Καταδίκη πρώην κοινοτάρχη Φοινιού για κλοπή

Ποινή φυλάκισης δεκαοκτώ μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε χθες το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού στον 67χρονο πρώην κοινοτάρχη του χωριού Φοινιού για οικειοποίηση χρηματικού ποσού που προοριζόταν για το ταμείο του Κοινοτικού Συμβουλίου. Μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία το Δικαστήριο Λεμεσού έκρινε ένοχο τον 67χρονο και στις τέσσερις συνολικά κατηγορίες που αντιμετώπιζε, της κλοπής από δημόσιο λειτουργό, της αθέμιτης κτήσης περιουσιακού οφέλους, του δόλου και κατάχρησης εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό κατά παράβαση του Νόμου και της νομιμοποίησης εσόδων από δραστηριότητες. Αδικήματα που διεπράχθησαν από τον Αύγουστο του 2007 μέχρι το Νοέμβριο του 2015.


Στην απόφαση, το Δικαστήριο επεσήμανε τη σοβαρότητα των αδικημάτων που αντιμετώπιζε ο κατηγορούμενος και κυρίως την αναγκαιότητα για επιβολή αποτρεπτικών ποινών για τέτοιου είδους αδικήματα. Αν και στην επιμέτρηση της ποινής έχουν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος επέστρεψε όλο το χρηματικό ποσό που καταχράστηκε πριν ακόμα κατηγορηθεί, η απολογία και η μεταμέλεια του κατηγορουμένου, η ηλικία του, οι προσωπικές και οικογενειακές περιστάσεις, τα προβλήματα υγείας του, το λευκό ποινικό του μητρώο καθώς και τα άλλα ελαφρυντικά που τέθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου.

Να σημειωθεί ότι η υπόθεση αποκαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 2015 μετά από σχετική καταγγελία που έγινε στην Αστυνομία από τον αντιπρόεδρο και νυν κοινοτάρχη Φοινιού. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κατά τη χρονική περίοδο 2007-2011, ενώ ο παραπονούμενος διέμενε με την οικογένειά του στην Ελλάδα είχε αποστείλει ή είχε δώσει σε διάφορα χρονικά διαστήματα το χρηματικό ποσό το 7.000 ευρώ στον πρώην κοινοτάρχη ως δωρεά στην κοινότητα Φοινιού, με σκοπό την υλοποίηση κάποιων κοινωφελών έργων εις μνήμην του γιού του που είχε αποβιώσει σε εργατικό ατύχημα στην Ελλάδα.

Ο παραπονούμενος αρχικά κατέθεσε το χρηματικό ποσό των €5.500 με έμβασμα στον προσωπικό τρεχούμενο τραπεζικό λογαριασμό του κατηγορουμένου, στην Τράπεζα Κύπρου, ενώ στη συνέχεια μετά από δύο άλλες συναντήσεις που είχε με τον κατηγορούμενο, του έδωσε άλλα €1.000 σε μετρητά και το ποσό των €500 σε επιταγή της Alpha bank. Με τον επαναπατρισμό του το 2014 στην Κύπρο, ο παραπονούμενος επανειλημμένα ζητούσε να του δοθούν αντίγραφα των αποδείξεων και καταθέσεων των εισφορών του, αλλά και να μάθει τι έργα κοινωφελή είχαν γίνει με τη δωρεά που έκανε στο χωριό, ωστόσο ο κατηγορούμενος απέφευγε να του δώσει οποιαδήποτε απάντηση.

Μετά από παρέλευση αρκετού χρονικού διαστήματος και αφού ο κατηγορούμενος αρνήθηκε να προσκομίσει οποιαδήποτε απόδειξη ή να δώσει εξήγηση για το τι έκανε τα χρήματα που του έδωσε ο παραπονούμενος ως δωρεά για να γίνουν έργα στην κοινότητα, τότε ο τελευταίος προχώρησε σε καταγγελία στην Αστυνομία.

Πηγή: philnews