Μ.Κυρατζή: Κανένα παιδί δεν περισσεύει για να φεύγει… (Video)

Συγκλονισμό και θλίψη εκφράζει η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ), Μαρία Κυρατζή για το τραγικό και άδοξο τέλος ενός 15χρονου, υπογραμμίζοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι Υπηρεσίες των οποίων προΐσταται σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να αποσιωπηθούν τυχόν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν, είτε πρόκειται για διοικητικές είτε για πειθαρχικές ή ακόμη και για ποινικές. Μιλώντας στον Active η κα. Κυρατζή υπογράμμισε ότι «κανένα παιδί δεν περισσεύει για να φεύγει» και παρέπεμψε στην πρόταση της Υπουργού Εργασίας (που θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο) για διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας κατά παντός υπευθύνου, με ερευνούσα Αρχή την Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ερωτηθείσα πως αισθάνεται για το γεγονός ότι επιρρίπτονται ασήκωτες ευθύνες στις ΥΚΕ για το θάνατο του 15χρονου, η κα. Κυρατζή ανέφερε ότι θα πρέπει να αναμένουμε το αποτέλεσμα της ανεξάρτητης έρευνας, προκειμένου να διαφανεί αφενός μεν η συνοχή των ενεργειών που είχαν προηγηθεί του τραγικού συμβάντος και αφετέρου δε οι τυχόν ευθύνες όλων των εμπλεκομένων.

Η κα. Κυρατζή δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες που αφορούν τα γεγονότα της υπόθεσης για δύο λόγους: α) επειδή διατάχθηκε έρευνα που θα διερευνήσει σε βάθος, συνολικά και κατ’ αρμοδιότητα τα γεγονότα της υπόθεσης και β) επειδή δεν επιθυμεί να βγουν προς τα έξω ευαίσθητα και ιδιαίτερα δεδομένα που εμπλέκουν και τα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας. «Δεν γίνεται να συζητούμε δημοσίως συγκεκριμένες πτυχές της υπόθεσης, όχι διότι αποφεύγουμε την ευθύνη, αλλά γιατί εμπλέκονται και άλλοι άνθρωποι», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Κυρατζή, προσθέτοντας πως ότι έχει προηγηθεί θα διαφανεί στην έρευνα και εάν και εφόσον υπάρχουν ευθύνες, αυτές θα αναληφθούν. Πρόσθεσε δε ότι το αποτέλεσμα της έρευνας θα συμβάλει και στη βελτίωση του όλου συστήματος παροχής βοήθειας σε ευάλωτα άτομα και ειδικότερα σε παιδιά.

Κληθείσα να αναφέρει εάν οι ΥΚΕ θα μπορούσαν να ενεργήσουν κατά τρόπο που να αποφευχθεί αυτή η τραγική κατάληξη, η κα. Κυρατζή περιορίστηκε να πει ότι η μετακίνηση ενός παιδιού από την οικογένεια και τους γονείς του είναι η ύστατη λύση και επανέλαβε ότι θα πρέπει να αφήσουμε την έρευνα να καταδείξει τυχόν κενά και ελλείμματα.

Όσον αφορά τα δύο αδέρφια του 15χρονου, η κα. Κυρατζή ανέφερε πως, συνεκτιμώντας την κατάσταση μετά και τα τελευταία γεγονότα, κρίθηκε αναγκαία η μετακίνησή τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η μετακίνηση από το σχήμα της οικογένειας είναι οριστική. «Στη βάση των αναγκών λήφθηκε αυτό το άμεσο μέτρο», ανέφερε η Διευθύντρια των ΥΚΕ.

Κληθείσα να αναφέρει εάν θεωρεί ότι είναι δεμένα τα χέρια των ΥΚΕ, γεγονός που τις εμποδίζει να παρεμβαίνουν αυτεπάγγελτα και να λαμβάνουν άμεσες αποφάσεις χωρίς την εμπλοκή τόσων πολλών υπηρεσιών, η κα. Κυρατζή ανέφερε πως «αν οι ΥΚΕ καταφέρουν να συγκεντρώσουν επαρκή στοιχεία βεβαίως και παρεμβαίνουν». Σημείωσε ωστόσο πως από τη φύση τους οι ανάγκες που προκύπτουν παρουσιάζουν μια πολυσυνθετότητα, γι’ αυτό και επιδιώκεται πολυθεματική συνεργασία.

Η κα. Κυρατζή δεν θέλησε να πει αν οι γονείς του 15χρονου έτυχαν κάποιας υποστήριξης στο παρελθόν, τονίζοντας πως μέλη του ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος επικοινώνησαν μαζί της, ζητώντας σεβασμό ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Καταλήγοντας, η κα. Κυρατζή ανέφερε ότι όλα τα ζητήματα που καθημερινά χειρίζονται οι λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας είναι πάρα πολύ σοβαρά και ιδιαίτερα και τόνισε «η ψυχή μας ξέρει πως νιώθουμε μετά από αυτή την τραγική κατάληξη».

Πηγή: philnews