Ούτε πανούκλα ούτε Άγιος Πέτρος

Ούτε ο Άγιος Πέτρος είμαστε ούτε και διεκδικούμε το αλάθητο, ήταν η απάντηση του διευθυντή του Κτηματολογίου Ανδρέα Σωκράτους στη δήλωση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη ότι «μερικοί υπάλληλοι του Κτηματολογίου θεωρούν ότι εκπροσωπούν τον Άγιο Πέτρο στη γη».

Της Αλεξίας Καφετζή

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο κ. Σωκράτους ήταν σαφής. Αναγνώρισε ότι στην υπηρεσία του υπάρχουν ελλείψεις, αδυναμίες και ελλείμματα και ίσως άλλα προβλήματα. «Όμως από αυτό μέχρι να μηδενίζεται το έργο μας, απέχει.Ο κόσμος αντιλαμβάνεται και κατανοεί τις δυσκολίες που έχουμε αλλά αναγνωρίζει και το έργο που επιτελούμε».

Το κοινό, συνέχισε ο κ. Σωκράτους που είναι σε καθημερινή επαφή με το Κτηματολόγιο άλλη εικόνα έχει από αυτή που ο Γενικός Ελεγκτής προσπαθεί να παρουσιάσει. Ξέρει τι έκανε το Κτηματολόγιο, κάτω από τη διεύθυνση του σημερινού διευθυντή είπε και πρόσθεσε: «Εκτός από τα θέματα της καθημερινότητας που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, έχουμε και συσσωρευμένη δουλειά, κυρίως λόγω της κρίσης. Ιεραρχήσαμε τις άμεσες ανάγκες του κόσμου και θεωρώ ότι ανταποκριθήκαμε επαρκώς. Το θέμα των εγκλωβισμένων αγοραστών, η εκκρεμότητα έκδοσης 100,000 τίτλων ιδιοκτησίας που έπρεπε να είχαν εκδοθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ήταν δυο τεράστια ζητήματα που τα έχουμε προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό. Έχουμε κάνει δυο γενικές εκτιμήσεις και δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι δεν υπήρξαν προβλήματα ή λάθη. Όμως να μιλάς και να θέτεις συνεχώς θέμα αξιοπιστίας γιατί υπήρξαν 2-3 λάθη, ξεφεύγει από τα όρια της καλόπιστης κριτικής».

Το φιλέτο του «Χίλτον»

Αναφερόμενος στο γνωστό θέμα με το λεγόμενο φιλέτο έναντι του «Χίλτον» ο κ. Σωκράτους και πάλι ήταν κατηγορηματικός: «Ναι είναι ολοφάνερο ότι υπήρξε λάθος, το είδα αμέσως και έδωσα εντολή να ανοιχτεί ο φάκελος για να ξαναδούμε το θέμα. Δεν θα βιαστώ να βγάλω απόφαση. Θα δούμε το ζήτημα με σοβαρότητα γιατί δεν θέλουμε να κάνουμε και πάλι λάθος».

Τον κ. Σωκράτους καλέσαμε να ερμηνεύσει τη σκληρή κριτική που δέχεται το Κτηματολόγιο, ιδιαίτερα από τον Γενικό Ελεγκτή. Απάντησε: «Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό του, ούτε και να εξηγήσω πώς αντιλαμβάνεται τον ρόλο του, ή τον τρόπο που κάνει τον έλεγχό του. Δεν μπορώ να γνωρίζω τα κίνητρά του. Το σίγουρο είναι ότι αυτό που γίνεται δεν είναι εποικοδομητικό και δεν συμβάλλει στη λύση των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζουμε και όπως σας είπα υπάρχουν. Το μέγεθος της υπηρεσίας μας, η πολυπλοκότητα του έργου μας, οι αντικειμενικές ελλείψεις που έχουμε, είναι φυσικό να δημιουργούν και κάποια προβλήματα κατά την επιτέλεση του έργου μας. Εμείς ζητούμε εποικοδομητικές εισηγήσεις και συγκεκριμένες προτάσεις που θα μας βοηθήσουν στο έργο μας. Τον μηδενισμό της προσφορά μας σε καμιά περίπτωση δεν τον δεχόμαστε και τον απορρίπτουμε».

Ο κ. Σωκράτους μας ανέφερε σαν παράδειγμα της λανθασμένης εικόνας που πολλές φορές μεταφέρονται από πολίτες σε διάφορους πολιτικούς, την περίπτωση που του έθεσε υπόψη ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Ο κ. Περδίκης είχε καταγγείλει ότι πολίτης έχει στο Κτηματολόγιο υπόθεση που εκκρεμεί εδώ και 15 χρόνια. Όταν μου ανέφερε το όνομα ο κ. Περδίκης είπε ο κ. Σωκράτους διαπίστωσα ότι είναι άτομο στο οποίο υπεδείχθη πολλάκις, προφορικώς και γραπτώς, ότι δεν έχει δίκαιο στο αίτημά του και αν επιμένει μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Αντί αυτού ο ενδιαφερόμενος συνεχίζει την αλληλογραφία με το τμήμα, χωρίς ασφαλώς να έχει πιθανότητα να ικανοποιηθεί, αφού αυτό που ζητά δεν μπορεί να γίνει, είπε ο κ. Σωκράτους. Σαν τον συγκεκριμένο, κατέληξε έχουμε άλλα 5-6 άτομα παγκύπρια που επιμένουν να απασχολούν το Κτηματολόγιο με τις υποθέσεις τους παρόλου που τους έγινε ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ικανοποιηθούν.

Επικρίσεις στη Βουλή

Προχτές Τετάρτη, για πολλοστή φοράη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών ασχολήθηκε με το έργο του Κτηματολογίου. Εξέτασε θέμα που ενέγραψε ο κ. Περδίκης για τη λειτουργία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, στην παρουσία του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και του Διευθυντή του Τμήματος Ανδρέα Σωκράτους. Παρούσα στη συνεδρία ήταν και Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου Άννα Ζαβού.

Παρά τη βελτίωση η λειτουργία του Κτηματολογίου δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών, ανέφεραν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου και ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, ενώ ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είπε πως τα προβλήματα του κτηματολογίου είναι πολλά και πως τουλάχιστον μία φορά το μήνα καταγγελίες για το Τμήμα απασχολούν την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Από την πλευρά του ο Γενικός Ελεγκτής είπε στην Επιτροπή Θεσμών ότι έχουν συσσωρευτεί αιτήσεις για εκτιμήσεις 10 χρόνων και ότι διαπιστώνονται πολλά χρονίζοντα προβλήματα. Δηλώνοντας ότι δεν θέλει να μηδενίσει το έργο που επιτελείται, πρόσθεσε ταυτόχρονα πως δεν μπορεί να γίνει συμμέτοχος στα κακώς κείμενα.

«Κάποιοι υπάλληλοι του κτηματολογίου θεωρούν ότι εκπροσωπούν τον Άγιο Πέτρο στη γη», είπε χαρακτηριστικά.

Η Εφορος Εσωτερικού Ελέγχου Άννα Χριστοφόρου δήλωσε μετά τη συνεδρία, ότι η Υπηρεσία της θεωρεί πολύ σημαντική την άμεση σύσταση και υποστήριξη των μονάδων ελέγχου των Υπουργείων, οι οποίες σε συνεργασία με την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου θα μπορέσουν να εντοπίσουν τις αδυναμίες και να βοηθήσουν στην επίλυση όλων των προβλημάτων. Πρόσθεσε πως το κτηματολόγιο δεν διαφέρει από τις άλλες κρατικές υπηρεσίες.

Ανέφερε ακόμα ότι υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν προβλήματα αν δεν δοθούν οι σωστές διορθωτικές λύσεις, προσθέτοντας πως σε αυτό θα συμβάλουν οι μονάδες ελέγχου που θα λειτουργούν προληπτικά στην αντιμετώπιση όλων των αδυναμιών.H Κατερίνα Καλλητσιώνη που παρέστη στη συνεδρία εκπροσωπώντας την Επίτροπο Διοικήσεως ανέφερε στην Επιτροπή ότι τα παράπονα σε σχέση με το 2007, 2009 και το 2010 έχουν, μειωθεί καθώς ανατέθηκαν σε ιδιώτες οι χωρομετρήσεις.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών σε δήλωση μετά τη συνεδρία είπε ότι το κτηματολόγιο έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα χρόνια της λειτουργίας του. Μπορεί όμως να γίνει ακόμα πιο σύγχρονο, πρόσθεσε.

Είπε πως η μεγάλη εικόνα είναι η θετική προσφορά προς τον Κύπριο πολίτη και η μικρή εικόνα είναι ότι εκκρεμούν 100.000 παλιές υποθέσεις. Παρατήρησε δε ότι παρά τη βελτίωση υπάρχουν πολίτες που είναι δυσαρεστημένοι.

Συνεχίζοντας ο κ. Ζαχαρίου είπε ακόμα ότι χρειάζεται απλοποίηση των διαδικασιών, πρόσθεσε πως είναι πασιφανές το πρόβλημα της υποστελέχωσης και εξέφρασε την ελπίδα πως με τη συμβολή της Βουλής αυτό θα βελτιωθεί.

Αναφερόμενος στο θέμα με τις εκτιμήσεις, παρατήρησε πως είναι λογικό σε ένα μεγάλο έργο να γίνουν και λάθη. Έπρεπε το ηλεκτρονικό σύστημα να εντοπίζει άμεσα το λάθος, ανέφερε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι από το 2013 και μετά έχει διπλασιαστεί ο όγκος εργασίας του τμήματος. Πρόσθεσε πως δεν είναι τυχαίο που συχνά – πυκνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορα προβλήματα.

Είπε ακολούθως ότι συγκριτικά με το παρελθόν έγιναν βήματα προόδου. Πρόσθεσε πως στη συνεδρία ακούστηκε η κραυγή αγωνίας για την υποστελέχωση του Κτηματολογίου, η πολιτεία πρέπει να εξετάσει τις ανάγκες του τμήματος, το οποίο ως ένα βαθμό λειτουργεί ως ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι δεν περνά μήνας που να μην απασχολήσει την Επιτροπή Ελέγχου κάποια καταγγελία η σκάνδαλο για το Τμήμα. Πρόσθεσε πως είναι γεγονός ότι ο Γενικός Ελεγκτής έθεσε θέμα αξιοπιστίας των εκτιμήσεων και πραγματικότητα είναι ότι τα τελευταία χρόνια ερευνάται αριθμός πειθαρχικών υποθέσεων για λειτουργούς του κτηματολογίου.

Πρόσθεσε πως τρεις λειτουργοί έχουν απολυθεί από τη θέση τους επειδή διευκόλυναν την παράνομη μεταβίβαση περιουσιών στα κατεχόμενα.

Αφού παρατήρησε πως δεν μπορεί να θεωρηθεί πως όλα αυτά είναι ένα μικρό σπυρί στην πλάτη, όπως τα παρομοίασε ο Διευθυντής του Κτηματολογίου, εξέφρασε την άποψη ότι το κτηματολόγιο είναι «έξω κούκλα μέσα πανούκλα».