Ημέρα αποχαιρετισμού για την Επίτροπο του Παιδιού

Σε κλίμα συγκίνησης η συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Συγκινησιακό κλίμα αποχαιρετισμού επικράτησε στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019, τελευταία φορά που η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά προσκλήθηκε και παρακάθισε σε συνεδρία της Επιτροπής, αφού η θητεία της ως Επίτροπος για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού και ως Επίτροπος Νομοθεσίας λήγει στις 8 Σεπτεμβρίου 2019.  «Έχω υπηρετήσει ως Επίτροπος Νομοθεσίας από το 2002 και ως Επίτροπος για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού από το 2008 και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές και ειδικά στη δική σας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γιατί εξ ορισμού στα θέματα των δικαιωμάτων του παιδιού, είστε η Επιτροπή στην οποία έστελνα όλες τις Εκθέσεις μου για σκοπούς κοινοβουλευτικού ελέγχου», είπε η κυρία Κουρσουμπά απευθυνόμενη στην Πρόεδρο της Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου και στα παρευρισκόμενα μέλη της Μαριέλλα Αριστείδου, Σκεύη Κουκουμά, Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Αννίτα Δημητρίου. Εκ μέρους της Επιτροπής πήρε αρχικά τον λόγο η  Στέλλα Κυριακίδου – και στη συνέχεια οι υπόλοιπες βουλευτίνες – που συγχάρηκε την Επίτροπο για το έργο της και την ευχαρίστησε «για τη συνεργασία της και τη συμβολή της στην προαγωγή και την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού».

Πάθος, ενθουσιασμός, πραγματική πίστη

«Καθιερώσατε τον νέο θεσμό του Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού ώστε να γίνει μέρος της συνείδησης του καθενός», είπε η Στέλλα Κυριακίδου απευθυνόμενη στην απερχόμενη Επίτροπο «και αυτό το έχετε κερδίσει με το πάθος σας, τον ενθουσιασμό σας και την πραγματική πίστη σας στα δικαιώματα του παιδιού». Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε «τομές που έγιναν όσον αφορά τα δικαιώματα του παιδιού τα τελευταία δέκα χρόνια όταν ξεκίνησε ο θεσμός του Επιτρόπου» και σε αλλαγές προς το καλύτερο, για τα παιδιά της Κύπρου, όπως η κύρωση της Σύμβασης Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση. «Θα μας λείψετε…πρέπει να το πω αυτό…», είπε εμφαντικά η κυρία Κυριακίδου, η οποία σε δευτερολογία της πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να σας πω πόση περηφάνια ένιωσα όταν ήμουν στο εξωτερικό ως Γενική Εισηγήτρια του Συμβουλίου της Ευρώπης που άκουγα από άλλους Επιτρόπους Ευρωπαϊκών χωρών για τη δική μας Επίτροπο. Εκεί βλέπεις την αναγνώριση έξω από τα δικά μας σύνορα…ξέρω και πόση δουλειά κάνατε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ευχαριστούμε κυρία Κουρσουμπά».

«Όλοι ανήκουμε στην ίδια ομάδα»

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής, επίσης βουλευτίνα του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου στον σύντομο χαιρετισμό της εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα βρεθεί κάποιος αντάξιος να συνεχίσει το έργο σας γιατί έχουμε να κάνουμε με παιδιά και είμαι σίγουρη ότι θα συνεχίσετε να υπερασπίζεστε τα δικαιώματά τους γιατί είναι το μέλλον του τόπου». Η τρίτη βουλευτίνα του ΔΗΣΥ στην Επιτροπή Αννίτα Δημητρίου παρατήρησε ότι «θα είναι δύσκολο να φανεί αντάξιος όποιος αναλάβει στη θέση σας» και συνέχισε: «Ξέρω ότι πολλές φορές μπορεί να σας πικράναμε ή σας απογοητεύσαμε…σημασία έχει ότι όλοι ανήκουμε στην ίδια ομάδα για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, που αγωνίζεται να αλλάξει μια κουλτούρα και να κάνουμε καλύτερο αυτό τον τόπο όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα. Το δικό σας όνομα έχει μείνει στην ιστορία και είμαι σίγουρη ότι δεν θα σταματήσετε…όλοι εδώ θα συνεχίσουμε να παλεύουμε όπου και να είμαστε και σας ευχαριστούμε για όσα έχετε κάνει».

Αφοσίωση στο καθήκον και όχι…στην κυβέρνηση

Από το ΑΚΕΛ η Σκεύη Κουκουμά τόνισε ότι ο θεσμός του Επιτρόπου για το Παιδί στη διάρκεια της υπηρεσίας της κυρίας Κουρσουμπά «λειτούργησε σε πολύ ψηλό επίπεδο αφού έχει ακουστεί ο διαφορετικός λόγος για την αναγνώριση και τον σεβασμό των δικαιωμάτων του παιδιού, που πολλές φορές μπορεί να μην είναι κατανοητός στην ευρύτερη κοινωνία – αλλά το ότι ακούγεται, περνά μηνύματα, αλλάζουν αντιλήψεις, έτσι που να ξεχωρίσουμε την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού από τον σεβασμό των δικαιωμάτων του παιδιού. Κι εμείς αναγνωρίζουμε ότι έχετε συμβάλει πραγματικά προς αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζω να βρεθεί κάποιος αντάξιος να συνεχίσει το δικό σας έργο και να το πάρει παραπέρα». Σε μια παρέμβαση με πιο «προσωπικό» τόνο, η επίσης βουλευτίνα του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε μεταξύ άλλων: «Αυτό που ξέρω είναι ότι η κυρία Κουρσουμπά ήταν παρούσα, όσες φορές ζήτησα τη στήριξη της για θέματα που αφορούσαν παιδιά ή ένιωθα ότι κινδύνευαν παιδιά. Το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι δεν δίστασε να συγκρουστεί ακόμα και με την κυβέρνηση που τη διόρισε, όταν έπρεπε να υποστηρίξει δικαιώματα παιδιών. Για μένα έτσι πρέπει να λειτουργούν όλοι οι Επίτροποι – η αφοσίωσή τους δεν πρέπει να είναι στην κυβέρνηση που τους διορίζει, αλλά στο καθήκον που εντέλλονται να υπηρετήσουν. Και η κυρία Κουρσουμπά το έπραξε αυτό – και δεν είναι πολλά τα παρόμοια παραδείγματα – και θέλω να τη συγχαρώ για το σθένος και την αγάπη που έδειξε για τα παιδιά».

Ποιος θα συνεχίσει τη δουλειά;

Μετά τη λήξη της συνεδρίας έγιναν επίσης ενώπιον των ΜΜΕ αποχαιρετιστήριες δηλώσεις, με τη Στέλλα Κυριακίδου να επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «έχουν κερδίσει πάρα πολλά τα παιδιά μας από τον θεσμό αυτό, ο οποίος δεν μπορεί να μην συνδέεται με το πρόσωπο της κυρίας Κουρσουμπά που ήταν και η πρώτη μας Επίτροπος και είμαι σίγουρη ότι θα είναι δίπλα στα παιδιά της Κύπρου όλα τα επόμενα χρόνια».

Στη δική της σύντομη αναφορά η Σκεύη Κουκουμά  τόνισε ότι «αυτό που μας ανησυχεί, είναι ποιος θα διοριστεί για να μπορέσει να συνεχίσει τη δουλειά και τις προσπάθειες της κυρίας Κουρσουμπά, η οποία διαμόρφωσε τον θεσμό και έχει ταυτίσει το όνομα της με την προστασία και την ευημερία των παιδιών».

Ευχαριστίες και παραινέσεις προς ΜΜΕ

Τον λόγο πήρε και η Λήδα Κουρσουμπά που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις δύσκολες προσπάθειες της ίδιας και των συνεργατών της. «Νιώθω ικανοποίηση αποχωρώντας», συνέχισε, «ότι έχει γίνει η διαφορά και ότι σήμερα τα δικαιώματα του παιδιού είναι στον δημόσιο διάλογο, ότι έχει γίνει κατανοητό στην κοινωνία ότι τα παιδιά είναι και το παρόν, όχι μόνο το μέλλον, ότι τα παιδιά πρέπει να είναι ορατά και πρέπει να ακούγονται και να λαμβάνονται υπόψη ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητα τους». Καταλήγοντας η Επίτροπος ευχαρίστησε και τους δημοσιογράφους. «Θέλω να πω», είπε, «ότι σας θεωρούσα πάντα συνοδοιπόρους και υποστηρικτές του θεσμού που υπηρέτησα, είτε γιατί από εσάς αντλούσα πληροφορίες για περιπτώσεις παραβιάσεων των δικαιωμάτων του παιδιού, αλλά και γιατί – κι αυτό είναι πολύ σημαντικό – είστε εκείνοι οι οποίοι δίνοντάς μου λόγο και χρόνο βοηθήσατε να περάσουμε στην κοινωνία τα μηνύματα που αφορούν τα δικαιώματα του παιδιού και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία. Επίσης έχετε λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς τις αρμόδιες Αρχές ώστε να εξετάζουν τουλάχιστον τις εισηγήσεις του θεσμού και να νιώθουν την υποχρέωση να τις υλοποιήσουν. Είμαι βέβαιη ότι κι εσείς θα συνεχίσετε να ασχολείστε με τον ίδιο τρόπο όσον αφορά τα δικαιώματα του παιδιού και θα στηρίξετε και τον επόμενο φορέα». Να σημειώσουμε ότι η Επίτροπος απευθύνθηκε προς τους εκπροσώπους του Τύπου και γραπτώς με ανοικτή επιστολή της στις 29 Αυγούστου 2019, με ευχαριστίες, αλλά και παραινέσεις, τονίζοντας τα ακόλουθα: «Ως διαμορφωτές της κοινής γνώμης πρέπει να συνεχίσετε να αναδεικνύετε τα θέματα δικαιωμάτων του παιδιού και τα σωστά πρότυπα, με γνώμονα ότι τα παιδιά υιοθετούν συμπεριφορές, στάσεις, νοοτροπίες και αξίες, οι οποίες επηρεάζουν την ανάπτυξη της προσωπικότητας τους. Εύχομαι στον καθένα και στην κάθε μια από εσάς υγεία και δύναμη να συνεχίσετε το δύσκολο και απαιτητικό, αλλά πολύ σημαντικό έργο που επιτελείτε».

Φώτο: Οι βουλευτίνες της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μαζί με τη Λήδα Κουρσουμπά στην τελευταία συνεδρία όπου συμμετείχε ως Επίτροπος για το Παιδί, φωτογραφίζονται για την «24» τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019. Από αριστερά Μαριέλλα Αριστείδου, Έφη Σταύρου (η Γραμματέας της Επιτροπής), Αννίτα Δημητρίου, Σκεύη Κουκουμά, Στέλλα Κυριακίδου, Λήδα Κουρσουμπά και Ειρήνη Χαραλαμπίδου.