Κυπριακό και πράσινη ατζέντα συζήτησαν Μητσοτάκης – Γκουτέρες

Ουσιαστική και γόνιμη χαρακτήρισε τη συζήτησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν σήμερα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και τα θέματα που συζήτησαν ήταν το Κυπριακό και η κλιματική αλλαγή.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα «για την πολύ ουσιαστική συνεισφορά του και διαρκή προσπάθειά του στην επίλυση αυτού του εθνικού ζητήματος».

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε «την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στα δίκαια αιτήματα της ελληνοκυπριακής κοινότητας για να βρεθεί επιτέλους μια δίκαιη και βιώσιμη λύση σ’ αυτό το χρόνιο πρόβλημα το οποίο ταλανίζει τον ελληνισμό εδώ και 45 χρόνια».

Συζήτησαν επίσης την «πράσινη ατζέντα» και την κλιματική αλλαγή, θέματα που ο ΓΓ του ΟΗΕ έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα της προσωπικής του ατζέντας.

«Του επανέλαβα την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στην πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμη ανάπτυξης και του παρουσίασα το σχέδιο της χώρας μας για το πώς η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής μάχης γα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Μετά τη συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και την κυπριακή αντιπροσωπεία, τους οποίους ενημέρωσαν για τη σημερινή συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες, όπως και τη χθεσινή με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπάρχει ικανοποίηση για την συνάντηση Μητσοτάκη – Γκουτέρες, με την ελληνική αντιπροσωπεία να βλέπει στον ΓΓ του ΟΗΕ διάθεση για ενεργή εμπλοκή, με στόχο να σπρώξει τα πράγματα ώστε να επιτευχθεί η επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Να σημειωθεί ότι η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 6 μμ (τοπική ώρα).

Πηγή: ΚΥΠΕ