Μη εφικτό σχέδιο για συνεπείς δανειολήπτες, το ΥΠΟΙΚ εστιάζει στους μη βιώσιμους του ΕΣΤΙΑ

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ξεκαθάρισε τη Δευτέρα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ότι δεν είναι ιδιαίτερα εφικτό σχέδιο υπέρ των συνεπών δανειοληπτών, αφού κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να εξασφαλίζει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως είπε ο Υπουργός, το θέμα έχει εξεταστεί, έχουν γίνει κάποιες σκέψεις από το Υπουργείο Οικονομικών και έγιναν διαβουλεύσεις με την Κομισιόν, ωστόσο δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα εφικτό ή σωστό και υπάρχει αρνητική ένδειξη από την Κομισιόν να εγκριθεί σχέδιο για άτομα που μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους.

Ο ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε επίσης ότι είναι με λεφτά του φορολογούμενου που γίνονται αυτά τα σχέδια και το κράτος θεωρεί ότι αν υπάρχουν κάποιοι πόροι πρέπει να διατεθούν σε άτομα που δεν μπορούν να καλυφθούν από το ΕΣΤΙΑ. Πρόσθεσε ότι ήδη για άτομα που πληρούν κοινωνικοοικονομικά κριτήρια υπάρχουν σχέδια από το κράτος για επιδότηση δόσης ή ενοικίου.

Συμπλήρωσε ότι μέσα από τη σταδιακή εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος υπήρξε σημαντική μείωση του επιτοκίου που πληρώνουν οι δανειολήπτες. Ειδικά για τα στεγαστικά, συμπλήρωσε, είναι σήμερα κατά μέσο όρο στο 50% του σημείου που ήταν πριν από μερικά χρόνια.

Διευκρίνισε ότι ακόμα και τα άτομα που δεν μπορούν να είναι βιώσιμα στο ΕΣΤΙΑ θα πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους η οποία θα μπει σε μια ξεχωριστή κατηγορία από κυβερνητικής πλευράς, ώστε να εξεταστεί περαιτέρω για το τι μπορεί να γίνει. Οι αιτήσεις αυτές, είπε, θα θεωρηθούν ότι εκκρεμούν και δεν θα μπορούν να λαμβάνονται μέτρα από τις τράπεζες για εκποίηση της κατοικίας.

Τόνισε ότι προϋπόθεση για λήψη περαιτέρω μέτρων, είναι να υποβάλουν την αίτηση μαζί με όλα τα δικαιολογητικά ώστε να ξεχωρίσουν αυτές τις περιπτώσεις στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και να υπάρχει εικόνα για τον αριθμό τους και τα ιδιαίτερα  χαρακτηριστικά τους. Αν δεν ληφθούν αυτές οι αιτήσεις, διευκρίνισε, δεν μπορεί να καταρτιστεί σχέδιο.

Παράλληλα, είπε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες που δεν εξαρτιούνται από τα χαρακτηριστικά της αίτησης κι αυτές αφορούν δανειολήπτες στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης που έκτισαν σπίτι σε κυβερνητική γη και δεν έχουν ιδιοκτησία της γης, για τους οποίους ετοιμάζεται πανομοιότυπη με το ΕΣΤΙΑ ρύθμιση και δάνεια μέσω του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών για τα οποία είναι έτοιμο ειδικό σχέδιο.

Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση εστιάζει σε νέα σχέδια του Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, ώστε να γίνει προσιτή η κατοικία για νέα ζευγάρια.

«Για τους άλλους η πρόθεση είναι εκεί αλλά δεν θέλω να δώσω την εντύπωση ότι μπορεί κάποιοι να μην κάνουν αίτηση και να περιμένουν το λεγόμενο ΕΣΤΙΑ 2 ή 3. Δεν είναι αυτή η προσέγγιση. Η προσέγγιση είναι μέσω της οδού του ΕΣΤΙΑ», διευκρίνισε ο Υπουργός.

Είπε επίσης ότι είναι συμβατική υποχρέωση της Τράπεζας να αναστέλλεται η εκποίηση αν κάποιος υπέβαλε αίτηση στο ΕΣΤΙΑ. Συμπλήρωσε ότι δεν συμφέρει στις τράπεζες να προχωρήσουν σε εκποίηση αν υπάρχει η προοπτική εφαρμογής του ΕΣΤΙΑ για ένα δάνειο. Οι περιπτώσεις που θα τίθενται εκτός από την τράπεζα ευθύς εξαρχής, πρόσθεσε, είναι αυτές που η αξία της κατοικίας ή  οι μισθοί υπερβαίνουν του ορίου, αν και υπάρχει δικαίωμα να ζητηθεί επανεξέταση από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας.

Ερωτηθείς για τους δανειολήπτες που έκαναν αναδιάρθρωση, ήταν συνεπείς μέχρι το 2017 και τώρα δεν μπορούν να είναι, ο Υπουργός είπε ότι παρόλο που η ισχύουσα ημερομηνία είναι μια βασική πρόνοια του ΕΣΤΙΑ, θα υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που θα είναι σε μια γκρίζα ζώνη και εισηγήθηκε όπως και αυτοί οι δανειολήπτες κάνουν αίτηση για επανεξέταση.

Ο Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου Μιχάλης Κρονίδης διευκρίνισε ότι η τράπεζα δεν αποφασίζει ποιος εγκρίνεται ή όχι, αλλά μεταβιβάζει στο Υπ. Εργασίας την αίτηση, που θα αποφασίσει για την έγκριση ή την απόρριψη της μέχρι τις 15 Μαρτίου 2020. Είπε επίσης ότι στο μνημόνιο συναντίληψης για του ΕΣΤΙΑ που έχει η τράπεζα με το Υπουργείο, υπάρχει η πρόνοια αναστολής των μέτρων εναντίον του δανειολήπτη.

Το Οκτώβριο μηχανισμός για τις εκποιήσεις από την ΚΤΚ
—————————————————
Εξάλλου, σε ενημέρωση της Επιτροπής για τις εκποιήσεις, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) Κωνσταντίνος Ηροδότου είπε ότι η ΚΤΚ ξεκίνησε δουλειά για έναν μηχανισμό όσον αφορά τις εκποιήσεις, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους που νιώθουν ότι αδικούνται να εξεταστεί το παράπονό τους.

Είπε ότι άρχισαν οι σχετικές αναλύσεις στην ΚΤΚ, και πολύ πιθανόν να έρθουν εντός Οκτωβρίου ενώπιον της Βουλής με έναν μηχανισμό, ύστερα από σχετική διαβούλευση και με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) ώστε να υπάρχει και η έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ο μηχανισμός αυτός θα έχει ως στόχο να εξετάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι περιπτώσεις στα δικαστήρια, χωρίς ωστόσο να δίνει δικαιολογίες στους κακοπληρωτές.

Από πλευράς του ο Υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε στους νόμους για τις εκποιήσεις που είχε ψηφίσει πριν από το κλείσιμό της η Βουλή και είπε ότι ενώ ο ίδιος εισηγήθηκε την αναπομπή τους στη Βουλή ώστε να επανεξεταστούν, όπως και έγινε, η αναφορά των νέων νόμων στο Ανώτατο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε ύστερα από εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα.

Σημείωσε ότι το ΥΠΟΙΚ θα αποδεχθεί και θα στηρίξει και θα συνεργαστεί με όλους προκειμένου να υπάρξει ένας μηχανισμός που να τυγχάνει έγκρισης από την ΚΤΚ και να έχει την έγκριση και της ΕΚΤ, ενώ θα υποστηρίξει και θα συμφωνήσει με οτιδήποτε έρθει από την ΚΤΚ.

Από πλευράς του ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, δήλωσε ότι είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε χρειαστεί μια άποψη για το θέμα.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης κάλεσε τον κόσμο να υποβάλλει αιτήσεις για το ΕΣΤΙΑ αφού έτσι αναστέλλεται και η διαδικασία εκποίησης, ενώ όπως είπε ενημερώθηκαν ότι μέχρι την Παρασκευή είχαν υποβληθεί περίπου 50 αιτήσεις. Σημείωσε επίσης ότι η Επιτροπή Οικονομικών μια φορά τον μήνα θα συζητά αυτά τα θέματα για να παρακολουθεί το ΕΣΤΙΑ αλλά και το θέμα της προστασίας της κατοικίας των ευάλωτων. Όσον αφορά το σχέδιο για τους συνεπείς δανειολήπτες, είπε πως παρόλο που θεωρείται από την Κυβέρνηση πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί, η Επιτροπή θα κρατήσει ανοικτό το θέμα, ενώ θα συζητήσει και με τις τράπεζες τρόπους παραχώρησης κινήτρων στους συνεπείς δανειολήπτες. Όσον αφορά τις εκποιήσεις εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΚΤΚ θα φέρει την πρότασή της μέχρι τον Οκτώβριο, που να απαντά στις ανησυχίες των βουλευτών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έκανε τη δουλειά των τραπεζών με ταχύτατους ρυθμούς και έφερε ό,τι ήθελαν οι τράπεζες στο θέμα των εκποιήσεων και τώρα οι δανειολήπτες περιμένουν πότε η Κυβέρνηση θα φέρει άλλους νόμους για να ξοφλήσουν τα δάνεια τους και για την προστασία της πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης. Είπε επίσης ότι δεν άκουσαν τίποτα νεότερο από τον Υπουργό Οικονομικών, την ώρα που υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ενώπιον εκποιήσεων και βρίσκεται επί θύραις και ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός. Πρόσθεσε ότι ακόμα και αυτά τα λίγα που ψήφισε η Βουλή  για την προστασία των δανειοληπτών τα ανέφερε στο Ανώτατο ο Πρόεδρος. Ωστόσο κάλεσε τους δανειολήπτες να υποβάλουν αίτηση στο ΕΣΤΙΑ, μεταξύ άλλων και για να κερδίσουν χρόνο στο θέμα των εκποιήσεων.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι υπάρχουν πάρα πολλές ασάφειες στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ και ενδεχομένως να μην μπορεί να εξυπηρετήσει στο βαθμό που θα έπρεπε τους πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη. Διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρεί σε εναλλακτικές επιλογές και κυρίως με τη δημιουργία προϋποθέσεων και σχεδίων που θα μπορούσε να αγοράσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε πολύ χαμηλή τιμή όπως αυτά που πωλούνται σε διάφορα επενδυτικά ταμεία και στη βάση κοινωνικών  κριτηρίων να μπορέσει να προστατέψει τους πολίτες από ενδεχόμενες αυθαιρεσίες που γίνονται σε βάρος τους. Κάλεσε επίσης την Κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα, να καθορίσει κανόνες συμπεριφοράς των τραπεζών και κυρίως να περιορίσει την αυθαιρεσία τους.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι ο ΥΠΟΙΚ κάλεσε τους βουλευτές να μην πουλούν ελπίδες στους δανειολήπτες για σχέδιο ΕΣΤΙΑ 2 ή 3 για να οδηγήσει όσο περισσότερους δανειολήπτες να συμβληθούν με τις τράπεζες στο πολύ συμφέρον για τις τράπεζες σχέδιο ΕΣΤΙΑ. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, πουλούν με τον Διοικητή φρούδες ελπίδες για το θέμα των εκποιήσεων αφού τους κάλεσαν να μην ψηφίσουν την πρόταση νόμου βουλευτών που προνοούσε δίκαιες και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις γιατί μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έφερναν μια νέα πρόταση, ενώ τώρα δεν είναι έτοιμοι και θα την φέρουν τον Οκτώβρη και θα πρέπει να πάει και στην ΕΚΤ. Διερωτήθηκε πόσοι θα οδηγηθούν μέχρι τότε στις εκποιήσεις, ενώ είπε ότι Διοικητής και ΥΠΟΙΚ είναι πολύ μακριά από το δράμα που εκτυλίσσεται καθημερινά στις αίθουσες των εκποιήσεων και των πλειστηριασμών.

Εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών ο  Αντρέα Αποστόλου, δήλωσε ότι εκκρεμεί μια πρόταση νόμου τους ώστε να στηριχθούν όσοι ήταν συνεπείς με τις δόσεις τους και εμπίπτουν στα οικονομικά κριτήρια του ΕΣΤΙΑ. Κάλεσε το ΥΠΟΙΚ να κάνει δεύτερες σκέψεις για το θέμα για να μην σταλούν τα λάθος μηνύματα.

ΚΥΠΕ