O χάρτης της “ταλαιπωρίας” για χιλιάδες οδηγούς στην πρωτεύουσα (ΦΩΤΟ)

Tαλαιπωρία οδηγών, κυκλοφοριακή συμφόρηση σε ώρες αιχμής και ποικίλες αντιδράσεις συνοδεύουν τα κατασκευαστικά έργα σε κύριες και δευτερεύουσες οδικές αρτηρίες της Λευκωσίας. Κύριο ερώτημα των πολιτών που αντιμετωπίζουν καθημερινά τον “Γολγοθά” της διακίνησης στην πρωτεύουσα είναι γιατί τα έργα δεν εκτελούνται κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οπόταν οι πλείστοι Λευκωσιάτες παραθερίζουν στις παράλιες περιοχές και στην πόλη επικρατεί λιγοστή κυκλοφοριακή κίνηση. 

Το alphanews.live συγκέντρωσε τα σημαντικότερα έργα κατασκευής και ανάπλασης δρόμων στη Λευκωσία και σας προτρέπει να εφοδιαστείτε με μπόλικη υπομονή εάν σχεδιάζετε να περάσετε με το αυτοκίνητο σας από τις συγκεκριμένες περιοχές…!

Ανάπλαση Κυριάκου Μάτση

Άρχισαν οι κατασκευαστικές εργασίες στο Τμήμα Β του έργου ανάπλασης της Λεωφόρου Κυριάκου Μάτση στη Λευκωσία. Πρόκειται για το κομμάτι από τη συμβολή της λεωφόρου με την οδό Στέλιου Μαυρομμάτη μέχρι την οδό Κρατίνου, ενώ οι δύο οδοί παραμένουν στη διάθεση του κοινού για χρήση.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πιο πάνω τμήμα δεν θα επιτρέπεται η διακίνηση οχημάτων, ενώ όλα τα υπόλοιπα τμήματα της λεωφόρου θα είναι ανοικτά για χρήση από το κοινό. Για διευκόλυνση της διακίνησης στην περιοχή προτείνονται οι πιο κάτω εναλλακτικές πορείες που φαίνονται και στον χάρτη:

Από τον κυκλικό κόμβο Προεδρικού με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης, μπορεί να χρησιμοποιείται είτε πορεία μέσω της Λεωφόρου Δημοσθένη Σεβέρη είτε πορεία μέσω της Λεωφόρου Κυριάκου Μάτση και στη συνέχεια των οδών Στέλιου Μαυρομμάτη – Ικάρου – Δαιδάλου – Κνωσού – Γλαύκου.
Από το κέντρο της πόλης με κατεύθυνση προς τον κυκλικό κόμβο Προεδρικού, μπορεί να χρησιμοποιείται  είτε πορεία μέσω της Λεωφόρου Δημοσθένη Σεβέρη είτε πορεία μέσω των οδών Γλαύκου – Άννινου – Δαιδάλου – Ανδρεάδου – Στέλιου Μαυρομμάτη – Κυριάκου Μάτση.

Εργασίες στην Καλλιπόλεως

Οι εργασίες στην οδό Καλλιπόλεως συνεχίζονται ενώ ένα τμήμα της οδού έχει ήδη παραδοθεί στην κυκλοφορία. Από τις 5/9/2019 και για περίοδο δώδεκα εβδομάδων, στα πλαίσια ανάπλασης της Λεωφόρου Καλλιπόλεως, η συγκεκριμένη Λεωφόρος θα είναι κλειστή για την τροχαία κίνηση από τη φωτοελεγχόμενη συμβολή της με την οδό Εθνικής Φρουράς μέχρι τη φωτοελεγχόμενη συμβολή της με τη Λεωφόρο Λεμεσού.

Σύμφωνα με τo Γραφείο Επαρχιακού Μηχανικού Λευκωσίας, Τμήμα Δημοσίων Έργων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών δεν θα επιτρέπεται η είσοδος των οχημάτων από τη Λεωφόρο Λεμεσού προς τη Λεωφόρο Καλλιπόλεως.

Η τροχαία κίνηση από τη Λεωφόρου Καλλιπόλεως με κατεύθυνση τη Λεωφόρο Λεμεσού θα διοχετεύεται διά μέσου της οδού Εθνικής Φρουράς και της Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Η οδός Εθνικής Φρουράς θα είναι μονοδρομημένη από τη συμβολή της με την οδό Χαλκοκονδύλη με κατεύθυνση προς Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Σημειώνεται ότι η πρόσβαση προς το Γυμνάσιο Ακαδημίας και το Κέντρο Παραγωγικότητας θα γίνεται διά μέσου της Λεωφόρου Αγλαντζιάς.

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων απολογείται για την αναπόφευκτη ταλαιπωρία που θα προκληθεί και καλεί το κοινό όπως επιδείξει την απαραίτητη κατανόηση και υπομονή και να συμμορφώνεται με την προσωρινή οδική σήμανση και τις υποδείξεις της Αστυνομίας.

Περιοχή κυκλικού κόμβου “ΟΧΙ”

Εργασίες για εξωραϊσμό της περιοχής αρχίζουν σε τμήμα του κυκλικού κόμβου «ΟΧΙ», στο ανατολικό αδιέξοδο της οδού Ξάνθης Ξενιέρου και σε τμήμα της οδού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Οι εργασίες ξεκίνησαν την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019 και θα διαρκέσουν τρεις μήνες περίπου και περιλαμβάνουν την επιδιόρθωση/συντήρηση των πεζοδρομίων, των σκαλοπατιών, της τοιχοποιίας και των μεταλλικών κάγκελων.

Επισημαίνεται ότι ο δρόμος θα παραμείνει ανοικτός για την τροχαία και οι οδηγοί προτρέπονται να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τα σήματα της τροχαίας.

Τρίγωνο Μακαρίου – Στασικράτους – Ευαγόρου

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες ανάπλασης για το τρίγωνο Μακαρίου – Στασικράτους – Ευαγόρου.

Το  28 εκατομμυρίων ευρώ έργο θα περιλαμβάνει μεγαλύτερα σε πλάτος πεζοδρόμια, ενώ οι δρόμοι θα στενέψουν, καθιστώντας έτσι τις συνθήκες πιο φιλικές για τους πεζούς.

Στο σημείο θα πραγματοποιηθεί δεντροφύτευση για εμπλουτισμό του πρασίνου, ενώ θα δημιουργηθούν και σημεία αναφοράς. Θα τοποθετηθούν παγκάκια και βρύσες σε αρκετά σημεία στην περιοχή, καθώς επίσης και χώροι στάθμευσης ποδηλάτων και σκίαστρα.

Τα έργα ανάπλασης της λεωφόρου Στασικράτους θα ολοκληρωθούν αρχές του 2020 και αμέσως θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανάπλαση των λεωφόρων Μακαρίου και Ευαγόρου.

Κλειστεί για το κοινό είναι και η λεωφόρος Ομήρου από τη συμβολή της με την Πλατεία Σολωμού μέχρι τη συμβολή της με την Πλατεία Ελευθερίας από τον Μάιο του 2018. Το έργο αναμένεται να τελειώσει εντός 16 μηνών.

Το έργο με την ολοκλήρωσή του θα περιλαμβάνει 147 χώρους στάθμευσης οκτώ εκ των οποίων θα είναι για άτομα με αναπηρία, δημόσια αποχωρητήρια, ανελκυστήρες και κλιμακοστάσιο καθώς και μεγάλα και προσβάσιμα σε όλους πεζοδρόμια.

Για την διευκόλυνση των οδηγών ο δήμος Λευκωσίας καλεί το κοινό να επιδείξει την απαραίτητη κατανόηση και υπομονή καθώς και να χρησιμοποιεί τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Λεωφόρος Τσερίου

Στα σκαριά βρίσκεται και το έργο της νέας Λεωφόρου Τσερίου, σχέδια της οποία παρουσιάστηκαν ήδη στις Αρμόδιες Αρχές. Σύμφωνα με την παρουσίαση του έργου πρόκειται για ένα πρωτοποριακό για τα κυπριακά δεδομένα νέο σχεδιασμό αφού θα περιλαμβάνει δύο λωρίδες, χωρίς κεντρική νησίδα.

Το έργο θα κοστίσει συνολικά 7 εκατομμύρια ευρώ, και οι μελετητές του, δηλώνουν πως κατέγραψαν θετικά σχόλια.

Πηγή: alphanews.live