Κυπριακό: Η συνέχεια στη Νέα Υόρκη

Η αποστολή της Τζέιν Χολ Λουτ ως προς τη συνομολόγηση των Όρων Αναφοράς δεν ολοκληρώθηκε με τις επαφές της στην Κύπρο σ’ αυτή τη φάση και θα συνεχιστούν και στο επόμενο διάστημα.
Αυτό ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει η ίδια κατά την κοινή συνάντηση που είχε με τους δύο ηγέτες αργά χθες το απόγευμα. Αυτή ήταν και η πρώτη συνάντηση που πέτυχε να έχει ταυτόχρονα με τους δύο ηγέτες.
Παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε σ’ αυτή τη φάση να πετύχει συνομολόγηση των Όρων Αναφοράς, η Τζέιν Χολ Λουτ δεν φάνηκε απαισιόδοξη υποδεχόμενη τους δύο ηγέτες.
Μιλώντας για πρώτη φορά μπροστά στις κάμερες η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ευχαρίστησε τους δύο ηγέτες για συναντήσεις που είχαν αυτή την εβδομάδα.
Σημείωσε ότι είχαν «σοβαρές συζητήσεις οι οποίες ήταν αρκετά επικεντρωμένες». Ανέφερε πως «αυτή είναι μια προσπάθεια που συνεχίζεται και οι δύο ηγέτες είναι θετικοί στο να συνεχίσει αυτή η διαδικασία».
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον χώρο του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας, όπου είχε μια άτυπη κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί και την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν έγινε η οποιαδήποτε συζήτηση κατά τη διάρκεια της μικρής δεξίωσης, απλά φιλικές ανταλλαγές και αστεϊσμοί, αλλά φυσικά και η έκφραση ελπίδας και η ενθάρρυνση της κ. Λουτ να συνεχίσει την προσπάθεια με την ελπίδα να καταλήξουμε σε κάτι που θα δημιουργεί προοπτικές για δημιουργικό διάλογο».
Ερωτηθείς πώς θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι θέμα της κ. Λουτ με τις επαφές που θα έχει και με τις εγγυήτριες δυνάμεις να κρίνει ή να προετοιμάσει κάτι που να αποτελεί τη βάση για τους όρους αναφοράς». Ως προς την προοπτική μιας τριμερούς συνάντησης ο ΠτΔ είπε πως αυτό που ο ίδιος ξέρει είναι για τη συνάντηση που θα έχει με τον ΓΓ ΟΗΕ αργότερα αυτό τον μήνα.
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου για να μεταβεί στην άτυπη κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στην παρουσία της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, και ερωτηθείς αν αυτή η συνάντηση μπορεί να μας φέρνει πιο κοντά στη διαμόρφωση όρων αναφοράς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «υποδηλοί ότι η προσπάθεια συνεχίζεται. Πέραν τούτου, ουδέν σχόλιο».
Το πρωί χθες η Τζέιν Χολ Λουτ είχε ακόμα δύο συναντήσεις, αρχικά με τον Μουσταφά Ακιντζί και στη συνέχεια με τον Νίκο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η συνάντηση Αναστασιάδη-Λουτ δεν μπήκε σε βάθος συζήτηση επί των όρων αναφοράς.
Με την αναχώρηση της Τζέιν Χολ Λουτ από το Προεδρικό Μέγαρο τα Ηνωμένα Έθνη έκαναν την πρώτη τους ανακοίνωση σε σχέση με τις επαφές της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα. Ανακοίνωσαν ότι στις 6 το απόγευμα η Λουτ θα είχε κοινωνική συνάντηση με τους δύο ηγέτες στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.
Από μόνη της η συνάντηση αποτελούσε μια εξέλιξη λαμβάνοντας υπόψη ότι όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε άρνηση από τον Μουσταφά Ακιντζί στο να βρεθούν οι δύο ηγέτες με τη Λουτ.
Ήταν εμφανές και από τις τελευταίες επαφές που έκανε η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν ήταν στόχος της να οδηγήσει τα πράγματα σε ένα αδιέξοδο και θέλησε να κρατήσει την πόρτα ανοικτή, ώστε η προσπάθεια να συνεχιστεί.
Το στίγμα του τι θα ακολουθούσε έδωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ευθύς μετά την αποχώρηση της Τζέιν Χολ Λουτ το μεσημέρι από το Προεδρικό. Είπε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται και για αυτό γίνεται αυτή η απογευματινή συνάντηση των δύο ηγετών στην παρουσία της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ.
Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως η απογευματινή συνάντηση θα είναι άτυπη και κοινωνικού χαρακτήρα. Στις δηλώσεις του που ακολούθησαν της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με την κ. Λουτ, και ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ να ανακοινώσει συμφωνία, ο Εκπρόσωπος είπε πως θα γίνουν οι ανακοινώσεις εν καιρώ μετά τη συνάντηση.
«Το γεγονός ότι σήμερα θα συναντηθούν οι δύο ηγέτες είναι κάτι το οποίο σίγουρα είναι θετικό και η δική μας πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το επεδίωκε πάντοτε», ανέφερε.
Πηγή:philenews.com