Μάριος Αλωνεύτης: Η συμβολή του groomer στην ζωή ενός τετράποδου (Βίντεο/ Φωτός)

To  V.I.P POSHPETSCY δημιουργήθηκε με σκοπό να προσφέρει πλήρη υποστήριξη σε όλους εσάς τους ζωόφιλους, σχετικά με τις ανάγκες του μικρού ΚΑΙ μεγάλου ζώου σας. Bρείτε πληροφορίες για το ζώο σας, βρείτε επαγγελματίες του χώρου που θα σας βοηθήσουν σε κάθε σας ανάγκη, καθώς και γενικές πληροφορίες όπως νομοθεσία, συμβουλές μετακίνησης κ.α., που θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις σας και θα σας δέσουν ακόμη περισσότερο με το έτερο μέλος της οικογένειας.

“Μη διστάσετε να γράψετε όποια απορία, παρατήρηση, συμβουλή ή και προτροπή. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε και οι υποδείξεις σας θα μας κάνουν καλύτερους.Τώρα όλα τα ζώα περνάνε από κτηνιατρική παρακολούθηση. Κτηνιατρικά  ελέγχονται τα ζώα πριν και μετά το grooming και δίνουμε πάντα προτεραιότητα  στην υγεία και ασφάλεια των κατοικίδιων”, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αλωνεύτης. To  V.I.P POSHPETSCY θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Λευκωσίας και η αλήθεια είναι ότι αυτό που του έχουν μεταφέρει φίλοι. Μια επίσκεψη ήταν αρκετή για να με πείσουν οι επαγγελματίες του χώρου ότι το σκυλάκι απλά είχε την καλύτερη περιποίηση μέχρι σήμερα.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται:

 • Παραλαβή παράδοση κατοικίδιου η τιμή αναλόγως περιοχής και πόλης.
 • PET TAXI: H τιμή αναλόγως περιοχής και πόλης.

Φιλοξενία σκύλου/γάτας

 • GROOMING:
 • Μπάνιο, κούρεμα, κτένισμα
 • Αφρόλουτρο , αρωματοθεραπεία
 • Κόψιμο νυχιών ,αφαίρεση νεκρού τριχώματος,trimming

 Ποια λάθη μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες σκύλων οι οποίοι επιχειρούν από μόνοι τους να κάνουν grooming στα ζωάκια τους

Α)Το μπάνιο νομίζουν ότι πρέπει  να γίνετε συχνά μπάνιο γιατί το κατοικίδιο τους έχει άσχημη μυρωδιά .Είναι μέγα λάθος τα συχνά μπάνια για τον λόγο ότι επιφέρουν δερματικά προβλήματα και τριχόπτωση .Ο ιδανικότερος χρόνος για μπάνιο είναι 1 φορά τον μήνα .πρέπει να γίνετε με εξειδικευμένα σαμπουάν  η σε ειδικευμένο groomer.

Β) Διατροφή: Η διατροφή του κατοικίδιου πρέπει να είναι η σωστή: ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΨΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Οι πρωτεΐνες για να αφομοιωθούν, μεταβολίζονται και αυτό απαιτεί την κατανάλωση θερμίδων. Μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη βοηθάει να παραμένει ιδανικό το σωματικό βάρος του ζώου σε αντίθεση µε µια αμυλούχα τροφή. Πρόσφατες µμελέτες καταδεικνύουν ότι µια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης και χαμηλή σε άµυλο, βοηθάει στη διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους µε ιδανική αναλογία άλυπης/λιπώδους µάζας .

Καλή αποδοχή της τροφής

Το 92% των ιδιοκτητών παρατήρησε, ότι το κατοικίδιο του ήταν πολύ ικανοποιημένο µετά από την κατανάλωση της ημερήσιας ποσότητας τροφής. Είναι πολύ σημαντικό να εισαγάγετε τη νέα τροφή σταδιακά, για να επιτευχθεί υψηλή πεπτικότητα.

Η απαραίτητη ποσότητα τροφής εξαρτάται από το σωματικό βάρος, την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητας του ζώου. Ο κτηνίατρος ορίζει την καθημερινή ποσότητα τροφής.

Γ) Τα κατοικίδια πρέπει να πηγαίνουν την βόλτα τους , πολλοί ιδιοκτήτες κάνουν το μεγάλο λάθος να τα έχουν είτε σε κλουβιά είτε κλειδωμένα στο σπίτι.

Επισυνάπτουμε την προσοχή μας στην περιποίηση κατοικίδιων:

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων πρέπει να βρουν  για το τετράποδο φιλαράκι τους ένα επαγγελματία groomer, ο οποίος θα μπορεί να φροντίσει κατάλληλα το κατοικίδιο μας, όπως επίσης και να προλάβει καταστάσεις η οποίες μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα και να θέσουν σε κίνδυνο την ζωή του ζώου μας.

Για παράδειγμα ένα πρόβλημα το οποίο άθελα μας μπορεί να δημιουργήσουμε στον πιστό μας φίλο είναι η υγρασία στα αυτιά μετά το μπάνιο, η οποία εν συνεχεία θα του δημιουργήσει ωτίτιδα κάτι το οποίο θα πρέπει να προσεχθεί κατάλληλα. Επίσης πολλά «αφεντικά» μετά το πέρας της καθαριότητας του σκύλου τους το στεγνώνουν με το σεσουάρ μαλλιών, κάτι το οποίο μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα στον σκύλο μας.

Τα επιφανειακά εγκαύματα προκαλούν ερύθημα, οίδημα και εξέλκωση με απώλεια τριχώματος. Τα εγκαύματα μερικού πάχους, εκτός των παραπάνω, προκαλούν και φουσκάλες ενώ όταν είναι βαθιά, το δέρμα έχει λευκό ή κίτρινο χρώμα, είναι ξηρό και το ζώο χάνει την αισθητικότητά του σε αυτήν την περιοχή. Στα εγκαύματα ολικού πάχους το δέρμα φαίνεται καμένο και δεν θυμίζει σε τίποτε την όψη του φυσιολογικού δέρματος. Τα περισσότερα εγκαύματα είναι επώδυνα εκτός από τα εγκαύματα ολικού πάχους τα οποία μπορεί αρχικά να μην είναι επώδυνα καθώς σε αυτήν την περιοχή καταστρέφονται οι νευρικές απολήξεις.

Η ωτίτιδα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που εμφανίζεται πιο συχνά στους σκύλους παρά στις γάτες. Πρόκειται για την φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου, και βρίσκεται σε έξαρση όταν υπάρχει υγρασία και ζέστη.

Υπάρχουν κάποιες ράτσες σκύλων που είναι πιο επιρρεπείς στην ωτίτιδα;

 • Όσα έχουν ακανόνιστο σχήμα αυτιού, όπως τα Σαρ Πέι, τα Τσόου Τσόου και τα αγγλικά Μπουλντόγκ
 • Όσα έχουν τρίχες μέσα στ’ αυτιά, όπως τα Τερριέ και τα Πούντλς
 • Όσα έχουν μακριά αυτιά, όπως τα Κόκερ Σπάνιελ
 • Όσα ζουν συνεχώς στην ύπαιθρο και είναι εκτεθειμένα στην υγρασία, το νερό, τα ξένα σώματα που μπορεί να μπουν στ’ αυτιά, όπως τα κυνηγόσκυλα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ωτίτιδας:

 • υπάρχει έντονη δυσοσμία του αυτιού
 • το σκυλί ξύνει έντονα το αυτί και το κεφάλι του
 • υπάρχει παχύρρευστο έκκριμα μέσα στ’ αυτιά
 • υπάρχει κοκκίνισμα, ερεθισμός και πρήξιμο στο εσωτερικό του αυτιού
 • το σκυλί τινάζει ή γέρνει συνεχώς το κεφάλι του προς μια μεριά
 • το σκυλί παρουσιάζει βαρηκοΐα
 • το σκυλί παρουσιάζει περίεργη συμπεριφορά, απομονώνεται, δείχνει πως πονάει, κλαίει ή γίνεται υπερευαίσθητο.

 

Ως ένδειξη σεβασμού προς τον τετράποδο φίλο μας είναι υποχρεώσει μας να τον φροντίζουμε κατάλληλα

Με αφετηρία τον σκύλο του Οδυσσέα που περίμενε πιστά τον κηδεμόνα του, τον τηλεοπτικό Hachiko έπειτα και κατόπιν όλους αυτούς τους σκύλους σήμερα που παραμένουν δίπλα στους τάφους των κηδεμόνων τους αλλά και στο σημείο που εκείνοι τους εγκατέλειψαν, πολύ συχνά αρνούμενοι φαγητό και νερό, γιατί να θεωρήσουμε πως ο σκύλος παραμένει δίπλα μας για εκείνο το κομμάτι «ψωμιού» ή το μπολ με νερό που του δίνουμε;

Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν μπορείς εύκολα να ψυχογραφήσεις εκείνον που θα σηκωθεί το πρωί, θα πιει τον καφέ του, θα ετοιμαστεί με την οικογένειά του για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, θα φορτώσει το αυτοκίνητο, θα κλειδώσει την πόρτα και θα αφήσει τον σκύλο τους στην αυλή με λίγο φαγητό και νερό και αυτό όχι πάντα. Αν δεν τον βάλει φυσικά στο αυτοκίνητο και τον αφήσει στο βουνό, αν δεν τον δέσει στο πάρκο με σημείωμα, αν δεν τον αφανίσει για να μην τον κατηγορήσουν ότι τον εγκατέλειψε. Το ζώο που εγκαταλείπει κάποιος συχνά αποτελεί το παιδί που δεν «έδεσε» κοντά του, τον/τη σύντροφο που δεν κατάφερε να κρατήσει, την κοινωνική αποδοχή που ποτέ δεν κέρδισε. Είναι το αντικείμενο επιβολής της δύναμής του.

Πώς να χαρακτηρίσεις έπειτα έναν «άνθρωπο» που θα βάλει στον σκύλο του το λουρί και εκείνος γεμάτος χαρά θα τον ακολουθήσει, γιατί δεν γνωρίζει πως είναι για κείνον η τελευταία του βόλτα.

Μια βόλτα όπως όλες οι άλλες, αλλά αυτή τη φορά χωρίς επιστροφή…

Τι μπορείς να πεις για εκείνον που εγκαταλείπει στον δρόμο τον γέρικο σκύλο του, γιατί δεν βλέπει, δεν ακούει, έχει ακράτεια…. και τον στέλνει πού;

Μα φυσικά στο θάνατο! Δίχως στιγμή να νοιάζεται για αυτόν. Πίσω όμως μήπως από όλους εκείνους που μισούν τελικά τα ζώα και φέρονται τόσο απάνθρωπα, βρίσκεται τελικά και ένας «φιλόζωος» που φέρθηκε προκλητικά, γιατί δεν σεβάστηκε τις υποχρεώσεις του; Που θεώρησε ότι «κατέχοντας» ζώα έχει μόνο δικαιώματα; Που βρωμίζει το περιβάλλον με τα περιττώματα του σκύλου του, που τον κρατά μόνιμα δεμένο στο μπαλκόνι να ενοχλεί τους γείτονες ή τον κυκλοφορεί ελεύθερο να επιτίθεται σε άλλα ζώα και ανθρώπους;

Το πιο ανατριχιαστικό όλων είναι ότι όλες αυτές οι εγκαταλείψεις ζώων στις οποίες πολύ συχνά έχει προηγηθεί και κακοποίηση αυτών, δεν αποτελούν σενάρια ταινίας επιστημονικής φαντασίας, αλλά τη θλιβερή ελληνική πραγματικότητα που έπαψε δυστυχώς πλέον να μας σοκάρει.

 

Σε μια γενιά άλλοι θα εξακολουθούν να δρούνε εθελοντικά, άλλοι θα βοηθούν στο μέτρο που μπορούν, άλλοι θα συνεχίσουν αδιάφοροι και άλλοι θα καταντήσουν δολοφόνοι. Και κάποιοι θα σηκώσουν το βάρος της μεγάλης αλλαγής και του κτισίματος μιας νέας ζωοφιλικής παιδείας.

Όπου δεν θα υπάρχει πλέον ο όρος «εγκατάλειψη» γιατί πολύ απλά θα έχει προηγηθεί εκπαίδευση συνειδητής και υπεύθυνης κηδεμονίας. Όπου δύο πλάσματα, ένα δίποδο και ένα τετράποδο βαδίζουν μαζί σε χαρές και σε λύπες μέχρι το τέλος.

Της Νικολέτας Χρήστου