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι η Επιτροπή θα ζητήσει να τύχει πλήρους ενημέρωσης από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία της Επιτροπής ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε ότι «η πολεοδομία είναι για κάποιους ο κινητήριος μοχλός της οικονομίας και για κάποιους είναι και τροχοπέδη στην ανάπτυξη λόγω καθυστερήσεων που παρατηρούνται».

Θεωρούμε ως Επιτροπή Θεσμών, με αυτά που έχουν ακουστεί και σήμερα, «ως θετικό το έργο της Πολεοδομίας, αλλά ταυτόχρονα επιβάλλεται αλλαγή του τρόπου λειτουργίας, να γίνει πιο γρήγορη, συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για να επιταχύνει τις διαδικασίες της ώστε να μην υπάρχουν οι καθυστερήσεις που υπάρχουν σήμερα», είπε.

Ο κ. Ζαχαρίου ενημέρωσε επίσης ότι το τοπικό σχέδιο της Λάρνακας, το οποίο όπως και άλλα, έχει ακυρωθεί για διαδικαστικούς λόγους, θα είναι έτοιμο περίπου σε δύο μήνες για να επαναδημοσιευθεί όπως είχε πριν.

Για τις Βρετανικές Βάσεις, ανέφερε ότι «η Πολεοδομία έχει ολοκληρώσει την τεχνοκρατική διαδικασία όσον αφορά την ανάπτυξη στα πλαίσια των Βρετανικών Βάσεων και αναμένουμε εξελίξεις», προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα απευθυνθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών για να έχει πλήρη ενημέρωση πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί έτσι ώστε οι κάτοικοι των περιοχών στις ΒΒ να απολαμβάνουν ό,τι απολαμβάνουν και οι υπόλοιποι Κύπριοι πολίτες.

Έχουν δοθεί ήδη τα σχέδια προς τις Βρετανικές Βάσεις και αναμένουμε εξελίξεις, σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών ανέφερε ότι σήμερα στις Βάσεις δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικά ανάπτυξη. Πρόσθεσε ότι έχουν δοθεί χαλαρώσεις και μπορούν κάτοικοι συγκεκριμένων κοινοτήτων να κτίζουν σε χωράφια, χωρίς να μπορεί να γίνει διαχωρισμός σε οικόπεδα.

Αυτό που θα γίνει με την αλλαγή, πρόσθεσε, «είναι ότι θα ισχύσει ότι ισχύει στην υπόλοιπη Κύπρο». Μια περιοχή των βάσεων θα χαρακτηριστεί ως ζώνη οικιστική θα μπορεί να διαχωριστεί σε οικόπεδα και θα μπορούν να κτίσουν ως έχει το σχέδιο ή η δήλωση πολιτικής για την συγκεκριμένη κοινότητα, εξήγησε.

Για πρώτη φορά, αν ολοκληρωθεί σύντομα, οι κάτοικοι αυτών των περιοχών θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους «και να πάψουν να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας όπως ήταν μέχρι σήμερα» είπε.

Τοποθετούμενος ενώπιον της Επιτροπής νωρίτερα ο Διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας Κυριάκος Κούνδουρος ανέφερε σχετικά με τις ΒΒ ότι τον περασμένο Δεκέμβριο δόθηκαν όλοι οι χάρτες και η περιβαλλοντική μελέτη στο Διοικητή των ΒΒ, ο οποίος επανήλθε δύο φορές εγείροντας περιβαλλοντικά ζητήματα. Σύμφωνα με τον κ. Κούνδουρο έγιναν και αυτές οι διορθώσεις και αλλεπάλληλες συσκέψεις.  Το θέμα βρίσκεται εκ νέου ενώπιον του Διοικητή των ΒΒ για τρίτη φορά, πρόσθεσε.

Εξήγησε επίσης ότι το Υπουργείο Εξωτερικών συντονίζει τις ενέργειες και δίνει οδηγίες. Εμείς είμαστε πάντοτε ένα βήμα μπροστά στο ζήτημα, είπε.

Τα προβλήματα με τα ψηλά κτίρια στην επόμενη συνεδρία στην παρουσία του ΥΠΕΣ

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών είπε ακόμη ότι η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει την συζήτησή της ενώπιον του πολιτικού προϊσταμένου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο όγκος των ερωτήσεων των βουλευτών ήταν πάρα πολύ μεγάλος γι’ αυτό, είπε, «έχουμε αποφασίσει την συνέχιση της συνεδρίας σε 15 μέρες», είπε ο κ. Ζαχαρίου, προσθέτοντας ότι έχουμε ζητήσει και την παρουσία του πολιτικού προϊστάμενου του Υπουργείου Εσωτερικών για θέματα πολιτικής.

Στόχος μας είναι μετά την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης μελέτης, η έκδοση μιας έκθεσης εκ μέρους της Επιτροπής Θεσμών που θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια για να γίνει μια συζήτηση γιατί θεωρούμε ότι αν βελτιωθεί το συγκεκριμένο τμήμα θα βοηθήσει πολύ περισσότερο στην ανάπτυξη, εξήγησε ο ίδιος.

Ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε ότι την Επιτροπή απασχόλησαν τα ψηλά κτίρια, προβλήματα που προκαλούνται στην κυκλοφορία και η προστασία του περιβάλλοντος, θέματα που θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρία.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης σε δική του δήλωση ανέφερε ότι «η Κύπρος είναι η χώρα των πολεοδομικών σκανδάλων για τα οποία όμως κύρια ευθύνη έχουν οι εκάστοτε πολιτικοί αρμόδιοι».

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, έχουμε ζητήσει στη επόμενη συνεδρίαση να έρθει ο Υπουργός, ο πολιτικός προϊστάμενος για να δώσει λόγο για το τεράστιο πολεοδομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα που λέγεται ανύπαρκτη πολιτική για την ανάπτυξη των ψηλών κτιρίων, για τα τεράστια περιβαλλοντικά σκάνδαλα, όπως είπε, στην χερσόνησο του Ακάμα, στην Πέγεια, στο Λατσί, για την καταστροφή όλης της παραλιακής ζώνης της Κύπρου και για άλλα μεγάλα πολεοδομικά και περιβαλλοντικά εγκλήματα που συμβαίνουν συνεχώς στην Κύπρο.

ΚΥΠΕ