Πίσω στα θρανία οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων – To μήνυμα του Υπ.Παιδείας

Παρουσιάζονται σήμερα στα σχολεία τους οι μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων των Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών για να κατανεμηθούν σε τάξεις/τμήματα, να πάρουν βιβλία και το ωρολόγιο πρόγραμμα και στη συνέχεια να αρχίσουν μαθήματα.

Οι μαθητές των δημοτικών, προδημοτικών και των Ειδικών Σχολείων θα παρουσιαστούν στα σχολεία τους τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου.

Μέση Εκπαίδευση – Γυμνάσια/Λύκεια

Κατά τη νέα σχολική χρονιά 2019 -2020 θα λειτουργήσουν συνολικά 114 σχολικές μονάδες από τις οποίες 64 Γυμνάσια (μόνο γυμνασιακό κύκλο), 38 Λύκεια, 7 εξατάξια σχολεία (με γυμνασιακό και λυκειακό κύκλο), 5 Εσπερινά Γυμνάσια Λύκεια

Σε ανακοίνωση το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι αναμένεται πως κατά τη νέα σχολική χρονιά θα φοιτήσουν συνολικά 39.980 μαθητές και μαθήτριες, εκ των οποίων οι 22.991 θα φοιτήσουν στον γυμνασιακό κύκλο και οι 16.989  στον λυκειακό κύκλο.

Για τη σχολική χρονιά 2019-2020, έχουν διοριστεί 206 μόνιμοι καθηγητές επί δοκιμασία και 438 συμβασιούχοι καθηγητές, ενώ αναμένεται ο διορισμός ακόμη 80 καθηγητών με σύμβαση. Το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε εκπαιδευτικοί οι οποίοι ήταν διορισμένοι τις προηγούμενες σχολικές χρονιές να επαναδιοριστούν, όπου είναι δυνατόν.

Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Τις Τεχνικές Σχολές θα στελεχώνουν 550 Εκπαιδευτές, στις οποίες με τα σημερινά δεδομένα υπάρχουν 4.259 μαθητές στην πρωινή φοίτηση, 230 στις Εσπερινές Τεχνικές Σχολές, 195 μαθητές στο Σύστημα Μαθητείας, 293 σπουδαστές στα ΜΙΕΕΚ και 90 μαθητές στις ειδικές μονάδες.

Το Υπουργείο Παιδείας σημειώνει πως μετά την επιτυχή λειτουργία του Λυκείου και ΤΕΣΕΚ Πόλης Χρυσοχούς και του Ξενοδοχειακού Τμήματος του Απεήτειου Γυμνασίου Αγρού, με τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν ακόμα δύο μικτά σχολεία: στο Λύκειο Έμπας και στο εξατάξιο Γυμνάσιο Ομόδους, το οποίο έχει μετονομαστεί σε «Σχολή Ομόδους – Γυμνάσιο, Λύκειο, Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση».

Προσθέτει ότι έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την επέκταση του θεσμού των ΕΣΤΕΕ Παγκύπρια, με την ίδρυση τριών νέων Εσπερινών Σχολών στη Λάρνακα, την Πάφο και την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, οι οποίες θα λειτουργήσουν τον Σεπτέμβρη του 2019. Οι τρεις αυτές νέες Σχολές θα συμπληρώσουν τις δύο υφιστάμενες ΕΣΤΕΕ που λειτουργούν ήδη στη Λευκωσία και τη Λεμεσό.

To μήνυμα Χαμπιαούρη

Απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς, ο Κώστας Χαμπιαούρης ανέφερε πως είναι πεπεισμένος ότι με την επιστημονική τους  επάρκεια, την επαγγελματική υπευθυνότητα, την εντιμότητα, την αγάπη και την προσήλωση στο λειτούργημά σας, θα συμβάλουν αποφασιστικά στην πρόοδο των μαθητών και μαθητριών μας.

Αυτούσιο το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας.  Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, αγαπητοί φοιτητές και φοιτήτριες, μαθητές και μαθήτριες,

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής/ακαδημαϊκής χρονιάς, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμότερες ευχές μου για μια όμορφη και δημιουργική χρονιά, με υγεία, δύναμη κι έμπνευση.

Κάθε Σεπτέμβρης σηματοδοτεί την έναρξη ενός μοναδικού ταξιδιού, πλούσιου σε προκλήσεις και εμπειρίες μάθησης, το οποίο σας δίνει τη δυνατότητα να κατακτήσετε  πολύτιμους πνευματικούς θησαυρούς, ώστε να επιτύχετε, με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, τους στόχους σας.

Αγαπητοί μου μαθητές και μαθήτριες,

Σας διαβεβαιώνω ότι οι ενέργειες και οι αποφάσεις μας έχουν ως γνώμονα το δικό σας συμφέρον, τη δική σας πρόοδο και προκοπή. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια για εκσυγχρονισμό και ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή σημαντικών και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και καινοτόμων δράσεων για κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης.

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας εργάζεται υπεύθυνα και συστηματικά για τη στήριξη του εκπαιδευτικού έργου και τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, για τη δημιουργία κινήτρων και την καλλιέργεια δεξιοτήτων, στάσεων και αξιών ζωής, ώστε να αποκτήσετε όλα εκείνα τα εφόδια που θα σας δώσουν τη δυνατότητα να κατακτήσετε τους στόχους σας και να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της εποχής μας.

Αγαπητοί νέοι και νέες, μαθητές και μαθήτριες,

Με γνώμονα τις θεμελιώδεις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της ευνομίας, της ειρήνης και της αλληλεγγύης, σας παροτρύνω να υπερασπίζεστε με ζήλο τις πεποιθήσεις και τα όνειρά σας. Να επενδύετε στη γνώση, στην καλλιέργεια του πνεύματος και τον εξευγενισμό της ψυχής και είμαι βέβαιος ότι, με όλη τη δύναμη της νεανικής σας ορμής, θα αποτελέσετε τον θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο θα οικοδομηθεί μια σύγχρονη ευημερούσα κοινωνία.

Φίλες και φίλοι εκπαιδευτικοί,

Η πολιτεία και η κοινωνία αναθέτει σε σας την εκπαίδευση και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των νέων μας, που αποτελούν την ελπίδα για το μέλλον του τόπου μας. Είμαι πεπεισμένος ότι με την επιστημονική σας επάρκεια, την επαγγελματική υπευθυνότητα, την εντιμότητα, την αγάπη και την προσήλωση στο λειτούργημά σας, την εργατικότητα, τον ζήλο και την υπομονή σας, θα συμβάλετε αποφασιστικά στην πρόοδο των μαθητών και μαθητριών μας.

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, φοιτητές και φοιτήτριες, μαθητές και μαθήτριες,

Μέσα στο πλαίσιο του αλληλοσεβασμού και της αξιοποίησης των ιδιαίτερων κλίσεων και δεξιοτήτων της ξεχωριστής προσωπικότητας του καθενός, σας καλώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και είμαι βέβαιος ότι, με πνεύμα σύνεσης και σύμπλευσης, μπορούμε να επιτύχουμε τη μετεξέλιξη του σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος σε κινητήρια δύναμη της κοινωνίας, παρέχοντας παιδεία ποιοτική.

Σας εύχομαι μια παραγωγική, δημιουργική κι επιτυχημένη χρονιά.

ΚΥΠΕ/24h