Ο George Orwell στο νησί της Αφροδίτης

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Όταν είδα τη σουρεαλιστική παράσταση του Σαββάτου 7ης  Σεπτεμβρίου 2019 στο Υπουργείο Παιδείας μια μέρα μετά που ο Διευθυντής έδιωξε από το σχολείο τη μαθήτρια παιδί προσφύγων από τη Συρία και της είπε να μην ξαναπάει στο σχολείο αν θα φορεί μαντίλα, σκέφτηκα ότι η πραγματικότητα ξεπερνά την αλληγορική δύναμη και τη φαντασία του Άγγλου συγγραφέα της «Φάρμας» George Orwell (1903-1950) – τις δυστοπικές ιστορίες του για τον έλεγχο της σκέψης από τα αυταρχικά καθεστώτα και μυαλά, την αδυναμία των θυμάτων, την υποκρισία, τα ψέματα, τη χειραγώγηση και τον θρίαμβο της εξουσιαστικής σκοπιμότητας σε βάρος της ηθικής ακεραιότητας και της πνευματικής ελευθερίας.

Όταν ο Διευθυντής δήλωνε την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019 ως η στεντόρεια, άκαμπτη φωνή του συστήματος «εγώ ζήτησα από τη μαθήτρια ότι πρέπει να αφαιρέσει τη μαντίλα, της είπα δεν με ενδιαφέρει τι θρησκεία είσαι, θα πας σε παρακαλώ στο Υπουργείο, ό,τι πει το Υπουργείο, δεν μπορεί να μπει μαθητής ή μαθήτρια με καλυμμένο κεφάλι».

Και όταν ο ίδιος άνθρωπος επανερχόταν…αγνώριστος την επόμενη μέρα το Σάββατο και ανακοίνωνε με…πατρική γλυκύτητα ότι «η Άλα θα έρθει στο σχολείο όπως είναι, με τη μαντήλα…με αγάπη θα την υποδεχτώ, θα τη στηρίξω και θα την καθοδηγήσω…».

Δίπλα του ο Υπουργός, η καθοδηγητική δύναμη της…Φάρμας, να διαβεβαιώνει μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ότι «έχουμε δώσει λύση στο θέμα και αύριο η Άλα θα πάει χαρούμενη κι ευτυχισμένη στο σχολείο της και θα έχει τη στήριξη του Διευθυντή της…». Μιλούσε βέβαια ο Υπουργός εξ ονόματος του θύματος με τη μαντίλα – δύο φορές θύματος από μια στρέβλωση σχολικού δεσποτισμού και από μια δεύτερη στρέβλωση πολιτισμικού μισογυνισμού.

Σκέφτομαι ξανά και ξανά την απίστευτη Οργουελιανή φράση του Υπουργού: «Θα πάει χαρούμενη κι ευτυχισμένη στο σχολείο της»…λες και η κοπέλα έχει στη θέση της καρδιάς ένα μαυροπίνακα όπου μπορεί να σβήσει με μια μονοκοντυλιά μέσα σε μια στιγμή, την απαξίωση που δέχτηκε.

Και ξαναβλέπω το βίντεο του Alpha και το ρεπορτάζ της Αθηνάς Χάλκου:

«Η σχολική χρονιά για την Άλα, μαθήτρια της τρίτης Λυκείου, δεν άρχισε όπως θα ήθελε»…

Άλα Χαράρα

-«Μόλις μπήκα από την είσοδο του σχολείου, με φώναξε ο Διευθυντής και με ρώτησε αν είμαι μαθήτρια. Και του είπα ναι είμαι μαθήτρια… Και μου είπε αποκλείεται να μπεις με τούτη τη μαντίλα στο σχολείο – πρέπει να τη βγάλεις και μετά να ξαναέρθεις…και του είπα μια χαρά ήμουν τρία χρόνια που την έχω»…

Λοΐζος Σέπος, Διευθυντής Λυκείου Αποστόλου Βαρνάβα, τηλεφωνικά στο σταθμό:

-«Εγώ ζήτησα από τη μαθήτρια ότι πρέπει να αφαιρέσει τη μαντίλα. Μου είπε θα μιλήσει με τον πατέρα της. Φταίω εγώ που οι προηγούμενοι Διευθυντές δεν εφάρμοζαν το νόμο; Της λέω δύο χρόνια δεν σου έλεγε κανείς τίποτε; Εγώ εφαρμόζω τους κανονισμούς. Τα μάτια μου δεν μπορώ να τα κλείσω. Ο νόμος λέει «ακάλυπτο κεφάλι».

Μαθήτρια

-«Χωρίς να μου πει καλημέρα, χωρίς τίποτε, αμέσως μου είπε πρέπει να φύγεις γιατί έχεις τη μαντίλα…όλοι έχουμε το δικαίωμα να πιστεύουμε σε όποιο Θεό θέλουμε».

Διευθυντής

-«Της είπα δεν με ενδιαφέρει τι θρησκεία είσαι. Θα πας σε παρακαλώ στο Υπουργείο. Ό,τι πει το Υπουργείο. Δεν μπορεί να μπει μαθητής ή μαθήτρια με καλυμμένο κεφάλι».

Μαθήτρια

-«Είναι επιλογή μου εμένα να τη βάλω».

Δημοσιογράφος

-«Έκλαιγες;».

-«Ναι πολλά…δεν ήξερα τι να κάνω…».

-«Όταν σε είδε που έκλαιγες…σου είπε κάτι;».

-«Όχι…παραξενεύτηκα πολύ που δεν έχει συναισθήματα».

-«Δεν σου είπε «σε θέλω στο γραφείο μου» να σου μιλήσει προσωπικά;

-«Όχι».

-«Η παρατήρηση έγινε ενώπιον και άλλων προσώπων;».

-«Ναι. Γι’ αυτό…».

-«Σε έφερε σε δύσκολη θέση…».

-«Ναι… μπροστά σε όλους φώναζε, δεν μου το είπε με τρόπο… μπορούσε να μου το πει με τρόπο και δεν θα γίνονταν όλα αυτά».

«Στις παρατηρήσεις του Διευθυντή ξεσηκώθηκαν όλοι οι μαθητές. Βίντεο που εξασφάλισε ο Alpha δείχνει την αντίδραση των μαθητών στην απόφαση του Διευθυντή και τη συμπαράστασή τους στην Άλα».

Μαθήτρια

-«Πήρα τον πατέρα μου τηλέφωνο να έρθει στο σχολείο και ήρθε… Μας ρώτησε από που είστε και του είπαμε από τη Συρία. «Πριν τόσα χρόνια που φύγατε από τη χώρα σας ποιοι σας έδιωξαν, οι Χριστιανοί, ή οι Μουσουλμάνοι οι δικοί σας;». Έτσι μας είπε».

«Πατέρας και κόρη έφυγαν από το σχολείο για το Υπουργείο Παιδείας».

Μαθήτρια

-«Όταν πήγαμε στο Υπουργείο, μας είπαν ότι ο συγκεκριμένος Διευθυντής είναι λίγο ιδιόρρυθμος. Πήραμε χαρτί για να αλλάξω σχολείο».

-«Σκέφτεσαι ν’ αλλάξεις σχολείο;».

-«Ναι…αλλά μετά που το είπα στη μάμα μου…θα είναι πολύ δύσκολο τώρα που θα είμαι στην τρίτη Λυκείου και θα έχω Παγκύπριες Εξετάσεις…είναι λίγο δύσκολο…».

-«Τη Δευτέρα θα πας στο σχολείο;».

-«Ναι τη Δευτέρα θα πάω στο σχολείο και θα προσπαθήσω να κάνω μια νέα αρχή…».

Το Σάββατο δήλωσε ο Διευθυντής μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο:

-«Τη Δευτέρα η Άλα θα έρθει στο σχολείο όπως είναι με τη μαντίλα. Με αγάπη θα την υποδεχτώ θα τη στηρίξω και θα την καθοδηγήσω…όπως κάνω τόσα χρόνια σε όλους τους μαθητές…Δεν υπάρχει κανένα θέμα…είναι μια χαρά…ήταν ένα ατυχές περιστατικό το οποίο το Υπουργείο θα το διερευνήσει, θα το λύσει και είμαστε όλοι ευχαριστημένοι με την κατάληξη του θέματος».

Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης

-«Με πρωτοβουλία μου μετά από το θέμα που δημιουργήθηκε χθες με την Άλα και τη μαντίλα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο μου συνάντηση με την Άλα, τον Μοχάμετ τον πατέρα της, τον κύριο Σέπο τον Διευθυντή του σχολείου, τον κύριο Κυπριανό Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης τον κύριο Νικηφόρου τον Πρόεδρο των οργανωμένων γονέων και συζητήσαμε το όλο θέμα. Έχουμε δώσει λύση στο θέμα και αύριο η Άλα θα πάει χαρούμενη κι ευτυχισμένη στο σχολείο της και θα έχει τη στήριξη του Διευθυντή της, του Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και του Υπουργού της…θεωρώ ότι το θέμα έχει λήξει και οποιαδήποτε άλλη κίνηση γίνει, σίγουρα δεν θα ήταν προς όφελος των παιδιών. Θέλω να πω και να ξεκαθαρίσω ότι η έρευνα που έχει ξεκινήσει χθες συνεχίζεται…είναι ανεξάρτητο το ένα από το άλλο…».

Μαθήτρια

-«Λύσαμε το πρόβλημα με το Υπουργείο και τον Διευθυντή…είμαι εντάξει με τούτα που είπαμε και τη Δευτέρα θα πάω σχολείο κανονικά…θα προσέχω παραπάνω τα μαθήματα μου…».

Κυριάκος Νικηφόρου Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης

–«Από την πρώτη στιγμή είχαμε μια συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού ξέροντας ότι η πολιτική αυτού του κράτους είναι να γίνεται αποδεκτή η διαφορετικότητα και όποια θρησκευτική πεποίθηση και χωρίς διαχωρισμό του οποιουδήποτε φυλετικού ή χρωματισμού των ανθρώπων…μέσα σ’ αυτό το πνεύμα έγινε σήμερα η συνάντηση…φάνηκε καθαρά ότι ήταν μια άτυχη στιγμή…η Άλα όπως έχουμε πει είναι η Άλα ολονών μας και από σήμερα θα πάει στο σχολείο να συνεχίσει τη φοίτηση της σε μια κρίσιμη ηλικία που βρίσκεται και θεωρώ ότι όλοι μας θα πρέπει να χαμηλώσουμε πλέον τους τόνους, να λειτουργήσει το σχολείο σωστά…αν υπάρχουν προβλήματα θα πάμε να τα δούμε και να δώσουμε λύσεις επί τόπου στο σχολείο… και λέω ναι εμείς σαν γονείς έχουμε πει και στον Υπουργό και στον κύριο Σέπο θα πάμε εκεί αύριο να δούμε από κοντά το σχολείο…αλλά πρέπει να λειτουργήσει με ηρεμία και πραγματικά να αφήσουμε τα παιδιά να αφοσιωθούν στα μαθήματα τους και πρώτα απ’ όλα να ηρεμήσει η Άλα να είναι ήρεμη και θα συνεχίσει επαναλαμβάνω σ’ αυτή την κρίσιμη ηλικία τα μαθήματα και τη ζωή της».

Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019 ο George Orwell συνέχισε τη μεταφυσική επίσκεψη του – σύντομη αλλά…καρποφόρα – στο νησί της Αφροδίτης, με την ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας, της μετακίνησης του Διευθυντή Λοΐζου Σέπου στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, «κατόπιν των γνωστών γεγονότων στο Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα της Λευκωσίας» και ενώ συνεχιζόταν η έρευνα για το περιστατικό που ο Υπουργός είχε προαναγγείλει ότι είχε ήδη ξεκινήσει από την Παρασκευή! Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας την Κυριακή, μετά τον Οργουελιανό εξοστρακισμό του Λοϊζου Σέπου κατέληγε με τη διαβεβαίωση ότι…«η έρευνα διεξάγεται κανονικά και αν από την έρευνα διαφανεί ότι προκύπτουν οποιεσδήποτε ευθύνες, αυτές θα αποδοθούν»(!). Είμαι σίγουρος ότι ο Κώστας Χαμπιαούρης δεν έχει γι’ αυτό καμιά αμφιβολία. Ούτε και ο  George Orwell.