ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Σανίδα σωτηρίας για τους ξενοδόχους μας

Η κατάρρευση του βρετανικού τουριστικού οργανισμού ThomasCook δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία ούτε και αιφνιδίασε κανένα που ασχολείται με τον τουρισμό στην Κύπρο.

Της Αλεξίας Καφετζή

Όπως αποκάλυψε στο ΚΥΠΕ ο Δώρος Τάκκας, Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ξενοδόχων Αμμοχώστου (ΠΑΣΥΞΕ), η κατάσταση με τη συγκεκριμένη εταιρεία απασχολούσε εδώ και αρκετό καιρό τους ξενοδόχους. Δεν είναι κάτι νέο για εμάς, ωστόσο είχαμε πρόσφατα διαβεβαιώσεις ότι είχαν βρεθεί τα απαιτούμενα χρήματα από τράπεζες και επενδυτή από την Κίνα, ανέφερε. Πρόσθεσε πως «τις τελευταίες μέρες προέκυψε μια απαίτηση για ένα επιπλέον ποσό της τάξεως των 200 – 250 εκατομμυρίων. Ήταν κάποιες επιπρόσθετες εγγυήσεις που φαίνεται ότι ζητήθηκαν από τις τράπεζες, που φαίνεται ότι δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν, ενώ με την άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης να συνδράμει, είχαμε αυτή τη θλιβερή εξέλιξη».

Πάντως ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στον τουρισμό μας και ευρύτερα στην κυπριακή οικονομία από την πτώχευση του Οργανισμού, η κατάσταση δεν είναι και τόσο τραγική για τους Κύπριους ξενοδόχους. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες μας συμβαλλόμενο μέρος δεν είναι ο ίδιος ο οργανισμός ThomasCook, αλλά θυγατρική εταιρεία η οποία είναι ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου στην Αγία Νάπα και πιο συγκεκριμένα του Sun Wing, αξίας 70-80 εκ. ευρώ. Έτσι αν χρειαστεί, οι Κύπριοι ξενοδόχοι θα πάνε δικαστήριο και θα εκδώσουν διατάγματα που θα επιβαρύνουν / μπλοκάρουν το ακίνητο προς όφελος τους και θα πάρουν τουλάχιστον μέρος των οφειλών της εταιρείας. Είναι μια πτυχή του θέματος που κατά περίεργο τρόπο δεν έχει δημοσιοποιηθεί ενώ τόσες άλλες λεπτομέρειες γύρω από το όλο ζήτημα συζητούνται δημοσίως.