Ο ΦΠΑ αύξησε τα έσοδα – πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δις το 8μηνο

Έναν μεγάλο σύμμαχο βρήκε στον ΦΠΑ το υπουργείο Οικονομικών και μάλιστα πέραν κάθε προσδοκία,. Έτσι το οικονομικό επιτελείο μπορεί πλέον με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια να υποστηρίξει το επιχείρημά του ότι ο φετινός προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Μετά το +422 εκατ. ευρώ που καταγράφηκε στο 8μηνο στα συνολικά έσοδα από τον ΦΠΑ (έναντι του στόχου) αλλά και τα +653 εκατ. ευρώ στα έσοδα του ΦΠΑ χωρίς τα πετρέλαια και τα καπνικά, πλέον υπάρχει η αισιοδοξία ότι ο προϋπολογισμός θα κλείσει και με υπέρβαση έναντι του στόχου του 3,5%. Αρκεί ένας πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου (κάτι που σε αυτή τη φάση φαίνεται πλέον εφικτό αρκεί να μην υπάρξει αρνητική επίπτωση από τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών ή άλλους έκτακτους παράγοντες) για να μπορέσει η κυβέρνηση να ανακοινώσει και μια γενναία (έστω και έκτακτη) αύξηση στο επίδομα θέρμανσης. Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων ουσιαστικά κινούνται εντός των στόχων ενώ υστέρηση καταγράφεται μόνο στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Βέβαια, το μεγάλο στοίχημα θα είναι τα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα του Σεπτεμβρίου.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να πληρωθεί και φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων και φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ (για πρώτη φορά φέτος) αλλά και οι ρυθμίσεις από όσους ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Αν τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα ανταπεξέλθουν σε αυτό το διπλό ή και τριπλό «χτύπημα», η επίτευξη των φετινών στόχων θα πρέπει σε πολύ μεγάλο βαθμό να θεωρείται δεδομένη.

Το κρίσιμο ζητούμενο τώρα είναι κατά πόσο η θετική πορεία των εσόδων από ΦΠΑ θα αποδειχθεί φαινόμενο διαρκείας ή η δυναμική του θα κατεβάσει ταχύτητα τους επόμενους μήνες. Το στοιχείο αυτό κρίνει στη δεδομένη συγκυρία πολλά περισσότερα από την πορεία του προϋπολογισμού. Στις συζητήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς αναφορικά με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, μια τάση μόνιμης αύξησης των εσόδων από ΦΠΑ μπορεί να μεταβάλλει την κατάσταση αναφορικά με τα «έξυπνα» μέτρα τα οποία αναζητά το υπουργείο Οικονομικών για να αποκρούσει ενδεχόμενη μονιμοποίηση των αρχικών εκτιμήσεων των θεσμών για δημοσιονομικό κενό το επόμενο έτος.

Τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα δείχνουν υπέρβαση εσόδων ΦΠΑ στο οκτάμηνο ύψους 573 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 271,6 εκατ. ευρώ προέρχονται από την παραχώρηση του αεροδρομίου.

Δείχνουν όμως παράλληλα και μια παράξενη υστέρηση στις εισπράξεις από ΦΠΑ και ΕΦΚ καπνικών προϊόντων η οποία δύσκολα εξηγείται δεδομένου ότι δεν υπήρξε η παραμικρή μεταβολή στο καθεστώς φορολόγησης των καπνικών προϊόντων. Οι συγκεκριμένες εισπράξεις όμως εμφανίζουν υστέρηση 134 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο, η οποία αναλύεται σε 112 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα από ΕΦΚ και 22 εκατ. ευρώ λιγότερα από ΦΠΑ καπνικών. Τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν πιθανή έξαρση λαθρεμπορίου τσιγάρων.

Στη μεγάλη εικόνα, με τη βοήθεια μεγαλύτερων εισπράξεων εσόδων και χαμηλότερων (παραδοσιακά) δαπανών το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στο οκτάμηνο σε 2,906 δις ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 272 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς αποτελέσματος 1,124 δις ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 33.130 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2.424 εκατ. ευρώ ή 7,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το 2019 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2019. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 36.110 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.742 εκατ. ευρώ ή 8,2% έναντι του στόχου.

Του Θανάση Παπαδή