Πονοκέφαλος τα ηλεκτρικά σκούτερ

Αυτός ο πονοκέφαλος κρατάει χρόνια και είναι ο μεγαλύτερος που αντιμετωπίζουν οι διερχόμενοι, οι επιχειρηματίες, τα γκαρσόνια, οι πλασιέ και όσοι άλλοι με τον ένα ή άλλο τρόπο διέρχονται από το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων. Ο πονοκέφαλος αφορά τα ηλεκτρικά σκούτερ ή κατά κάποιους ηλεκτρικά πατίνια.

Τελευταίο του θύμα πριν από δυο – τρεις μέρες ήταν ένα παγκάκι του Δήμου Λάρνακας με μεταλλική βάση και ποδάρια, από ειδικό κράμα που δύσκολα σπάζει ή κόβεται. Η αφήγηση του επιχειρηματία κοντά στο παγκάκι είναι παραστατική και παραπέμπει ακριβώς στον μεγάλο βραχνά που προκαλούν καθημερινά και μέχρι αργά το απόγευμα, τα ηλεκτρικά σκούτερ, σε αυτή την πολυσύχναστη περιοχή του νησιού: «Ήταν ένας νεαρός τουρίστας που μάλλον πρώτη φορά στη ζωή του οδηγούσε τέτοιο πράγμα. Και μα το Θεό και την Παναγιά να μη χαρώ έτρεχε ίσως και με 25 – 30 χιλιόμετρα, ταχύητητα που αναπτύσσουν τούτα τα ρημάδια και νάσου τον τσουπ, τράκαρε απάνω στο παγκάκι.

Μάλλον μεθυσμένος θα ήτανε.  Χασκογελούσε μάλλον για να μην καταλάβουμε πόσο πονούσε από την πτώση του, μάζεψε το κορμί του από γης που είχε απλώσει φαρδύς-πλατύς, ανέβηκε στο πατίνι και έφυγε. Πίσω έμεινε το παγκάκι του δήμου να στέκει με τρία ποδάρια και ένα τσούρμο κόσμος να σταυροκοπιέται που δεν έπεσε το παλικάρι απάνω σε κανένα παιδί, ή άλλον άνθρωπο και να τον σακατέψει». Για του λόγου το αληθές ο επιχειρηματίας μας οδηγεί ακριβώς εκεί που βρίσκεται το παγκάκι, παίρνει από χάμω στο πλακόστρωτο το σπασμένο ποδάρι και μας το δείχνει. «Να σου δώσω ένα σφυρί και να βαράς τον καναπέ να σπάσεις άλλο ποδάρι δεν θα τα καταφέρεις», συνεχίζει σε έντονο ύφος ο επιχειρηματίας. Και μια συνάδελφός του που μπαίνει στην κουβέντα μάς υπενθυμίζει ένα σοβαρό περιστατικό τραυματισμού με ηλεκτρικό σκούτερ στην ίδια περιοχή πριν από μερικά χρόνια, (το 2016).

Θύμα πριν 4 χρόνια ένα κοριτσάκι

Στις Φοινικούδες κάποιοι επιχειρηματίες του παραλιακού μετώπου δεν ξέχασαν ακόμη, παρόλο που πέρασαν περίπου τέσσερα χρόνια, τον σοβαρό τραυματισμού μιας επτάχρονης από τη Ρουμανία, η οποία πατήθηκε από ηλεκτρικό σκούτερ. Το ηλεκτρικό αυτό πατίνι οδηγούσε ένας στρατιώτης των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, ο οποίος δεν πρόσεξε και έπεσε πάνω στο κοριτσάκι που βρισκόταν εκεί με τη μητέρα του και περπατούσαν.

Συνεπεία του ατυχήματος, το κοριτσάκι έπεσε με το πρόσωπο πάνω στο πλακόστρωτο και τραυματίστηκε σοβαρά. Ο Βρετανός οδηγήθηκε από την Αστυνομία στο Δικαστήριο Λάρνακας και υποχρεώθηκε να καταβάλει μεγάλη αποζημίωση για τη ζημιά που προκάλεσε στη μικρή και για τα ιατρικά έξοδα στα οποία υποβλήθηκε. Ωστόσο, το περιστατικό έμεινε στη μνήμη πολλών ανθρώπων στην περιοχή των Φοινικούδων, ως αντιπροσωπευτικό του χαώδους καθημερινού προβλήματος, που προκαλούν σε όσους εργάζονται ή έστω περνούν έστω και μια φορά την ημέρα από το παραλιακό μέτωπο.

Υπογραφές για απαγόρευση της κυκλοφορίας τους

Με αφορμή τα καθημερινά μικρά ατυχήματα και τα προβλήματα που δημιουργούνται στις Φοινικούδες από τα ηλεκτρικά σκούτερ, με πρωτοβουλία μιας γυναίκας, όπως ανέφεραν οδηγοί ταξί και επιχειρηματίες, άρχισε για μια φορά ακόμη εκστρατεία συλλογής υπογραφών για απαγόρευση της κυκλοφορίας τους, στο συγκεκριμένο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας.

«Αν είσαι πλασιέ κουβαλάς το καρότσι με τα ποτά ή τα τρόφιμα και πρέπει να έχεις τον νου σου μην πέσει κάποιος από αυτούς που τα οδηγούν πάνω σου». «Αν είσαι επιχειρηματίας πρέπει το πρωί να υπενθυμίζεις στα γκαρσόνια σου να μην ξεχνούν όταν εξέρχονται από το μαγαζί με τον δίσκο, να κοιτούν δεξιά αριστερά μην τρακάρει πάνω τους κανένας από αυτούς που τα οδηγούν. Έχουν χύσει δίσκους και δίσκους με ποτά και παραγγελίες τους τα γκαρσόνια στις Φοινικούδες», είναι μόνο μερικά από όσα μας ανέφεραν οι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται καθημερινά στη λεωφόρο Αθηνών και την παραλία των Φοινικούδων. Όσο για τους πεζούς, μερικά λεπτά είναι αρκετά για να καταγράψεις τα παράπονά τους, για τα ηλεκτρικά σκούτερ: «Δεν μπορούμε να περπατήσουμε. Φοβάσαι μη σε πατήσουν. Δεν κάνουν θόρυβο. Δεν τα ακούεις. Κυκλοφορούν παντού. Στον δρόμο, στο πεζοδρόμιο. Στον ποδηλατόδρομο. Τα οδηγούν μεγάλοι και μικροί. Ακόμα και τρελοί. Και δεν ασχολείται με αυτό το πρόβλημα κανένας, μα κανένας από τους αρμόδιους».

Πηγή: philnews.com