Η βουλευτής Ελένη Μαύρου μίλησε για την κλιματική αλλαγή στην Παγκόσμια Διάσκεψη CPA

Το στοίχημα δεν αφορά απλά την ανάγκη αντιμετώπισης των απειλών της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τη διαβίωση των μελλοντικών γενεών σε ένα καθαρότερο και πιο βιώσιμο πλανήτη, επεσήμανε σήμερα η βουλευτής Ελένη Μαύρου, σε παρέμβασή της στην 64η Παγκόσμια Διάσκεψη του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (CPA).

Οι εργασίες της Διάσκεψης πραγματοποιούνται στην Καμπάλα της Ουγκάντας και σε αυτήν συμμετέχει αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελούμενη από τους βουλευτές Ελένη Μαύρου (επικεφαλής) και Χρίστο Ορφανίδη.

Η κ. Μαύρου συμμετείχε σήμερα σε θεματικό εργαστήριο για την κλιματική αλλαγή, όπου συζητήθηκαν τα επιτεύγματα, οι προκλήσεις και η αποτελεσματικότητα των κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων.

Στην ομιλία της, η κ. Μαύρου αναφέρθηκε στην ιλιγγιώδη αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που οδηγούν στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά και της παγκόσμιας θερμοκρασίας, καθώς και σε εκτεταμένες καταστροφές, όπως οι πρόσφατες πυρκαγιές στη Σιβηρία και στον Αμαζόνιο.

Η περιοχή της Μεσογείου, συνέχισε, έχει ήδη αρχίσει να αντιμετωπίζει υψηλές θερμοκρασίες, παρατεταμένες ξηρασίες, λειψυδρία και κίνδυνο ερημοποίησης. Όλα αυτά, σημείωσε, επιτάσσουν πιο έντονα από ποτέ την ανάγκη να επιτευχθούν οι συμφωνηθέντες στόχοι σε σχέση με την αλλαγή του κλίματος.

Η κ. Μαύρου ανέφερε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων επικύρωσε τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2016, προσθέτοντας ότι η Κύπρος εργάζεται για υλοποίηση των στόχων της κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο των πολιτικών αειφόρου ανάπτυξης και σύμφωνα με την Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ.

Σε εθνικό επίπεδο, σημείωσε, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και την προώθηση βιώσιμων πολιτικών τουρισμού, ενώ παράλληλα προωθείται ενεργά η περιφερειακή συνεργασία σε ευρύτερα ζητήματα, όπως η προστασία της λεκάνης της Μεσογείου από τις ποικίλες μορφές θαλάσσιας ρύπανσης.

Επίσης, επεσήμανε τη σημασία των κοινοβουλευτικών ανταλλαγών, προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία, να εφαρμοστούν και να προωθηθούν οι πολιτικές αειφόρου ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, πρέπει να ασκηθεί πίεση στις κυβερνήσεις προς θέσπιση νομοθεσίας για την εφαρμογή εθνικών συστημάτων διαχείρισης του κλίματος και της ενέργειας και για να υπάρξει συντονισμός της κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο. Αυτή η διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην Κύπρο, σημείωσε η κ. Μαύρου.

Η Κοινοπολιτεία, με τους ποικίλους και πλούσιους πόρους της και με την ενίσχυση της συνεργασίας προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας την κοινή τεχνογνωσία, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά σε αυτές τις προσπάθειες, είπε.

Οι εργασίες της Διάσκεψης λήγουν αύριο με Συνεδρία της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου. Η επόμενη Παγκόσμια Διάσκεψη του CPA θα πραγματοποιηθεί το 2020 στον Καναδά.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΒΑ)