Ο τουρισμός συνεχίζει να αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα στην ευημερία της Κύπρου, λέει ο ΣΤΕΚ

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) θεωρεί ότι σε μια περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία, αλλά και η Κύπρος αντιμετωπίζει ραγδαίες προκλήσεις, όπως η πρόσφατη πτώχευση του μακροβιότερου οργανισμού ταξιδιών Thomas Cook, ο τουρισμός συνεχίζει, παρά τα προβλήματα που αναφύονται, να αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα στην ευημερία του τόπου.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, ο ΣΤΕΚ υπογραμμίζει τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο τουρισμός στο πεδίο της κοινωνίας, του πολιτισμού, της πολιτικής και της οικονομίας, αλλά και στην ανάδειξη της συμβολής του στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, σημειώνοντας πως για δεκαετίες ο τουρισμός στην Κύπρο, αποτελεί σημαντικό πυλώνα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης, πολυεπίπεδης ανάδειξης των τοπικών κοινοτήτων και κοινωνικής συνοχής συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ευκαιριών για ένα καλύτερο μέλλον.

Όπως προσθέτει από τη δεκαετία του `80, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) έχει συμβάλλει τα μέγιστα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον ρόλο του τουρισμού στην παγκόσμια κοινότητα και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές αξίες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, αναφέρει ο ΣΤΕΚ, οι τουρίστες από όλο τον κόσμο έχουν αυξηθεί από 25 εκατομμύρια στη δεκαετία του 1950 σε σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια σήμερα.

Επίσης, σημειώνεται ότι τα έσοδα από τουριστικούς προορισμούς από όλο τον κόσμο αυξήθηκαν από 2 δισεκατομμύρια δολάρια στη δεκαετία του `50 σε 1.260 τρισεκατομμύρια το 2015, με τον κλάδο να  συνεισφέρει επίσης περίπου το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ και 1 στις 10 θέσεις εργασίας παγκοσμίως.

Φετινή παγκόσμια μέρα τουρισμού

Η φετινή παγκόσμια μέρα τουρισμού, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία η οποία καθορίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1980, είναι αφιερωμένη στη σύνδεση της εργασίας με τον τουριστικό κλάδο. Το κύριο σύνθημα το οποίο και θα αποτελέσει αντικείμενο συνεδρίων και εργασιών σε όλο τον κόσμο, είναι: “Τουρισμός και Εργασία: Ένα καλύτερο μέλλον για όλους”, με στόχο να αναδειχτεί και το γεγονός ότι, ο τομέας του τουρισμού δεν αποτελεί μόνο κινητήριο μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την καταπολέμηση της φτώχειας μεταξύ των περιθωριοποιημένων τμημάτων της κοινωνίας.

ΚΥΠΕ